Skip to content

2 onder 1 kap-woning van Selekthuis

29 december 2010

’the two towers’ in het eerste strijklicht op een koude winterdag

 

Er ligt een mooi verhaal te wachten als we bij deze charmante twee-onder-een-kap in het westland arriveren. Buiten is het minus 1 graad maar de zon schijnt heerlijk dus de gevoelstemperatuur is hoger, zou Erwin Krol zeggen. Jeanine en Jim zijn in ‘zee’ gegaan met hun buren José en Paul. De redenen zijn voor de hand liggend; samen sta je sterker, in elk geval voor een groot deel ook financieel. Hun SelektHuis woning is een karaktervol dubbelhuis, bijna volstrekt symmetrisch, op enkele raampartijen en Velux dakvensters na is dat ook zo, inclusief garages, voor- en achtertuinoppervlak. Als twee woningen zó duidelijk bij elkaar horen moet er welhaast een goede verstandhouding bestaan tussen deze gedeeltelijk ‘gescheiden’ gezinnen. “Klopt”, zo vult Jeanine zonder dralen en heel stellig aan, “wij zijn met onze tweekappers buitengewoon tevreden en we zijn het ook heel snel samen eens geworden. Ons principe luidde steeds: meeste stemmen gelden…”

veel licht en ruimte in L-vormige woonkamer

Dobbelen om de plek

Overigens kan zo’n uitgangspunt met vier hoofdpersonen in de praktijk nog snel voor stakende stemmen zorgen maar hier was dat allerminst het geval. Het wordt nog mooier: “wij werden het al rap eens over allerlei zaken, de stijl, de steen, de details en ook de bijna gespiegelde indelingen. Alleen wilden we allebei toch het liefst het ‘hoekhuis’ op deze straat bewonen. Enerzijds vanwege het iets langere zicht door de straat en anderzijds vanwege de iets langer in de tuin aanwezige zonnestraaltjes zomers. Toch was ook die oplossing eenvoudig, we hebben er gewoon om gedobbeld en dat was dat!” Tijdens ons bezoek wordt er overal in en om de straat nog hard gewerkt aan deze gloednieuwe wijk, zelfs de bestrating en bijvoorbeeld ook de tuinen zijn nog lang niet op orde. De welstand heeft hier bovendien geen grote vinger in de pap genomen want de stijlen verschillen hier en daar flink. Toch werd als voorwaarde voor bebouwing gesteld dat de woningen minimaal een aantal klassieke stijlelementen zouden opnemen. Deze ‘dubbele’ woning van SelektHuis, meerdere landelijke vestigingen, o.a. in Rijssen, trekt dan ook met fraaie detaillering meteen de aandacht. De stijlvolle en fraai gemetselde ‘oortjes’, inclusief de koppenlagen aan de dakkanten zijn natuurlijk prachtige voorbeelden. Maar ook de schoorstenen die écht zijn en tegelijkertijd ‘nep’ zijn een aanwinst. Met écht bedoelen we dat ze wel degelijk handmatig gemetseld zijn. Met ‘nep’ dat ze vooralsnog geen open haard dienen, al kan dat nog wel komen, diverse leidingen zijn er al gelegd. Nog meer in het oog springende details vallen ons op; de keramische dakpannen, de goed zichtbare zinken goten en regenpijpen, met name ook de zwarte, keramische dorpelsteentjes bij de hardhouten kozijnen verlenen de charme die dit gebouw natuurlijk mede uitstraalt door haar dubbele zadeldak. Herhalingen versterken immers. Ook aan de achterzijde of ter hoogte van de garages (binnendoor bereikbaar) lijken de woningen sprekend op elkaar, zij het gespiegeld. De kavels zijn nagenoeg dezelfde: ca. 315 m2, net als de inhoud van de woningen: ca. 640 m3. Er zijn twee verdiepingen. De stijlkenmerken zijn door de huisarchitect van SelektHuis toegepast na overhandiging van voorbeelden, fotootjes, plaatjes, schetsen, tekeningen. Onmiskenbaar is dit geheel voorzien van trekjes uit de dertiger jaren maar er is ook een moderne uitstraling door de voorname, hoge gevels.

ouderslaapkamer met (hier onzichtbare) inloopkast

‘Easy going’ buren

Vanuit de vestiging Barendrecht heeft de eigen, ‘Selekte’ bouwploeg dit ‘stereohuis’ in ca. zeven maanden voltooid. Het is zo nieuw dat deze bewoners nu pas hun eerste winter ingaan, met het volste vertrouwen, dat wel. De bouwwijze is traditioneel metselwerk met gasbetonblokken in het interieur en rossige baksteen aan de buitenkant. Er is vol gevoegd en het trasraam is met een flink donkerder steen uitgevoerd, met dezelfde voegspecie. Nogmaals, er is hier keurig gemetseld, ook van heel dichtbij en daar horen zeker de oortjes en de schoorstenen bij. De kleuren van de hardhouten kozijnen zijn crème en blauw. Uiteraard is er voor aanvang van de bouw flink geheid. Aan de eis, minimaal twee architecturale kenmerken werd hier ruimschoots voldaan, een ankerloze spouwmuur zorgde voor een solide en goed geïsoleerde scheiding tussen de woningen. De indelingen zijn vrijwel gelijk maar de linkerwoning van Jim en Jeanine heeft van meet af aan gestreefd naar een heel ruime woonkeuken, gescheiden van de living door een boekenkast met daarin opgenomen schuifdeuren. Deze gezinnen kenden elkaar al een tijdje en in de goede zin van het woord, namelijk van ‘vroeger op school’ bij de dames tot ‘van de voetbal’ bij de heren. Zij besloten vervolgens al snel om de nieuwbouw maar eens samen aan te pakken. Gedeelde smart, onverdeeld woongenot, zo blijkt eens te meer. “Echt alles is in uitstekende harmonie besloten, wij kunnen het iedereen aanraden!” Er zijn aanvankelijk veel gezamenlijke gesprekken geweest van waaruit twee tot drie bouwbedrijven werden aangeschreven. “SelektHuis kwam gewoon als beste uit de bus, redelijk prijsgunstig bovendien; we hebben er helemaal geen spijt van.” De woningen staan direct tegen elkaar aan maar geven al snel een vrijstaand gevoel omdat de voordeuren centraal aan de linker- en rechterzijkanten zijn geplaatst.  De indelingen zijn heel logisch en praktisch, de beschrijving geldt uiteraard gespiegeld voor de beide woningen, wij fotografeerden in de woning van Jeanine en Jim, links van voren gezien. Na de voordeur met de garage er links naast een bescheiden entreehal met houten (merbau) trap die twee verdiepingen naar boven gaat. Na de hal rechtdoor kom je in de L-vormige ruime living met veel raamwerk, veel licht en goed uitzicht naar de straatkant. Verder naar links is de min of meer gescheiden en zeer gewenste, grote woonkeuken met daarachter een handige bijkeuken en de garage.

en de slaapkamer van Nick

Via de trap kom je op de 1e verdieping. Hier zijn drie (slaap)kamers en een langwerpige badkamer met separaat toilet. De ouderslaapkamer heeft op strikt verzoek (natuurlijk) een forse inloopkast! Dit woord is intussen verankerd in ieders woonwensenlijstje en terecht overigens. Dan is er nog een zolderetage via de doorlopende trap te bereiken; hier zijn twee leuke kinderslaapkamers en een techniekhok. Meer kun je nauwelijks wensen. Nog even zien hoe deze twee gezinnen de winter doorkomen maar ook dat zal geen enkel probleem vormen. Met de perfecte instelling ‘meeste stemmen gelden’ of ‘dobbelen bij twijfel’ zullen zeer waarschijnlijk alle burenruzies in de omgeving tot het verleden behoren.

INFO: SelektHuis, Rijssen met diverse vestigingen door het land. Tel. 0548-537555  of via e-mail: info@selekthuis.nl, www.selekthuis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: