Skip to content

Brummelhuis: Dertiger jaren woning met superstrak interieur

11 januari 2011

 

 

De voorzijde van de woning is bijna volledig bestraat.

 

Kook-ziteiland als middelpunt van alle leefcomfort

“We wilden al langere tijd een woning bouwen rond dit kook- ziteiland”, lachen Jan-Frederik en Mieke, eigenaar en eigenaresse van de 30er jaren woning die we bezichtigden in een nieuwbouwwijk in Uden-Zuid. Vanaf het moment dat ze dit 3,70 meter lange meubel zagen, waren ze verknocht en beloofden ze elkaar: “Als we ooit zelf bouwen, willen we dat meubel als centrale middelpunt”. 

Jan-Frederik en Mieke liepen al langere tijd rond met het plan om een eigen woning te bouwen. Echter het schrikbeeld om elke zaterdag en elk vrij uur in de bouw te moeten steken en tegen allerlei frustraties en ‘een bak ellende’, zoals Peter het omschrijft, aan te lopen weerhield hen. Tot ze ontdekten dat het ook anders kan. Uit een eerste contact met Brummelhuis groeide de overtuiging dat het mogelijk is te bouwen op een manier, dat je als koper zelf de regie voert, je weet ondersteund door de kennis van de bouwer en tevens de vrijheid en de flexibiliteit krijgt om een volledig eigen invulling aan de woning te geven. “We hebben zelf kort op de bouw gezeten, waardoor we in een vroegtijdig stadium dingen die we anders wilden onderkenden. Daardoor hebben we achteraf geen enkel probleem gehad. Er is dan ook geen enkel moment van spijt en frustratie, benadrukt Mieke. “Alles is vlekkeloos verlopen en met de ervaring van Brummelhuis, hoefden we zelf niet meer het wiel uit te vinden.”

De woonkamer ademt door zijn ingetogen omvang veel sfeer.

Verkoop bij loting

Liefst 89 geïnteresseerde kopers meldden zich voor de 20 vrijstaande kavels in het project Uden Zuid. Jan-Frederik en Mieke behoorden tot de gelukkigen die werden uitgeloot. Toen ze werden geloot besloot Jan-Frederik op het allerlaatste moment, net voordat de keuze bij de Notaris moest worden kenbaar gemaakt, hun eerste voorkeur te verruilen voor hun eerder afgesproken tweede voorkeur. In optie 2 zag hij, op dat moment, meer kansen en tevens biedt het perceel, vanwege de ligging tegen een geluidswal van de randweg, optimale privacy. Mieke schrok zich in eerste instantie een hoedje en dacht: “Wat doet hij nu?” Achteraf bleek het een gouden zet. Juist daar deze ‘move’ wisten ze als een van de geslaagde koper uit de loting te komen.

Bouwcoordinatie

De bouwcoördinatie werd verzorgd door Taks & Brouwer, terwijl bouwonderneming Bukkem & Meijs de woning realiseerde. De voorwaarden die de Welstandcommissie van de gemeente Uden stelde was o.a. dat het een woning in de 30er jaren stijl diende te worden. Met een gevelsteen in de kleur donkerrood. Maar aangezien er wel duizend kleuren donkerrood bestaan, was die keuze zo snel niet gemaakt. “We wilden graag een steen waar kleur in zit, om te voorkomen dat het in de winter een te donkere woning werd.” Na een lange zoektocht vonden ze de donkerrode steen en om meer accent te krijgen in de gevel werd deze donker gevoegd. De donkere voeg zorgt tevens voor een geleidelijke overgang naar het antracietkleurige dak.

Alles draait om dit kook/ziteiland.

Welstandscommissie

Maar de voorwaarden van de gemeente bleken niet ver verwijderd van de wensen van de kopers. Want de eerste tekening die ze indienden bij de Welstandscommissie werd zonder op- of aanmerkingen akkoord bevonden. De voorgevel kreeg een breedte van 11 meter, waarbij het linker gedeelte met de erker van de woonkamer, nadrukkelijk naar voren komt en voor een fraaie onderbreking van het gevelbeeld zorgt. Terwijl de woning met zijn 880 m3 zeker groot genoemd mag worden, oogt deze nergens te bombastisch.

Superstrak interieur

De eigenaren realiseerden een dertiger jaren woning met een superstrak interieur Centraal gelegen de keuken met zijn kook- en ziteiland. De achterwand met zijn riante kastruimte is zeer praktisch en zorgt dat men alles bij de hand heeft. In de achtergevel de openslaande deuren naar buiten, waardoor in de zomer gezeten aan het ziteiland het contact met buiten wordt versterkt. Rechts de doorgang naar de eetkamer, die eveneens toegang geeft tot het overdekte terras. De eetkamer wordt van het voorste zitgedeelte gescheiden door een strakke luxe openhaard. Door de opstelling midden in de ruimte brengt hij niet alleen een fysieke scheiding aan, maar zorgt ook voor knusheid in de zitruimte, die ondanks de toevoeging van twee erkers, een bescheiden afmeting uitstraalt. De open haard geeft naar twee zijden haar warmte af, zodat het comfort, maar ook de sfeer zowel in de woonkamer als in de eetkamer zijn te proeven.

Indirecte verlichting

De sfeer in de woonruimte wordt extra versterkt door de indirecte verlichting, die is aangebracht onder de erkers, als in de zijwanden van de openhaard. Het licht valt als het ware langs de witte muren naar beneden en versterkte het lichtspel van de vlammen uit de haard.

De spiegelwand in de badkamer van de ouders.

Bovenverdieping

Via de royale vide met houten trap, waarvan het bruine kleur sterk contrasteert met het overwegende wit in de woning, komen we op de overloop. Op de eerste verdieping de twee slaapkamers en de aparte badkamer voor de kinderen. Links van de trap het ouderverblijf, met slaapkamer, inloopkast en badkamer. Het witte stucwerk wordt enkel onderbroken door de gevlamde tegels van de spiegelwand, toilet en inloopdouche. Zowel douche als wc liggen verscholen achter de hoofdwand. Peter: “Vakmanschap herken je in de kleine dingen.” Als voorbeeld toont hij ons de tussenwand van toilet en inloopdouche, die precies tussen het middenkozijn van de ramen van douche en toilet loopt. Op die manier ontstaat een mooie symmetrie in de douche en een lichtspel, dat op feeërieke wijze wordt weerkaatst op de tegels. De schaduw van de douchekop wordt precies in het midden opgedeeld door de tegelvoeg. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is juist de afstemming tussen badkamerspecialist, elektricien en bouwonderneming om tot het juiste eindresultaat te komen

Tevreden

Een vaste trap voert ons naar de zolder, waar voldoende ruimte is voor een extra slaapkamer. De dakvensters zorgen voor voldoende natuurlijk licht. Tevreden om zich heen kijkend bekennen beiden: “We zijn erg tevreden en de angst voor frustraties en alle ellende die ons vooraf was voorspeld, is volledig achterwege gebleven. We hebben in harmonie met de bouwer en architect deze woning gemaakt tot iets waar we trots op zijn”, aldus de eigenaars.

 

Publicatie Kavel & Huis nr 2/2010

foto’s met dank aan Martijn Heil 

Brummelhuis Bouwcoördinatie BV, 7418 EV  Deventer, Tel: 0570.66.69.50. Website: www.brummelhuis.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: