Skip to content

Ronday Winkelaararchitecten: Engels landhuis met moderne aanbouw

2 januari 2011

Waar denk je aan als je aan een rietgedekt landhuis met een Engelse uitstraling een aanbouw wilt om gelijkvloers een slaap- en een badkamer te realiseren? Misschien niet meteen aan een moderne oplossing. Toch is het effect heel sterk. Dat blijkt uit het project van Jan en Marleen uit Doorn. Achitecten Bob Ronday en Maxim Winkelaar tekende de ‘gewaagde’ aanbouw.

‘Wij zagen al meteen de mogelijkheden om het deel onder het balkon af te dichten, zodat er een vertrek onder zou ontstaan. Dit is de ruimte geworden waar de jacuzzi nu staat. Het bijzondere is dat het rondom open gemaakt kan worden zodat je het gevoel hebt buiten te zijn, maar wel met een dak boven je hoofd’

Als de puien openstaan, is het alsof je buiten in de jacuzzi zit, maar wel met een dak boven je hoofd.

Dat Jan en Marleen verknocht zijn aan hun woonomgeving, is wel duidelijk. Zij zijn onlangs voor de derde keer verhuisd in dezelfde straat in Doorn, waar zij al gedurende 20 jaar wonen. Jan: ‘Dit huis staat zelfs hemelsbreed maar 300 meter van ons vorige huis.’ Jan is kort geleden met pensioen gegaan en zij waren aanvankelijk op zoek gegaan naar een bungalow. Jan: ‘Alles op de begane grond leek ons handig met het oog op de toekomst. In elk geval een slaapkamer en een badkamer waarvoor je geen trappen hoeft te lopen. Twee jaar hebben we er naar gezocht, we waren bereid om er Doorn voor te verlaten, we zochten ook in Zeist. Maar we vonden het niet.’ Marleen: ‘Vanuit ons vorige huis liep ik vaak met de honden achter een huis langs waarvan ik steeds dacht: wat een fantastische woning, en toen bleek dat het te koop was.’ Voor Jan en Marleen de knoop al snel doorgehakt: met een verbouwing zou dit charmante, rietgedekte huis prima geschikt te maken zijn.

Open en toch overdekt

Vorig jaar werd de koop gesloten en gingen Jan en Marleen op zoek naar een architect die hun wensen kon verwezenlijken. Jan: ‘Mijn zoon heeft niet zo lang geleden ook een huis laten bouwen, via zijn  architect  kwamen we bij rondaywinkelaararchitecten. Een jong bedrijf, de mensen daar hebben goed geluisterd naar onze eisen. In de eerste plaats ging het natuurlijk om een uitbouw waarin een slaapkamer en een badkamer op de begane grond gerealiseerd zouden kunnen worden. Maar het hield meer in: het hele huis moest gerenoveerd worden, en dat heeft dit architectenbureau ook prima gedaan.’ Maar de instructies van Jan en Marleen waren ook duidelijk, zij hadden een goed beeld van wat de mogelijkheden waren. Jan: ‘Het huis had een enorm groot balkon dat rustte op pilaren. Wij zagen al meteen de mogelijkheden om het deel onder het balkon af te dichten, zodat er een vertrek onder zou ontstaan. Dit is de ruimte geworden waar de jacuzzi nu staat.  Het bijzondere is dat het rondom open gemaakt kan worden zodat je het gevoel hebt buiten te zijn, maar wel met een dak boven je hoofd. Achter deze ruimte is de slaapkamer gemaakt. Daarmee was aan een aantal belangrijke wensen voldaan.’

De rietgedekte villa had al een aanbouw in de stijl van het huis, hierin is de keuken ondergebracht.

Complete renovatie

Het huis stamt uit 1953 en het was intern aan een flinke renovatie toe. Jan: ‘Alle plafonds moesten eruit, evenals de vloeren, er waren nieuwe leidingen nodig, en er is dubbel glas aangebracht. Buiten is het ’t zelfde romantische rietgedekte Engels aandoende huis met roedeverdeelde ramen gebleven. Binnen is de plavuizenvloer aan één stuk gelegd, zoals ook het tweede huis van Jan en Marleen in Italië heeft. Met het veranderen van de kleur in wit, waren veel vaste meubels, zoals in de keuken, nog uitstekend bruikbaar. Marleen: ‘De enige ruimte waar niets is veranderd, is de hal, met de zwart-wit geblokte vloer van marmer.’ Verder hebben Jan en Marleen veel laten inrichten door De Nijepoorte, een  decoratie- en antiekwinkel uit Wijk bij Duurstede.

Duurzaam huis

Jan: ‘Wij wilden ook  rekening houden met het milieu, daarom  hebben we  een warmtepomp installatie geplaatst, met twee buizen van 130 meter diep wordt koud grondwater omgevormd en het

hele huis via vloerverwarming verwarmd en zomers gekoeld. Daarnaast zijn we bezig met het plaatsen van 18 zonnepanelen op het balkon waardoor in de electriciteit wordt voorzien. Zo is het een duurzaam huis geworden.’

Ook de rest van de villa heeft een grondige aanpak gehad en is aangepast aan de (milieu)eisen van deze tijd.

———————————————————————————————-

Feiten over de aanbouw (100)

De aanbouw beslaat 59 vierkante meter. Dat is 22 procent van de totale vloeroppervlak van het bestaande huis, 18 procent van het huis inclusief verbouwing. De aanbouw heeft een inhoud van 180 kubieke meter.

Het huis staat op een kavel van 5000 vierkante meter. Met een aangelegde Park-Bostuin.

———————————————————————————————-

Over architect rondaywinkelaararchitecten

Met hun drijvende woningen wonnen Bob Ronday en Maxim Winkelaar in 2006 een architectuur-prijsvraag. Bob: ‘Wij waren net afgestudeerd en uit onze samenwerking tijdens de studie bleken onze visies erg dicht bij elkaar te liggen. We vonden allebei snel een baan bij een bureau, maar na een jaar hebben we die opgezegd en startten we samen ons eigen bureau: Rondaywinkelaararchitecten.’

‘Toen wij in gesprek kwamen met Jan en Heleen, bleek dat zij delen van het huis wel wilden hergebruiken. Zo wilden zij de plaats onder de bestaande veranda een nieuwe functie geven, maar nu was dat een sombere, onprettige plek. We hebben toen een ontwerp voor de hele woning gemaakt waarbij deze plek ook optimaal benut kon worden. We konden meegaan in het bestaande karakter van het huis, of er juist tegenin gaan. Als je voor het laatste kiest, moet je dat ook goed laten zien, dus hebben we gekozen voor een moderne uitstraling. Tegelijk hebben we een natuurlijke en duurzame uitstraling beoogd, met het accoya hout in verticale lijnen aangebracht, de lijn zoals ook de bomen in het omringende bos aangeven. De openheid en daarmee de binnen-buiten relatie van de wellness-ruimte is ontstaan door de glazen harmonicapuien. Als die openstaan is het of je middenin je tuin in je jacuzzi zit…’

———————————————————————————————-

Informatie: rondaywinkelaararchitecten is gevestigd in Amsterdam, aan de Sint Olofspoort 4, www.rondaywinkelaar.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: