Skip to content

Flieroord: Van Loods tot Landhuis

5 januari 2011

We schrijven half oktober als de zon nog bijna blakert in Bergschenhoek. Een klimaatverandering van dit kaliber lijkt niet vervelend. De woning die we op deze fraaie herfstdag bezoeken wordt warm aanbevolen. In eerste instantie  door trotse eigenaars Caroline en Louwrens maar ook Flieroord, het betrokken bouwbedrijf bij deze charmante woning haast zich om te stellen dat niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant ‘om te smullen is’. We stellen dat graag ook zelf even vast. Enfin, het einde van dit verslag kunt u al raden natuurlijk, al blijft het aardig om even verder te lezen, te kijken toch vooral! Met toewijding, vastberadenheid en de doortastendheid van een doberman pincher gecombineerd met nimmer aflatende aandacht voor detaillering nam de lieftallige Caroline bijna de dagelijkse, zware taak van bouwbegeleider op zich… Het zijn haar eigen woorden en, zo is eenvoudig vast te stellen, de woning is onberispelijk geworden ;-)).

veel lichtval door gunstige plaatsing op de kavel

Charmant bouwtoezicht

Geen graspiet staat nog verkeerd, geen gordijn met verkeerde vouw maar als je zo goed bent in het vinden van een balans is dát uiteindelijk ook waar het om gaat. De beloning is daadwerkelijk groter als het ‘klopt’. Na de brug over de sloot aan de voorzijde en het elektrische hek begint, ook letterlijk, het mooie verhaal. Caroline: “wij woonden hier dichtbij en wilden hier toch het liefst blijven wonen. Tijdens een avondwandeling zag Louwrens dat deze kavel met een oude, ongebruikte loods erop een geschikte plek voor onze bouwplannen zou kunnen zijn. De eigenaar wilde tijdens een bouwaanvraag, er zat immers nog géén bouwvergunning op, alvast verhuren met optie tot koop.” Dat het uiteindelijk gelukt is om na veel sloop- en schoonmaakwerk en het aanleggen van een betonbrug deze kavel bouwrijp te maken moge duidelijk zijn. De oppervlakte is ruwweg 900 m2 en opvallend vaak in goede verhouding blijkt dan de inhoud van het huis zonder vrijstaande garage ook ruim 950 m3 te zijn. Na een grondige zoektocht kwam het tweetal met een flinke wensenlijst terecht bij architect Wout Provily die vrij snel een mooie vertaalslag kon maken. In zijn kielzog vertrok het hele project inclusief de aanstaande bewoners naar Flieroord, die naast traditioneel bouwen ook niet vreemd blijkt met houtskeletbouw! Geloof het na kloppen op de binnenmuren: dit huis is in houtskeletbouw opgetrokken! Ook Robert Morsink heeft uiteraard als Flieroord’s bouwkundige een lepel in de pap gehad. Eén ding wordt snel duidelijk: Caroline en Louwrens houden niet van “gefrunnik en geneuzel. Wij hebben een hekel aan prutsdingetjes, tierelantijntjes en overbodige franje. Onze woning moest qua stijl een stoer & chique huis worden, buiten én binnen. Maar ook: áls je iets doet: doe het goed, svp.”

de fraaie carrévormige uitbouw is een gezellige aanwinst

Om gedachten te bepalen ging Caroline met plezier naburige woningen bekijken en na aanbellen vragen waar een en ander vandaan kwam. Uiteindelijk werd voor houtskeletbouw gekozen vanwege het feit dat er al enkele jaren in de bouwprocedure vooraf waren gaan zitten en enige snelheid geboden was. Wel, snel is Flieroord ondanks het ‘strenge toezicht’ van Caroline wel geweest: in minder dan vier maanden, zelfs inclusief garage  transformeerde de oude loods tot landhuis. De isolatie is perfect, voor kou én voor warmte. Twee uitbouwen, rechts en achter bij de tuin, verschaffen een bijzondere ruimte-ervaring. De bonus is een overdekte veranda aan woonkamer én tuin. Allemaal vervulde wensen en er waren nog meer verlangens.

Kwaliteit

Uitgangspunt van de woning blijkt zelfs de woonkeuken. Caroline: “ik wilde graag de keuken aan de straatkant, ik vind het prettig om te zien wie er aan komt. Bovendien neemt de keuken een belangrijke plaats in ons leven in.” Louwrens op zijn beurt plaatste de langgerekte woning met vrijstaande garage, ook van Flieroord, strategisch op de kavel. Andere wens is het balkon met veilige balustrade bovenop de achteruitbouw en de overkapping van de veranda. Vóór de bouw kon beginnen keurde de welstand een ontwerp weliswaar tweemaal af, al ging dat slechts over dakpannen, het zijn tot tevredenheid nu keramische halfmatte pannen geworden. Andere details die opvallen: zinken goten en regenpijpen, écht antieke baksteen (‘moefje’) uit België gehaald. Fraaie, gemetselde ‘oortjes’ aan de zijkant, de samenwerking tussen timmerlieden met een mal en de metselaars bleek perfect. Hier en daar onderbroken metselwerk door terugliggende rollagen, ook bij de daklijn gebeuren leuke dingen en crèmekleurige voegspecie draagt tot de vreugde bij. Afdekplaten en raamdorpels en andere details zijn in Belgisch hardsteen afgewerkt. We zien ‘niet functionele’ luiken maar als ze landelijkheid uitstralen is daarmee een waardevolle functie toebedeeld! De kozijnen, roeden en deuren van merbau doen buitengewoon keurig en solide aan, fabrikant is het Duitse Wessendorf, onthouden die naam. De patrijspoortjes voor als achter maken de klus af, er is nog een mooie voordeur met zijlichten al heeft de achterkant natuurlijk de meeste ‘smoel’ door de stevige uitbouw met veranda. Nog eens vertellen: de woning kwam met kant en klare houten wanden en dergelijke op drie vrachtwagens rechtstreeks uit Polen. Met een kraan stond het geheel wind- en waterdicht in twee(!) dagen. Daarna duurde de afbouw krap vier maanden. De bouwvergunningen duurden wel iets langer…

bijzondere badkamer met zacht licht van originele louvres

Rust en ruimte

Als we naar binnen gaan, nu eens via ‘artiesteningang’ rechts, zien we welke kwaliteiten Caroline, behalve die van fotomodel, nog meer in huis heeft. Met veel gevoel voor kleur en open inrichting, met smaak vooral zijn in de forse ruimtes (dezelfde) rustige tinten toegepast. Inderdaad: ook hier geen kleine petieterige dingen maar stoere chique. Stevige stoelen, grote tafels, veel transparantie en licht. Bij het interieur kregen de bewoners inspiratie en assistentie van onder meer “Het Posthuys” uit Bergschenhoek en Atelier Seri van Veen uit Bodegraven. Well done! Na de entree met vide komen we rechtdoor in de opvallend ruime woonkamer, waar je van de ene uitbouw naar de andere kunt ‘speuren’ en volop profiteert van een zee aan licht. De onderheide veranda is kroon op deze living en de directe poort naar buiten. In de tuin links is de garage. Rechtsom de rechthoekige, modern ingerichte woonkeuken met bijkeuken. Op de eerste verdieping zijn de overloop, ouderslaapkamer met eigen sanitair en inloopkast (‘verplicht’) en een breed balkon op de zon! Verder nog twee slaapkamers en een separate badkamer. Via een fraaie, kleiner uitgevoerde vaste trap komen we op zolder met indrukwekkend hoge, zichtbare dakpunt en ruimte voor minimaal twee kamers straks.

Wel, het bestaan van die oude loods zullen we op de donkerbruine ogen van Caroline moeten geloven maar over dit landhuis is geen woord teveel gezegd: dat stáát er. Veel woonplezier!

INFO: Flieroord BV, Rijssen. Tel. 0548-539928 of via Internet: www.flieroord.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: