Skip to content

Goldewijk Design en Build: Twee gedachten, één woning (2 onder 1 kap)

1 januari 2011

Het liefst ga je natuurlijk een beetje vriendschappelijk met je buurtjes om als je samen onder één, in dit geval, hoog dak gaat wonen… Voor Ingeborg en Bryan op no. 26 en Pauline en Luc op 28 was die verstandhouding al behoorlijk op orde. Op het vorige adres waren zij namelijk al buren en toen de bewoners van 28 op zoek gingen naar een eventueel nieuw woonhuis, op te knappen of nieuwbouw, voegde het andere stel zich al snel bij dit initiatief. Ingeborg: “wij beseften goed: daarvoor moet je bij voorkeur een beetje dezelfde smaak hebben, dezelfde voorkeur maar natuurlijk ook een beetje gelijke budgetten!” Een leuk voordeel was te behalen met deze aantrekkelijke kavel voor twee, de gemeente juicht het toe als er meerdere gegadigden zijn voor de bouwkavels; in nieuwbouw-Woerden staan dus vrijstaande woningen maar ook drie(!) onder één kap. Dit zijn er vooralsnog twee onder één hoge hoed…

de een heeft in de ochtend zon, de ander ’s middags

Samen sterker

De statige hoogte van deze dubbele woning in ‘beproefde’ jaren dertig stijl, “Amsterdamse school” weten de trotse bewoners, is een direct in het oog springend detail. De gemeente stond in dit project “consumentgericht bouwen” bij uitzondering toe dat op deze kavel de nokhoogte maar liefst 13 meter mocht bedragen. Bouwer Goldewijk, bij monde van huisarchitect Paul Rietbergen vindt: “dan moet je dat ook gebruiken vanzelfsprekend.” Door de hoge kap is er nu voorzien in een riante tweede verdieping, goed voor minimaal twee volwaardige kamers én is er via vlizotrap nog een flinke vliering bereikbaar. De draagvloer hier is extra verstevigd, juist vanwege die hoogte van het dak, een extra voordeel dus. Na de bemachtiging, via inschrijving, van dit perceel met ruim 700 m2 oppervlak (samen) kwam uiteraard de gezamenlijke zoektocht naar een geschikte bouwpartner. Traditioneel gebouwd moest er worden en in de stijl jaren dertig. Andere wensen: veel ramen, veel lichtinval, twee badkamers en met name toch ook voor beide gezinnen veel woonvolume. Al snel stond vast, mede ingegeven door een uiteindelijk beperkt budget, dat de woningen vrijwel 100 procent gespiegeld zijn, ook qua interieurindeling. Natuurlijk zijn details zoals bij de voordeur en ook binnen enkele kleine zaken anders maar bij deze symmetrische klassieker kun je bij wijze van spreken precies in het midden de overgangslijn naar de tegenhanger vinden. De inhoud per woning is geheel naar wens geworden: ca. 850 m3 en dat zonder kelder, wel is er flink geheid in deze vrij drassige grond. Bovenop de woning zijn twee, prefab schoorstenen te vinden die ook écht als schoorstenen dienen voor twee open haarden in de woonkamers. Keramische, halfmatte dakpannen op het dak met flinke hellinghoek en een keurige, zinken goot rondom gesteund door houten klossen en zinken regenpijpen. Het strakke evenwicht komt mooi uit door vakkundig metselwerk van Goldewijk’s eigen bouwploeg. We zien iets terugliggende, dan weer iets uitkomende koppenlagen, we zien gemetselde raamdorpels, een staand gemetseld trasraam beneden, mooie passe-partouts bij de beide voordeuren en dat alles met een zo klassiek mogelijke, rood gemêleerde steen en een deftige, iets terugliggende, grijze voegspecie.

iets groter ruimtebeeld bij de living op no. 26

Strenge welstand

Bijzonder cachet aan dit klassieke model wordt verleend door de kroon op het (metsel) werk: de sferische, halfronde uitbouw aan de voorzijde, waarvan elk huis in wezen een ‘kwart’ van de denkbeeldige cirkel geniet. Dit is van buiten én van binnen een aanwinst. Gekruist metselwerk en de opvallende ‘schietgaten’ bij de balkons erboven (bij de slaapkamers) geven de statigheid zeker iets extra’s. Het goed beschermde en onderhoudsarme hardhouten kozijnen- en deurenwerk is van De Vries. Aan de voorzijde op het dak prijkt nog een dubbele dakkapel die elk der buren voor de helft gebruikt, eerlijk zullen we alles delen… Grootste winst in dit gezamenlijke project is natuurlijk dat je woning feitelijk de helft is van dit grotere geheel maar het geheel toont natuurlijk veel imposanter. Win/ win heet dat tegenwoordig.

Opmerkelijk genoeg waren deze gezamenlijke buren het erover eens dat er best een beetje sober gebouwd mocht worden, logisch, gezien de bewaking van beider portemonnee’s maar hoewel dit gebied gezien de veelheid aan stijlen vrijwel welstandsvrij lijkt, heeft de lokale welstand zich ter dege en zelfs langdurig met de detaillering van dit dubbelhuis bemoeid. Bryan: “die eisen hadden wellicht iets minder gekund, zij willen wel van alles maar wij moeten het uiteindelijk betalen, al zijn we nu wel tevreden met het eindresultaat. Daarnaast was er elke keer weer iets anders niet in orde met het ontwerp, dat had van gemeentewege veel efficiënter gekund.” Pauline: “wij waren met de architect overigens erg content, ook met Goldewijk als bouwer maar we hebben er beslist veel van onszelf in moeten steken. Een dubbele woning bouwen gaat niet zomaar.” Over het gehele traject, dit huis werd traditioneel gemetseld, werd ruwweg elf maanden gedaan. Er is geen kelder, dat was eerst even een optie maar de verankering bleek betrekkelijk kostbaar. Na een bewoning van ca. een jaar stellen de buren samen vast: “we werken nog aan een garage of misschien een extra bijkeuken, een veranda straks maar qua woning én woongenot zijn we allemaal dik tevreden!”

slaapkamers met eigen balkon, badkamer en inloopkast

De indeling (vertrekken in brede U –vorm om de entree) doet denken aan die van een notariswoning. De voordeuren zijn aan de zijkanten, na de entreehal met houten traphuis volgt dan linksom, dan wel rechtsom (bij de buren) de ruime woonkamer met charmant gebruik van de halfronde uitbouw. De andere kant op is dan de open woonkeuken met eetkamergedeelte. Grote ramen, vel licht. Door de spiegeling van de woningen is er van woonkamer naar woonkeuken een langgerekte muur.

Op de eerste verdieping van elke woning is een ruime overloop en zijn er drie slaapkamers, één ervan is de ouderslaapkamer met inloopkast, balkon en eigen badkamer, verder nog twee slaapkamers en een extra badkamer. De zolder via vaste trap is ruim én hoog, hier kunnen zeker twee volwaardige kamers van gemaakt worden, beide gezinnen hebben hier al diverse leidingen laten leggen om dat te zijner tijd te verwezenlijken. De ruime zolder ligt daarboven. Wie heeft nog een kelder nodig?

Gevraagd naar bouwer Goldewijk: “zij gaven van tevoren goed aan hoeveel elke fase zou gaan kosten, je weet dus waar je aan toe bent, dat is erg prettig. Daarnaast zouden ze ook alle vergunningen en dergelijke voor hun rekening nemen al bleek dat hier een lastiger traject dan voorzien. Elke bouw heeft haken en ogen maar zelfs bij deze dubbele bouw viel het reuze mee, wij zijn als buren dik tevreden. Ook mét de buren trouwens!” Mooi slot. PM

INFO: Goldewijk Design & Build, o.a. vestigingen in Breda en Doetinchem, tel. 0314-751111 of via Internet: www.goldewijk.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: