Skip to content

Goldewijk Design & Build: Beauty in black & white

15 januari 2011

En dan te bedenken dat trotse Maaike en Addy eigenlijk eerst een witte woning voor ogen hadden… De lokale welstand stak daar een stokje voor, “achteraf terecht” volgens Addy. Het spierwit van deze breed opgezette woning kwam in een vrije val en ging nog via rood naar andere oplossingen tot Goldewijk’s ‘huisarchitect’ Rob Jansen met één van zijn goede ingevingen kwam: “waarom maken we het niet zwart…?” Maaike: “dat was eigenlijk direct ok wat ons betreft maar dan wel met spierwitte kozijnen!” Aldus geschiedde en zo ontmoeten wij, vrijwel geheel omringd door Veluwse bossen maar ook geplaatst aan een heerlijk ‘eigen’ pleintje deze zwarte schoonheid met haar witte kozijnen en deuren. Enige die nog een beetje rouwt is de metselaar, die zulk goed werk heeft afgeleverd met bruine bakstenen en vervolgens alles zwart gekeimd zag worden. Enige troost: mooi metselwerk is het én blijft het!

Een flink traject

Dit huis is in de hoofden van Maaike en Addy begonnen als een villa met liefst trekjes van Frank Lloyd Wright en dus eigenlijk ook met wat karakter van de dertiger jaren. Het laat zich onmiskenbaar, al bij de eerste oogopslag zien aan bijvoorbeeld de brede raampartijen met betonnen dorpels, het lekker ‘luie’ dak met een flauwe hellinghoek en afgezien van de vorm voorzien van fraaie, platte keramische pannen die bijna leiplaten lijken te zijn. Natuurlijk is er nog die strakke symmetrie die zoveel rust geeft aan dit soort ontwerpen. Aan de linker kant is overigens een garage bijgekomen. We zien fraaie gootlijsten van hardhout met zinken bakken en dito regenpijpen, vierkant uitgevoerd. Ook aan de achterkant is er de samenhang maar hier werd bij het riante terras natuurlijk ruim baan gemaakt voor openslaande deuren en bij het dak nog een extra dakkapel. De bewoners hebben alles in zw/w stijl gehouden, tot en met tuinmeubelen en parasols aan toe. Aan de rechterkant zien we nog een flink souterrain (dit heet geen kelder meer) onder het hele huis; hier is een sterk schuin weglopend talud bedacht dat nog flink wat daglicht oplevert bij het daar aanwezige kantoor en de fitnessruimte. Met de garage en het souterrain mee komt de inhoud op een respectabele 1350 m3! Nu is de prachtige kavel van ca 1400 m2 gelukkig groot genoeg om het allemaal perfect te kunnen onderbrengen. Enkele stappen dichterbij zien we inderdaad prachtig metselwerk maar ook voortreffelijk schilderwerk. Het zwart is afhankelijk van de plaats waar je staat en de stand van de zon soms diepzwart, dan weer bijna milder donkergrijs. Bon, een huis dat staat als een huis maar de bewoners hebben nog veel meer in petto.


een open gashaard en ruimte, heel veel ruimte ook om te kijken

Ook Goldewijk heeft dat geweten. Een huis ontwerpen en bouwen is één maar hier kwamen nog stevige persoonlijke wensen boven tafel, met name in het interieur. Addy: “wij hebben zonder meer veel te danken aan de architect Rob Jansen, die al onze ideeën voor buiten en binnen perfect aanvoelde. Natuurlijk zijn er bij de bouw wel eens dingen niet gegaan zoals we dat in gedachten hadden maar Goldewijk heeft er absoluut alles aan gedaan om het allemaal keurig af te werken.” Bij de plaatsing van de enorme kelder, geheel in het werk gestort, bleek serieuze grondwateroverlast bijvoorbeeld even een stevig obstakel. Ander, uiterst gecompliceerd verhaal is de ver doorgevoerde domotica in deze klassieke villa. Sensoren voor bijvoorbeeld lichtwaarden regelen de zonweringen, geluid is er door het hele huis, ook bij de diverse terrassen en overal regelbaar, zelfs in de sauna via speciale speakers(!). Het licht is zoniet automatisch, dan toch met dimmers te regelen. Zelfs luxaflex, gordijnen en vitrages worden hier met afstandbediening elektrisch bediend. Wow!

keuken van Italiaanse snit maar met Amerikaanse apparatuur

Vol verrassingen

Het mag dan een zegen zijn zoals alles hier ‘vanzelf’ gebeurt of via remotes te regelen valt maar daarvoor zijn werkelijk kilometers(!) met kabels aangelegd, Addy toont ons de boomdikke kabelbomen…  Enfin, voor het domotica verhaal moest wel een externe specialist worden gevonden. Maaike: “maar eerlijk is eerlijk, op de keukeninrichting na konden wij verder voor alles bij Goldewijk terecht. Bijzonder zijn bijvoorbeeld ook de ingetakelde betonnen(!) trappen van de eerste verdieping en de zolderetage. Uiteindelijk stellen wij aan Maaike en Addy enigszins aarzelend de vraag of er achteraf nog woonwensen zijn maar we kennen het antwoord al: een volmondig en stereo “neen, we zijn helemaal gelukkig!” Uiteindelijk heeft de bouw van dit traditioneel gemetselde woonhuis mét fors en 2.60 mtr. hoog souterrain, de domotica maar ook een open gashaard, een geveegd, naadloos plafond en fraaie, natuurstenen vloeren met een flinke garage ongeveer anderhalf jaar geduurd. Goldewijk wilde graag in dit betere segment bouwen en heeft met dit symmetrische ‘project’ wel degelijk bewezen dit soort grote bouwklussen ook aan te kunnen. Addy: “uiteindelijk was het niet zo dat wij slechts enkele bijzondere woonwensen hadden; eigenlijk álles wat wij wilden was afwijkend! Dat merk je natuurlijk in de bouwtijd en wij natuurlijk ook in de financiën. Goldewijk heeft trouwens een eigen bouwploeg die er flink aan getrokken heeft, alle lof voor dat team, zonder meer keurige en hardwerkende jongens en ook lof voor de nazorg!”

zelfs de zolderetage is keurig afgewerkt en heel gezellig

Een wandeling door dit pand is niet zomaar gedaan. Er staan ons verrassingen te wachten. De entreehal is licht en strak. Het souterrain heeft een eigen ‘entreehal’ en vervolgens staan we in een huisbioscoop met panoramascherm…let op: bóven een tweepersoonsbad! Daarachter een aanzienlijke sauna en dan nog een complete ‘wasstraat’, een langgerekte douche. Verder beneden een kantoorruimte en een flinke fitness, bij het lichtbrengende talud. Eenmaal weer boven gaan we rechtdoor eerst een zogenaamde taatsdeur door. Dit zijn deuren (of ramen) die het scharnier niet aan de zijkant hebben maar ergens in het midden of op tweederde. In dit geval is het één van de weinige deuren in het hele huis, het heeft het scharnier precies in het midden, heel makkelijk. Dan komen we in de (met een beetje ‘hotelgevoel’, aldus de bewoners) loungekamer met openslaande deuren en de naar meer kanten bruikbare open gashaard. Deze kamer gaat rechtsom door in een heerlijke open living. Linksom komen we in een eetkamergedeelte met daaraan grenzend een bijzonder fraaie Italiaanse keuken (volkern kunststof en licht geaderd marmer) met Amerikaanse apparatuur. Dit zijn kookliefhebbers! Door een corridor komen we in de smetteloze garage waar in elk geval géén automobielen in staan… Op de verdieping is een overloop, vier slaapkamers (ouderkamer heeft eigen sanitair en buitenterras), twee badkamers. Ook de zolderetage is goed gebruikt met twee slaapkamers en een badruimte, alles keurig afgetimmerd. Samengevat: begin goed, eind goed, al goed. Een ogenschijnlijk klassiek woonhuis in vrij opvallend zwart/wit maar met nog meer moois achter de diepzwarte bakstenen verborgen…

INFO: Goldewijk Design & Build, o.a. Doetinchem, tel. 0314-751111 of via Internet: www.goldewijk.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: