Skip to content

Livingstone Building Industry: Jaren dertig, maal veertig

6 januari 2011

een klassieker in zijn soort: jaren dertig met stevige schoorsteen

Nootdorp/ Pijnacker bevindt zich vrijwel tegen Den Haag aan, naast het relatief jonge stadsdeel Ypenburg. De gemeente Nootdorp heeft hier onder andere in samenwerking met bouwspecialist Livingstone Building Industrie een fraaie woonwijk in de jaren dertig stijl opgetrokken. De variatie werd gegarandeerd door de woningen in vijf typen aan te bieden en dan ook nog door de gevelstenen in een aantal kleuren te variëren. Uiteraard was het voor de bewoners ook mogelijk om detaillering en interieurindeling naar eigen hand te zetten. De landelijke bouwer met showroom en hoofdkantoor in Breda bouwt snel, flexibel en efficiënt volgens een prefab betonsysteem en maakt gebruik van geselecteerde aannemers/ uitvoerders. In dit geval werd het de lokaal bekende aannemer Schouten uit Leidschendam. Monique en Arjan schreven zich in en werden op hun wenken bediend.

meteen een uitbouw laten plaatsen van 6 x 2 meter

Ruim en mooi

Monique en Arjan hebben drie kleinere kinderen en zullen dus heel efficiënt met ruimte om moeten gaan. Arjan is werkzaam in de makelaarsbranche en weet dus van de hoed en de rand. “Wij waren gecharmeerd van de tijdloze stijl en kregen de beschikking over een interessante kavel, gezien de stand van de zon op het huis en met een redelijke zij- en achtertuin. Er werd aanvankelijk een basisontwerp van Livingstone’s ‘huisarchitect’ Van Maanen aangeboden. Wij vonden de woonkamer aan de krappe kant dus we hebben meteen besloten om een uitbouw aan de achtertuin te laten aanbrengen en de eventuele bijkeuken bij de woonkeuken aan de voorzijde hebben we laten vervallen; dat is nu een open nis geworden om de ruimte(indruk) in de keuken te verhogen.” De kavelgrootte is bescheiden: ca 410 m2 maar door de plaatsing naar voren op het perceel lijkt het toch veel groter en is er overigens nog een aanzienlijke tuin aan drie zijden overgebleven. Verder is er links een garage aangekomen die een extra uitgang aan de tuinkant heeft. Er is op dit perceel flink geheid en de woning heeft geen kelder maar wel een ingedeelde zolderverdieping. Arjan: “één van onze woonwensen was dan ook een vaste trap naar die tweede verdieping plus een indeling in twee kamers.”

de woonkeuken is bewust aan de voorzijde gehouden

Het ontwerp is compact en gaat enigszins de hoogte in, past in die zin heel goed bij de andere woningen van min of meer dezelfde snit. Toch heeft het huis van alle kanten een ander ‘gezicht’. Er is veel ruimte beschikbaar voor ramen en vensters, deze zijn allemaal in hardhout uitgevoerd en zoals we weten van Livingstone, zijn die gefabriceerd en geleverd in de gekende kwaliteit van Hebo kozijnen, een echt Nederlands product. Op het dak liggen keramische dakpannen in halfmat antraciet, er zijn twee dakkapellen. De steen is echt jaren dertig: donkerrood en in dit geval netjes vol gevoegd met grijze specie. Het trasraam beneden heeft een donkerder, grijs/zwarte tint. Rechts is een prominente schoorsteen gekomen, “een (echte) open haard zal in de toekomst hopelijk volgen.” De gootlijsten rondom zijn van hardhout en hebben een zinken goot, onder de raampartijen bevinden zich betonnen dorpels. De uitbouw bij de achtertuin heeft openslaande tuindeuren. De ruimtewinst die door deze slimme uitbouw werd geboekt is aanzienlijk, 6 x 2 = 12 m2. Het dak kan desgewenst dienen als balkon voor bijvoorbeeld de ouderslaapkamer. Het geeft de woonkamer die toch al niet klein was nog een extra mooie impuls. De complete bouwtijd van deze woning was ongeveer 9 maanden maar wind- en waterdicht staat het prefab betonskelet al binnen een maand.

Showroom bezocht

Eigenlijk was het basisontwerp in grote lijnen al wat deze bewoners voor ogen hadden. De bijkeuken is dus vervallen en de uitbouw achter erbij gekomen. Een opening om de garage binnendoor te bereiken had de woonkamer flink aangetast dus dat gaat nu via de tuin. Arjan: “wij hebben voor de trap van de begane grondvloer naar boven een blank eikenhouten trap met dito leuningen genomen. Misschien hadden we dat ook met de vaste trap naar de zolderverdieping moeten doen maar… zulke esthetische overwegingen hebben natuurlijk ook altijd financiële consequenties. Hetzelfde geldt voor de kunststofregenpijpen, die wil ik te zijner tijd ook vervangen door zinken exemplaren. Over de kwaliteiten van Livingstone als ontwerpers, leveranciers en de combinatie met Schouten als bouwer niets dan lof!” Natuurlijk zal een project waarin veertig woningen in de stijl ‘jaren dertig’ betrokken zijn iets meer tijd vergen dan wanneer het één particuliere villa betreft. “Het voortraject duurde in dit geval door de procedures inderdaad iets langer maar toen het eenmaal op bouwen aan kwam ging het ook heel vlot.”

ouderslaapkamer aan de achterzijde van de woning

De ingang van deze woning bevindt zich links van de woning, vanaf de straatkant gezien. Hier is meteen de oprit naar de garage. Na de entreehal met links de trap naar boven kun je rechtdoor de woonkamer in die links overgaat naar de tuin. Door de grote vensters en tuindeuren lijkt het alsof je meteen buiten staat. Rechtsom komen we in de ruime woonkeuken. Dit was ook een wens: de keuken aan de voorzijde met van hieruit zicht op de straat en de eigen oprit. Via de trap komen we op de overloop van de eerste verdieping, hier vinden we de ouderslaapkamer, twee vrijwel naadloos gespiegelde meisjes slaapkamers, ook qua inrichting trouwens en de centrale badkamer. De eikenhouten trap gaat op de overloop over in een geschilderd en bekleed exemplaar en mondt uit in de zolderetage die een grote slaapkamer heeft met dakkapel en een handige ‘waskamer’. Ruim vóór aanvang van de bouw zijn Monique en Arjan naar de showroomlocatie van Livingstone in Breda geweest om van alles en nog wat uit te zoeken, kleuren, materialen en dergelijke. “Het is heel leuk om daar alles te kunnen zien, voelen, vergelijken. Toen de ontwerpfase eenmaal achter de rug was hebben wij voornamelijk met bouwer Schouten zaken gedaan. Wij zijn uiteindelijk heel blij met het model waarin wij wonen. Een woning als deze maakt door het hoge ontwerp nuttig gebruik van de ruimte die daardoor op met name de eerste verdieping ontstaat. Met schuinere daken wordt het ontwerp soms wel leuker maar lever je toch vaak iets van de binnenruimte in.” Aldus spreekt een makelaar over zijn eigen woning en het leuke is dat hij en echtgenote Monique er zo tevreden over zijn. Ergo: dit was een succesvol en mooi project, Nootdorp heeft er een fraaie woonwijk in de populaire stijl jaren dertig bij. PM

INFO: Livingstone Building Industry BV. Tel. vestiging Breda, hoofdkantoor: 076-5735735 en natuurlijk op Internet: www.livingstone.org


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: