Skip to content

BOXXIS Jaren ’30 woning: Niet de eenvoudigste weg…

4 januari 2011

De bijzondere naam “Boxxis” staat voor architectenbureau en desgewenst bouwbegeleiding; het klinkt bijna alsof je hier ‘even’ een soort kant en klaar ‘doosje’ kunt bestellen. Niets is minder waar natuurlijk maar de trotse bewoners waar we vandaag te gast zijn, Simone en Dave, bevestigen wél direct dat het bouwproces inclusief ontwerpfase buitengewoon prettig en voorspoedig is verlopen met Boxxis; in die zin dus toch een beetje ‘boxxisday’ op de dag van oplevering! De speurtocht naar een geschikte partner om te kunnen bouwen in Den Haag, stadsdeel Vroondaal, bouwlocatie “het park”, werd enigszins bemoeilijkt door enkele restricties in verband met de plaatsing op de relatief bescheiden, ruitvormige kavel (bijv. 3 meter vrije ruimte rondom) en een heuse ‘waslijst’ aan wensen van deze bevlogen eigenaars. De stijl daarentegen was snel bekend: jaren dertig met een puntvormig dak.

In stijl gebleven, met stijl ontworpen

Soms klikt het gewoon met een architect. Simone: “natuurlijk zijn we eerst flink gaan shoppen op Internet en we hadden ook bij enkele andere adressen een voorzichtige tekening laten maken. Maar er zijn ook budgetten waar je rekening mee moet houden, aanpassen van standaardwoningen loopt aardig in de papieren. Juist daarom waren wij erg enthousiast over Boxxis ‘huisarchitect’ Thijn de Lange en adviseur Siebe van Koerten. De architect voelde onze wensen perfect aan en niet onbelangrijk: hij tekende ook een charmante woning, in de stijl jaren dertig en wist tot onze verbazing ál onze wensen te honoreren!” Die wensenlijst zullen we hierna even doorlopen maar ook een architect wil graag zijn wensen gebouwd zien zoals getekend. Ook daar is dus puik werk geleverd en nergens is er ook maar iets met de Franse slag afgehandeld. Boxxis voelde wel voor een Duitse aannemer maar gezien de puur Nederlandse stijl werd het in overleg toch een lokaal bouwbedrijf.Compliment dus ook aan bouwer/ aannemer Bakels en Ouwerkerk uit Den Haag. Een rondgang om deze nu nog bijna geheel door open grasland omgeven leert dat er veel detaillering uit de kast is getrokken en mede daardoor is een charmant geheel ontstaan, en altijd binnen de stijl van de fameuze jaren dertig.

indrukwekkende entreehal, één van de bewonerswensen


Van welke kant je deze woning ook beziet; het is overal een ander ‘gezicht’. De eigenaars hebben aanvankelijk veel foto’s en tekeningen ingeleverd en erop gewezen dat het wel conform de regels van de gemeente op de ruitvormige kavel van ca. 650 m2 moest passen. Op het dak liggen geglazuurde, antracietkleurige keramische pannen, de goten met bescheiden overstek en fraaie, klassieke steunbalken zijn van hardhout met zinken bekleding en dito regenpijpen, in vierkant formaat uitgevoerd. Het ontwerp heeft een grove T-vorm en een aanzienlijke punt, zowel voor als achter maakt dit de woning ook visueel iets slanker. Rechts komt een stevig woonkamer gedeelte uit, links is de garage geïntegreerd. De voorzijde heeft iets meer dan een Frans balkonnetje bij de overloop dat meteen dienst doet als afdakje bij de entree met twee stevige voordeuren. Aan de achterkant is een leuk balkonnetje (met ‘schietgaten’) bij de ouderslaapkamer gekomen. Veel raampartijen zijn er toegepast: licht en zicht rondom, zo was ook de uitdrukkelijke wens. Mooie roedenverdeling en natuurlijk échte, houten roeden, zo hoort het eigenlijk ook.

de royale woonkeuken kijkt uit op de achtertuin

Echt handwerk

Er is gemetseld met een warme, ruwe, rossig/paarse baksteen met een iets terugliggende, antracietkleurige voeg en een grijzig trasraam aan de woningvoet. Een soort betonnen scheidingslijn deelt de woning visueel en die betonnen dorpels komen we ook bij de balkonrand en onder de ramen tegen. Alles in stijl, alles in evenwicht. De inhoud van deze woning met garage komt uit op ongeveer 900 m3. Er is geheid en er is geen kelder toegepast. In wezen is deze woning als casco opgeleverd. De totale bouwtijd komt ruwweg op 11 maanden. Daarvoor werd alles traditioneel opgemetseld, ook de binnenmuren, behalve als er schuifdeuren zijn toegepast. Tja, de wensenlijst is inderdaad indrukwekkend als Simone het geheel opsomt: “wij wilden onder andere(!) graag jaren dertig, een stevige entreehal, een grote vide, een dubbele trap naar boven, glas in lood bij trappenhuis, minimaal 25 m2 woonkeuken, minimaal 40 m2 woonkamer, rondom veel daglicht en zicht vanuit keuken en woonkamer op tuin en omgeving, een dubbele voordeur, hoge plafonds, een open haard die we ook vanuit de keuken kunnen zien, een garage met toegang tot de bijkeuken.” Juist ja, meer niet? “Ja het moest ook nog een leuk huis worden ;-))” Het mooiste van het verhaal is dat an alle wensen kordaat werd voldaan al gaf de aannemer meermalen aan dat de woning niet eenvoudig te bouwen was. Kijk alleen al eens naar het afgetimmerde overstek, het balkon achter, de fraaie houten roeden(verdeling), de lange raampjes bij het trappenhuis, weinig is standaard aan deze woning. Achteraf zijn er ook geen wensen meer, eventueel kan bij gezinsuitbreiding nog een kamer op de tweede verdieping worden ‘gedeeld’. Maar verder is alles “volledig naar wens”! Op het moment van schrijven staat deze woning nog behoorlijk vrij in het landschap, de gemeente wil weliswaar in bouwgedeelten met eigen karakters werken maar meest opvallend in ‘Vroondaal’ is toch wel dat er de meest verschillende bouwstijlen naast elkaar te voorschijn komen. Als straks het groen gaat aantrekken zal pas goed blijken hoe een en ander met elkaar harmonieert. Bon, het huis zelf dan. Na de dubbele voordeur kom je in een stevige hal met prachtig traphuis links, met de langwerpige ramen lood-in-glas. Rechts is de rechthoekige woonkamer met open haard en door het ruime raamwerk bijna te weinig ruimte om de meubelen een plek te geven. Schuin links kom je in de ruime woonkeuken aan de tuin. Achterin links is de bijkeuken met doorsteek naar de lange garage, zo is de kring beneden weer rond. Via de houten trap komen we op een fraaie overloop, heerlijk is dat toch die ruimte rondom het traphuis! Hier zijn een kinderslaapkamer, een ouderslaapkamer met balkon en badkamer en suite te vinden; een kantoor aan de voorzijde bovendien. Met dezelfde trap komen we op de tweede verdieping met nog en ruime badkamer, een grote zolderkamer met o.a. techniek en nog een ruime, deelbare slaapkamer. Eigenlijk is er teveel ruimte maar dat vindt niemand erg… Samengevat, Boxxis profileert zich graag met de zin “out of the boxxs”, vrij vertaald met ‘wonen zoals u dat wilt!’. Dat lijkt een voor de hand liggende oneliner maar wij zien dat in de praktijk wel eens anders uitpakken. Met dit charmante hoge woonhuis maakt Boxxis haar eigen slogan waar, met verve zelfs want nergens in dit bouwproject lijkt te zijn gekozen voor de eenvoudigste weg. En zo hoort het eigenlijk ook.

ruime ouderslaapkamer grenst aan badkamer

INFO: Boxxis Woningen, Barneveld. Tel. 0342-444848 of via Internet: www.boxxis.nl en woningen@boxxis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: