Spring naar inhoud

Presolide Home: Eén gebouw, twee straten…

30 december 2010

De gemeente Vijfhuizen, er staan er trouwens wel meer dan vijf, heeft blijkbaar een voorzienige blik. Zij geven bouwkavels uit voor vrijstaande woningen maar ook percelen die geschikt zijn om er een twee-onder-één-kap woningen op te plaatsen. Min of meer toevallig is de kavel van Marjo en Dennis en dus óók de kavel van Karen en Berry intussen voorzien van zo’n dubbelkapper. Opmerkelijk genoeg zijn er twee verschillende straatnamen aan deze woning met twee gezichten gegeven, alsof Vijfhuizen het al wist. Want om met de totaal verschillende voordeuren in huis te vallen: van buiten is de woning allerminst symmetrisch, van binnen zelfs helemaal nergens. Toch kunnen de bewoners uitstekend met elkaar door de voordeur om maar eens een toepaslijke woordspeling te gebruiken. Een bijzonder project van twee gezinnen die in elk geval heel prettig onder één groot dak wonen en leven!

Marjo in de living aan de voorkant met rechts de entreehal

Er samen uitkomen

Destijds waren Karen en Berry al eerste gezin geïnteresseerd in deze hoekkavel met een totale oppervlak van ruim 1000 m2. Karen: “de aankoop liep via een makelaar en als we hadden gewild hadden we misschien de hele kavel kunnen gebruiken en er één grote woning op kunnen plaatsen. Het leek ons om meerdere redenen beter om een letterlijke bouwpartner te vinden, nieuwe buren dus om samen een twee-onder-één-kap te bouwen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Nét toen we wilden proberen om via een artikel 19 procedure de kavel te splitsen kwamen Marjo en Dennis in beeld!” Klein obstakel was het feit dat dit gezin nog werkzaamheden moest afronden in de Verenigde Staten en afgezien van hun serieuze belangstelling nog wat lastig bij de eerste fase van het feitelijke bouwproces betrokken kon worden. Marjo: “we hebben een prettige eerste kennismaking gehad waarbij we allebei als stellen wat plaatjes mee hadden genomen, ‘mooie en lelijke’ om met elkaar de begrippen te bepalen over de te kiezen stijl. Wij zijn niet zo moeilijk en gelukkig bleken onze aanstaande buren dat evenmin; wel wilden wij iets meer klassieke stijl en Karen en Berry wat soberder/ moderner.” Met die missie zijn de vier opdrachtgevers een bouwbedrijf gaan zoeken. Onder andere uit Kavel& Huis® maar ook ingegeven door goede ervaringen van de ouders van Karen werd gekozen voor Presolid Home én voor houtskeletbouw vanwege onder meer de flexibiliteit bij het zelf indelen van ruimtes. Het voorstel van Karen/Berry om houtskeletbouw te kiezen werd aanvankelijk door Marjo/Dennis vanuit hun Amerikaanse ervaringen (daar is bijna álles hsb) iets minder enthousiast ontvangen, vanwege de grotere geluidsproductie (kinderen!). Enorm pluspunt is dat deze twee gezinnen er toch goed met elkaar kunnen uitkomen! Uiteindelijk is er door Building Design uit Zenderen, ‘huisarchitecten’ van Presolid Home, een eenheid gemaakt die nergens symmetrisch is of saai wordt. Twee ándere woningen dus maar met dezelfde uitstraling. “Passanten zie je twijfelen, is het er één of toch twee…” Mooi resultaat en wie even de tijd neemt, ontwaart naast die twee voordeuren nog andere verschillen. De één moderner, de ander klassiek, zelfs met een stukje glas-in-lood. Opmerkelijk is met name die overal verspringende daklijn, met goot en al. Beide dames in stereo: “jawel, dit was volgens de bouwers inderdaad een ‘lastig’ dak…;-)” Ook de kavelgroottes en dus de tuinen zijn anders maar de woningen hebben aan de achterkant wel allebei een kleine corridor om de garages te bereiken. O ja, Marjo en Dennis hebben eerst nog een prefab kelder van ca. 6 x 3 meter laten plaatsen.

een flink keukeneiland in de strakke, moderne keuken

Tweemaal ruimte

De zon beschijnt in de ochtenduren het grootste gedeelte van de woning van Karen en Berry; in de middag/ avond komen de stralen terecht bij het tuinterras van de buren. Er zijn uiteraard ook veel dingen die gelijk zijn aan deze twee gekoppelde woningen. Zo zijn er de halfmatte, keramische dakpannen, de hardhouten gootlijsten, de ramen en deuren met roeden en hardstenen(verzoek van Marjo) dorpels van Hebo, de ’two-tone’, rossige en gelige baksteen met volle lichte voegspecie, een donker gevoegd trasraam, het overstek van het veelvormige dak alsmede de spotjes. Al die zaken maken natuurlijk een beetje dat de ene woning ook de andere bij het geheel betrekt. Zo lijkt je woning wél aanzienlijk groter dan wanneer het ‘solo’ zou staan. Maar ook: waar de ene familie (Karen en Berry) het liefst witte regenpijpen wilde, kozen de buren juist voor zink. De een nam vervolgens een witte, strakke voordeur, de ander een duidelijk klassiek model met een streep glas-in-lood ernaast. De totale stijl van dit gebouw zou je een beetje jaren dertig met moderne uitstraling kunnen noemen maar dat is natuurlijk dus een beetje afhankelijk van de kijkhoek. De lokale welstand was sowieso niet moeilijk gezien het karakter van deze wijk en dit ontwerp was zelfs binnen drie weken akkoord. Het wind- en waterdichte karkas stond binnen vier dagen overeind(!) en de totale afbouw was een ruime vijf maanden, er is eerst nog geheid. De kavelgrootte van Marjo en Dennis is ca 600 m2, de buren hebben ca. 425 m2. De inhoud van beide woningen is nagenoeg gelijk, ca. 700 m3, de ene familie heeft nog wel de kelder maar bij Karen en Berry zijn weer geen kinderen dus de ruimtes zijn niet alleen anders ingedeeld maar zijn hier iets groter. Er is een eerste verdieping en een volwaardige zolderverdieping, beide woningen hebben een houten trap tot aan de zolderetage, bij Marjo en Dennis is dit een fraaie, donkere jatoba hardhouten trap, de andere is een beuken exemplaar. Karen herinnert zich duidelijk dat zij besloten om ‘zo min mogelijk details of ‘tierelantijntjes’ aan de woning te nemen, afgezien van bijvoorbeeld de hardstenen dorpels die de buren graag wilden! Was het overal maar zo easy-going als hier, dan zag de wereld er anders uit…

moderne maar vooral ook handige badkamerindeling

Beide families wilden veel ruimte in de woning en dus ook de zolder ten volle benutten. Bij het gezin met twee kinderen had de totale ruimte achteraf misschien nog wel groter gemogen, bij de buren is er een kleine inschattingsfout gemaakt met de grootte van de waskamer maar “dat is gewoon onze eigen schuld.” Over bouwbedrijf, voortgang van de bouw niets dan goeds van beide families. De indelingen zijn dan wel anders maar allebei hebben ze een entree, een forse woonkamer die overgaat in een woonkeuken en de bijkeuken met doorgang naar de garages. Op de overlopen zijn drie slaapkamers, allebei een badkamer, gescheiden toiletten, een techniekkamer. Groot verschil is de zolder, die is bij Karen helemaal open gelaten met centrale dakkapel en bij Marjo zien we hier een extra badkamer en twee gescheiden kamers.

Samengevat: als je allebei redelijk bent en je een beetje naar elkaar kunt schikken, kun je wel degelijk samen één woning met twee gezichten creëren die onder één breder dak schuilgaat. De gemeentebonus: één gebouw dat zich bevindt aan twee verschillende straten! PM

INFO: Presolid Home BV, Enter. Tel. 0547-384077 of via www.presolidhome.nl


No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: