Skip to content

SelektHuis dertiger jaren stijl in architectuur en detaillering: Een droom komt uit!

9 januari 2011

“Mijn voorbeeld was de Bredase wijk Het Ginneken, met zijn prachtige statige jaren dertig woningen. Zoiets moest het worden. Een woning die niet alleen in architectuur, maar ook in materiaalgebruik en detaillering de stijl van die tijd ademt”, zeggen Debbie en Remco Verschoor in koor. In SelektHuis vonden zij een partner die flexibel inspeelde op hun wensen en begrip had voor nuances. 

Zittend in de woonkamer van de familie Verschoor in het West-Brabantse Nispen zegt Debbie Verschoor: “Het is echt een ‘lief huis’ geworden, waar we erg blij mee zijn.” Ze hoeft de woorden nauwelijks uit te spreken, want ze stralen van haar gezicht. “Dat we zo tevreden zijn, heeft er puur mee te maken dat de bouwer zich nooit bezwaard voelde door onze vragen en wensen. SelektHuis was zeer flexibel en alles was bespreekbaar. Natuurlijk was er vaak een meerprijs aan verbonden, maar ook daarin waren ze transparant en was vooraf duidelijk wat de meerkosten zouden zijn.” Remco mag dan een eigen bureau hebben als interim-manager voor de overheid, van huis uit is hij bouwkundige: “Het was altijd al een droom eens mijn eigen huis te ontwerpen.” Hij tekende de woning dan ook volledig uit in AutoCad, terwijl zijn vrouw Debbie invulling gaf aan het interieur. Zo werd deze SelektHuis dertiger jaren woning een perfect een-twee-drietje met de architect Jeroen van Asbreuk.

De eetkamer maakt directe contact met buiten.

Nispen

Het West-Brabantse Nispen ligt onder de rook van Roosendaal. Een kleine gemeente van ongeveer 1400 inwoners, pal op de grens met België. Hier vond een uitbreiding plaats onder de naam Oostmoer fase 2. Remco hoorde van de perceeluitgifte: “Ik was toen interim teamleider bij de gemeente Roosendaal. Maar laat er geen misverstand over bestaan”, benadrukt hij: “We hebben geen voorkeursbehandeling gehad. Het enige voordeel was, dat ik er tijdig van hoorde. Het maakte ons nieuwsgierig eens te gaan kijken.” Remco is afkomstig uit Rotterdam en kon zich niet direct een beeld vormen bij het wonen op een dorp. Anders lag dat voor Debbie, die opgroeide in Zegge, een plaatsje vlakbij. “We gingen kijken en waren meteen verknocht aan de rust en de ruimte.” Hij neemt ons mee naar het raam en zegt: “Kijk hier! Zo ver als je kunt kijken alleen maar velden. Eindeloze vergezichten. In de zomer groeit de maïs voor onze deur.” Een beeld dat enkel wordt onderbroken door een weg naar België. “We zien onze kinderen hier met genoegen opgroeien in een omgeving van rust en ruimte.” Het perceel is 735 m2 groot, waarvan 600m2 onbebouwd. De SelektHuis woning heeft een inhoud van circa 800 m3 en bestaat uit een begane grondvloer en twee verdiepingen, voorzien van een schuine kap en een garage.

Bouwer

De familie Verschoor ging op zoek naar een bouwer en kwam, na de diverse mogelijkheden en aanbiedingen van partijen naast elkaar te hebben gelegd, bij SelektHuis: “Er was gelijk een klik! SelektHuis begreep wat we wilden. Ze waren flexibel, maar ook transparant. Je wist waar je aan toe was. In de mogelijkheden om mee te denken ging SelektHuis heel ver. Het enige wat vaststond was de overspanning. Verder mochten we onze eigen indeling maken. Zo werd de keuze van het aantal slaapkamers afgestemd op de wens voor een derde kind. “Daardoor voelt het nu wel echt als ons eigen huis”, aldus Debbie.

De knusse woonkamer met open haard.

30er jaren stijl

Ook in de detaillering zag SelektHuis toe de sfeer van de dertiger jaren zo dicht mogelijk te benaderen. De woning kreeg sfeervolle details, zoals een hoekraam in de woonkamer, waardoor het uitzicht over de velden wordt versterkt en nog meer daglicht de woonruimte vult. De fraai vormgegeven open haard. De royale erker aan de voorzijde, de omlopende getimmerde dakgoten, de robuuste kozijnindeling, de steile kap, het glas in lood. Remco zette vanuit zijn kennis en gevoel voor nuances sterk in op details. Als voorbeeld wijst hij naar de vensterbank: “Die wordt veelal uitgevoerd in composiet. Niets mis mee, maar dat wilden we niet. Bij een dertiger jaren woning past een brede robuuste houten vensterbank, afgetimmerd met een latje aan de onderzijde.” De schuifdeur tussen voor- en achterkamer werd voorzien van glas in lood. Er werd gezocht naar authentiek deurbeslag dat volledig aansluit op het interieur.

Buitengevel

We lopen naar buiten en terwijl we kijken naar de donkerrode gevel vertelt Remco het verhaal van de keuze voor de stenen: “De gemeente stelde als voorwaarde dat het een rode gevelsteen moest zijn. Maar binnen de kleur rood heb je duizend mogelijkheden. Uiteindelijk zijn we rechtstreeks naar de steenfabriek verwezen om daar de juiste steen uit te zoeken. De keuze viel op de gevelsteen type H8Q-1, een blauwrode genuanceerde steen, die werd geleverd door Steenhandel Twenthe. ” Een perfecte gevel is echter een samenspel tussen de juiste steen en een bijpassende voeg. Er werd gekozen voor een donkere diepliggende voeg, waarbij de steen extra wordt geaccentueerd door de terugliggende voeg. Ook hier valt de fijne detaillering op, zoals de hanenkam boven de deuren en in de rand van de oplopende voor- en achtergevel. De hardstenen raamdorpels voorzien van neuten, zoals dat hoort bij een dertiger jaren woning. Keramische dakpannen in plaats van betonpannen. De hemelwaterafvoer van zink, het royale dakoverstek in wit geschilderd hout. De erker aan de voorzijde met glas in lood. De brede houten kozijnen, die stoerheid geven aan de ramen. “We hebben getracht de sfeer te bewaren, zonder het bombastisch te maken.” De dakkap begint bewust pas op een hoogte van 1,40 meter boven de verdiepingsvloer om extra ruimte te creëren op de slaapkamers, waar men nu zonder te bukken bijna tot aan de wanden kan staan. Maar het geeft ook extra uitstraling aan de buitengevel, o.a. omdat de dakluifel van de garage en de gevellijnen optimaal doorlopen.

Badkamer met dakkapel

Interieur

Binnen ademt het huis een warme sfeer van luxe wit in roomwit, veelal in contrast met een antraciet kleur. Zo ook de keuken met zijn wandmeubel voorzien van oven en veel kastruimte. Ook de keuken zelf heeft verschillende aparte bovenkastjes en geen aaneengesloten kastenpartij. Het natuurstenen keukenblad en het royale vijfpits kooktoestel vormen de afronding. De achterkamer met schuifdeur. De entree met de dertiger jaren vloer in zwart en wit, een nagebootste terrazzosteen uit die tijd, maar nu uitgevoerd in kunststof. Nauwelijks van echt te onderscheiden, maar in deze uitvoering wel duurzaam en onderhoudsvriendelijk, slijtvast en kleurecht. Zo is ook de vloer van het toilet uitgevoerd in een wit en antracietkleurig Portugese natuursteen. “Je zult zien dat we op het toilet boven, het patroon hebben omgedraaid”.

Smaakvolle inrichting

De inrichting van de SelektHuis woning is zeer smaakvol en je ziet er de warmte voor interieurarchitectuur aan af, maar tevens ook de warme creatieve sfeer. Debbie struinde uren internet af om in kleur en materiaal precies invulling te geven aan haar persoonlijke wensen. Een voorbeeld is de traploper. Speciaal door een Fries gemaakt, “Maar hoeft daarom nog niet altijd duurder te zijn”, antwoordt ze. “Zo krijg je wel wat je wilt en in harmonie is met de rest”. Op de eerste verdieping zijn rond een overloop de vier slaapkamer en de toegang tot de badkamer gesitueerd. De kinderkamers van Luuk en Fleur zijn identiek van formaat. Alleen de ouderslaapkamer is groter. Alle kamers zijn voorzien van de hellende plafonds en grote ramen voor voldoende daglicht en uitzicht. De draaikiepramen met ingebouwde horren en geïntegreerde rolluiken en ook hier de brede vensterbanken in hout.

De ouderslaapkamer heeft een TV-nis en een terugliggende kast, waardoor weinig slaapkamerruimte verloren gaat. De royale badkamer in wit met douchehoek en voorzien van een nis om de badspullen in kwijt te kunnen. Want bouwen is ook praktisch denken. Verder in de badkamer een bad en twee strakke moderne toilettafels met spiegel. Tegels in wit, die zowel in de badkamer als op het toilet zijn doorgezet, waardoor eenheid en rust ontstaat. De inrichting ademt dan ook een weldaad van structuur.


Vrijheid

Vanaf de slaapkamer in de SelektHuis woning kijken we door het raam de vrijheid van de velden tegemoet. Via de vaste trap komen we op de tweede verdieping, die verrast als volwaardige verdieping. Met een royale overloop voorzien van muurkast met rechts een grote kantoor/werkruimte, waar door de toevoeging van een dakvenster voldoende lichttoetreding. De kamer is voldoende groot voor twee royale werkplekken en kastruimte. Aan de andere kant van overloop worden we verrast door een extra slaapkamer. “Van de buitenkant gezien zou je niet zeggen, dat het zo’n royale woning is”, beaamt ook Remco. Door het raam op de slaapkamer kijken we naar de kerkklok van Nispen, die bij avond nostalgisch wordt verlicht: “Het roept beelden op van een sprookje, zoals ook de realisatie van onze eigen droom de vervolmaking van een sprookje is”, lachen Debbie en Remco Verschoor.

Kavel & Huis publicatie nr 2/2010

foto’s met dank aan Martijn Heil 

SelektHuis, Kalanderstraat 51, 7461 JL Rijssen, Tel: 0548-537555. Website: www.selekthuis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: