Skip to content

Livingstone Building: Met slotgracht en oprijlaan…

13 januari 2011

Het kost trotse eigenaresse Annemieke toch enige moeite om, voorbij de bescheidenheid, uit te leggen dat het woonhuis gemakkelijk te vinden is door… een oprijlaan met hoge bomen. “Dat klinkt zo blasé…” Het siert haar en echtgenoot Wolfgang natuurlijk maar wij zien wel degelijk een onvervalste en zelfs indrukwekkende oprijlaan met fraaie kastanjebomen en aan het eind daarvan een verticale ‘glimp’ van een even indrukwekkend als strak symmetrisch woonhuis, een kasteeltje bijna. De bomenrij is een van de weinige attributen die op dit ruime perceel herinnert aan vroeger dagen. Hier stond een oudere woning in L-vorm, hoog en eigenlijk best charmant, jaren dertig karakter maar dit woonhuis bleek na grondige inspectie door diverse partijen helaas écht te ver heen. Hoezo ‘helaas’ zou je zeggen, de nieuwerwetse schoonheid van deze eveneens hoge Livingstone mag er zijn en is het nieuwe richtpunt voor minstens de komende eeuw…

rechts een kantoor, woonkeuken, bijkeuken en de garages

Supersymmetrisch

Afgezien van die kastanjes is er uit de inboedel van de gesloopte oude woning nog een fantastisch onderdeel gered, al bleek dat ook het enige waardevolle uit de slooprestanten van de overigens charmante bouwval: een fraaie, bijna wulps vormgegeven dubbele binnendeur, ooit met glas in lood, nu met facetglas siert in blakende staat weer het hart van deze voorname patricierswoning! De virtuele oprijlaan naar dit pand is eigenlijk een veel groter obstakel geweest; wij doelen op het vergunningentraject vooraf. Annemieke: “nadat wij dit langgerekte stuk grond met woning konden bemachtigen wilden wij na de sloop wel degelijk weer een ‘hoog’ woonhuis bouwen maar de gemeente en welstand met een nieuw bestemmingsplan in handen dachten meer aan een lage bungalow… Het heeft meer dan twee jaren geduurd voor we iedereen konden overtuigen dat hier echt een hoog huis moest komen! Het gaf ons wel ruim de tijd om goede offertes aan te vragen en heel gefundeerde beslissingen te nemen over bouwer en aannemer, details en inrichting!” ‘Elk nadeel heb ze voordeel’, zou J.C. zeggen. Uiteindelijk kwam dit echtpaar met een wensenlijst bij Livingstone terecht die na een begin met een basismodel en diverse aanpassingen uitkwam bij deze patricierswoning in strakke stijl. De kenmerken zijn duidelijk: zo symmetrisch mogelijk met een prominent middenschip met drie staande ‘schiet’vensters die de vide verlichten, grote onderste raampartijen die zelfs tot aan het trasraam doorlopen, hoekstukken in strak metselwerk, een solide, dubbel uitgevoerde solide voordeur in donkergroen, twee schoorstenen (één is echt, de ander voor ventilatie), keramische, donkere dakpannen, staande lagen boven de ramen en hardstenen dorpels eronder, kozijnen en deuren uiteraard in hardhout van Hebo uit Hengevelde, hardhouten gootlijst met steunklossen, zinken gootbekleding en dito regenpijpen en een gestuukt trasraam als ‘voet’ zetten dit aanzienlijke woonhuis stevig op de kaart. Door twee cirkelvormig gelegde, lichte bogen in de bestrating aan het einde van de bomenrij lijkt het wel een slotgracht voor dit ‘kasteel’. Naast de woning en in dezelfde stijl staat een (nu nog) vrijstaande, dubbele garage die ooit misschien aan de woning gekoppeld zal kunnen worden. Aan de andere kant ziet het klassieke ontwerp er toch wat moderner uit. “Wij hebben, behalve aan de voorkant van het basismodel, veel veranderd aan buiten- en binnenkant maar dat is ook de grote plus bij Livingstone én trouwens ook bij hun ‘dealer’/ aannemer De Bruijne B.V. uit Hellevoetsluis. Wij zijn absoluut honderd procent content met beide!” Zo hoort het eigenlijk ook.

belangrijke overgangsruimte: de fraaie overloop op de 1e verdieping

Superruimtelijk

Aan de achterkant valt direct op hoeveel ‘glas’ hier aanwezig is; natuurlijk is de rechtvaardiging gemakkelijk gevonden in de fraaie natuurtuin en het geweldige uitzicht op een natuurlijke waterplas. “Daar hebben we afgelopen winter op geschaatst!” Licht en ruimte dus en nog altijd strikt voldaan aan de symmetrische uitgangspunten. De baksteen is geel/rood, vol gevoegd met lichte specie. Centraal beneden is een flinke uitbouw, de meeste huiseigenaren noemen dit toch het liefst een ‘serre’. Het is door de grote hoeveelheid licht en uitzicht wel te begrijpen maar vanwege het – gelukkig-  ontbreken van een glazen dak op de zonkant niet terecht. Dit is een échte uitbouw maar de winst is wel duidelijk: ruimte, licht, uitzicht, betrokkenheid bij de tuin. De totale kavelgrootte is fors: ca. 3200 m2! Verder zien we Franse balkons op de verdieping en drie dakvensters op de zolderetage, die overigens drie volwaardige kamers herbergt. De garage toont met een veranda-achtige snoet al een beetje wat in de toekomst betrokken zal worden met het hoofdgebouw. Een patriciërswoning van dit kaliber is door de hoekige vorm altijd ruim, ook hier blijkt meer dan 1100 m3 aan ruimte voorhanden, zelfs zonder garage maar mét prefab 3 x 6 m kelder. Een kelder die tussen vele heipalen(37+) werd verankerd en aanvankelijk zelfs met water gevuld moest worden anders werd het een bootje. Hetzelfde proces op de Veluwe is aanzienlijk minder gecompliceerd! Toch draagt het bouwprincipe van Livingstone met prefab betondelen en daarna metselwerk flink bij aan een relatief snelle bouwtijd van negen maanden. In drie maanden is het betonkarkas wind- en waterdicht.

in de ouderslaapkamer staat pardoes een ligbad op de gegoten vloer

Het wensenlijstje van Annemieke en Wolfgang: “wij wilden per sé een hoge, statige woning, kamers zonder schuine wanden met hoog rendement, een vrijstaande open haard in de living, de uitbouw met ‘fantastische’ ingebouwde, elektrische screens (Hebo), een inloopbad in de slaapkamer met gegoten vloer, sterk symmetrische opzet achter onze bomenrij.” Alle wensen zijn ingewilligd, “hier en daar moet je wel even in de buidel tasten met al die optionele wijzigingen” maar het resultaat mag er zijn. Er is dan ook geen enkele woonwens achteraf. “De hoogte van de woning heeft als zodanig nog de meeste moeite gekost.”

Superisolatie

Er is een klassieke, centrale entree waarna je min of meer (via de oude deuren van de vorige woning) rechtdoor kunt lopen naar ‘het licht’, de uitbouw. Linksom is de woonkamer met tv hoek en de vrijstaande open haard. Rechtsom is nog een kantoor naast de ruime woonkeuken en de bijkeuken. Rechtsachter is de ruime garage. Via de entreehal met charmante vide komen we op een klassieke, jaren dertig overloop met veel licht. Drie slaapkamers waarvan één, de ouderslaapkamer een vrijstaand bad midden in de ruimte heeft(!), door grondige afzuiging en de gegoten vloer is er geen enkel vochtprobleem! Er is uiteraard nog een inloopkast hier en er is bovendien een extra kinderbadkamer. Op de zolderverdieping zijn drie ruime kamers ingedeeld. Annemieke tot slot: “ik wil graag een extra compliment maken voor de voortreffelijke isolatie van dit huis, wij verbruiken veel minder dan in onze vorige, toch veel kleinere woning!”

Mooi slot, wij gaan er vandoor, over de virtuele ‘slotgracht’ en de waarachtige oprijlaan met fiere kastanjebomen…  PM

Info: Livingstone Building Industry BV, o.a. Breda (hoofdkantoor), tel. 076-5735735 of via Internet: www.livingstone.org


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: