Skip to content

Scanabouw Houtbouwsystemen: Zien en gezien worden

14 januari 2011

Het is een mistige en stemmige morgen als we bij Wendelien en Thomas te gast zijn. Als een zwart kasteeltje op haar eigen terp onthult dit woonhuis in houtskeletbouw zichzelf uit de lichte mist, die later plaatsmaakt voor diffuse zonneschijn. Markante rode pannetjes, vrijwel witte kozijnen en ter hoogte van de voet ook wat hardhout en zoals het een ScanaBouw-woning eigenlijk betaamt is er natuurlijk de herkenbare zwarte kleur van de houten gevelbekleding. De onderkant is daarbij gepotdekseld en op de verdieping zijn het staande schroten maar wel in dezelfde kleur. Dit zijn overduidelijk ‘houtliefhebbers’, de woning en zonder twijfel ook de prachtige plek stralen het gewoon uit: dit zijn genieters van uitzicht en natuur, houtliefhebbers dus. Toch zegt Wendelien, als Thomas met een plan voor nieuwbouw in houtskelet komt: “ik vind dat prima maar binnen wil ik geen hout zien.” Aldus geschiedde.

de open keuken is nauwelijks afgeschermd

Fijne neus voor prachtkavel

Aanvankelijk stond op deze kavel van bij benadering 900 m2 een jaren zestig noodbungalowtje. Deze bewoners waren in feite niet op zoek naar een perceel om er nieuw op te bouwen maar juist aan het speuren naar een iets grotere, bestaande woning. Tot Thomas deze fraaie kavel ontdekte en al snel verliefd raakte op dit unieke plekje aan Amstelwater en tevens pal naast een beschermd natuurgebied. “Je ziet hier niets tot aan de horizon, zelfs geen kerktoren…” Via een kennis die jaren geleden al een houtstapelbouw woning (loghome ofwel blokhut) bij Scana had besteld kwam het bedrijf uit Huissen in beeld. Thomas vertelt: “voor deze gelegenheid wist architect Danny Spee (Bouwkunstarchitecten uit Arnhem)met verve een woning te tekenen en daarbij het kant-en-klare van veel andere bouwers over te slaan en het flexibele van houtskeletbouw volledig te benutten en aan onze wensen aan te passen. Die wensen waren voornamelijk licht, véél licht en uitzicht natuurlijk!” De ruimtewens werd al snel gehonoreerd door de kelderoplossing.

langs deze zijde rechts loopt ook nog eens een balustrade

Nog voordat we de binnenkant aan een nader onderzoek onderwerpen lopen we eerst eens even om dit hoge huis heen, parkeren langs de Amstel blijkt, gezien de ruime parkeergelegenheid achter het huis geen enkel probleem. Deze kavel loopt trouwens wel degelijk vanaf de Amsteldijk sterk naar beneden en dan ook nog eens op licht eigenzinnige manier. Pas nu zien we ineens dat er een stevige kelder, zeg gerust souterrain onder de woning is aangebracht. Dat is ons bij de eerste blikken zelfs ontgaan! Dit huis is feitelijk in T vorm gebouwd en de nok biedt daardoor in elk geval van voren naar achteren een zee van ruimte als échte zolder. Maar voor aanvang van de bouw is dus eerst een forse onderkeldering op evenzo forse heipalen (circa 35 stuks) tot en met onder het volledige terras aan de linkerkant. Zodoende is hier half in de grond en half erboven een geweldige ruimtewinst geboekt die tot 90 m2 oploopt. Na de betonplaat is er eerst een stuk gemetseld en dan komt de houten gevelbekleding en het hardhouten terras. Dit terras noemen we liever een balustrade, het loopt op de westkant zowat langs de helft van de woning en je kunt er via meer dubbele, openslaande deuren van eetkamergedeelte en woonkamer komen. Zo geniet je tenminste ten volle van de beschikbare zon en het formidabele uitzicht (als er tenminste geen mist is zoals deze ochtend…). Vanwege het behoorlijke hoogteverschil kijk je niet alleen vooral van de achterkant tegen de woning op maar heb je natuurlijk ook in de woning een formidabel uitzicht naar buiten. Aan alle kanten is er open ‘view’ over de polder, vogels, bomen, Amstelwater, natuur. Een zeldzaam mooie kavel en een terecht houten woning die het écht verdient om te pronken. Tuin en garage zijn voorlopig nog even ‘under construction’.

ouderslaapkamer met scheidingswand voor inloopkast

Overstek als zonnekap

De keramische, rode dakpannen zijn al een beetje ‘voor-verouderd’ zodat het huis de uitstraling heeft van een woning die er al even staat. De dakkapel aan de voorzijde heeft zelfs een rode loodslab. We zien verder een stevig overstek met fraaie, hardhouten gootlijst en zinken goten, mede voorzien van intussen alleszins redelijk geprijsde zinken regenpijpen. Het fraaie deuren- en kozijnenwerk kunnen we op conto van Scana’s vaste partner HeBo uit Hengevelde bijschrijven. De kleur is vrijwel wit. Daarmee is een flink contrast met de zwarte, staande schroten (hogere gedeelte) en het gepotdekselde hout beneden bereikt, in combinatie met de rode pannen een chique uitstraling bovendien. Er is een flink overstek, hier en daar bereikt het bijna een meter; met felle zon maar ook met regen is dit buitengewoon praktisch. Door de vrij rechte vorm naar boven, de verdieping heeft pas ‘laat’ met de dakvorm te maken, is de ruimte aanzienlijk in dit bovendien perfect geïsoleerde woonhuis. De inhoud meet iets meer dan 800 m3. ScanaBouw regelt ontwerp en houtpakket en kan desgewenst ook een aannemer/uitvoerder aanbevelen. In dit geval kozen de bewoners voor Berger en Zeldenrijk uit Cockengen die het huis perfect afleverden binnen een termijn van ca. negen maanden. Door souterrain en balustrade en nog wat vorstverlet duurde het in dit geval iets langer. Andere woonwensen dan licht en uitzicht waren: een vide bij de entree, een draaibare houtkachel in de living, een halfronde uitbouw aan de voorzijde, balustrade langs de woning, het souterrain als handige oplossing om het hoogteverschil van dijk naar onderkant perceel op te vangen en verder een open keuken, ook vanwege het uitzicht rondom. In de hal gaat een blank beuken trap zowel naar de verdieping als naar beneden in het souterrain. In de ouderslaapkamer zien we een leuk alternatief voor de gewone vlizotrap en overigens een kanjer van een zolder, van de voorkant naar de achterkant en in het midden 1.80 m hoog. De woning heeft op alle verdiepingen, dus ook in de kelder vloerverwarming die perfect voldoet. De globale indeling: voordeur met entreehal en rechts de trap naar boven en beneden. Kelder heeft een washok, douche, toilet, trapkast, soort extra bijkeuken met deur naar buiten en twee forse kamers van ca. 6×3 en 5×6 meter. Na de entree links is de woonkeuken die overgaat in een eetkamergedeelte en vervolgens weer via een kleine optische scheidingsmuur in de mooi transparante woonkamer met de uitbouw gericht naar het Amstelwater. Via de drie deurengroepen is het lange terras rondom bereikbaar. Op de verdieping boven: een behoorlijk lange en brede overloop/gang, een badkamer, twee kinderslaapkamers en de ouderslaapkamer met fraaie, hoge nok en de evt. opening naar de forse zoldering. Mist of geen mist, dit is een woning die baadt in het licht en overal uitzicht biedt maar die natuurlijk vooral zelf óók gezien mag worden! PM

INFO: ScanaBouw Houtbouwsystemen, Huissen. Tel. 026-3255160 of via Internet: www.scanabouw.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: