Skip to content

Goldewijk Design & Build: Landhuis in Laren

18 januari 2011

Aan één van de doorgaande wegen die het bedrijvige Noord-Hollandse dorpje Laren inlopen, hebben Bertus en Marianne Fokker een fantastisch plekje gecreëerd. Hij is hier geboren en getogen, zij getogen… Hun nieuwe landgoed: een royaal bemeten landhuis, compleet met koetshuis erbij, volop ruimte er omheen. Hier hebben Marianne en Bertus de mogelijkheid zich uit te leven op hun hobby, marathonrijden met paarden en koetsen. 

‘Marianne is in haar vrije uurtjes het meest te vinden op het overdekte terras. ‘Het is een heerlijk plekje om lekker na te praten of om met z’n allen te eten’

  • Oppervlakte kavel: 2700 vierkante meter
  • Woonoppervlakte: 450 vierkante meter
  • Inhoud: 1000 kubieke meter

De grote woonkamer is ingericht met robuuste meubels.

Ooit werd op deze plek door ‘Laren en omgeving’ gerelaxt in de plaatselijke sauna. Bertus en Marianne Fokker hadden echter heel andere plannen met dit stuk grond. Voorheen woonden Bertus, Marianne en hun vier kinderen niet ver hier vandaan in een twee-onder-één kapwoning. Marianne: Wat betreft de maten van het huis was er niets mis mee. Maar de ruimte er omheen, daar ging het om. Nog voor we zeker wisten of de bestemming van sauna naar woonhuis omgezet kon worden, kochten wij het. Het zou toch wel heel gek moeten lopen, wil je bedrijfsbestemming op een plek als dit niet naar woonbestemming om kunnen zetten. Het vormde bij de gemeente dan ook geen enkel probleem.’ De besprekingen met de gemeente verliepen uiterst soepel. Marianne: ‘Op basis van ons vorige huis, wisten we hoe groot we de vertrekken wilden hebben. We tekenden een plattegrond, waarbij we ons afvroegen: wat vinden we leuk en functioneel? De gevel, de ramen, de ligging van de woonkamer op de zon, de open haard, dat waren allemaal bepalende factoren.’ Toen de plattegrond gestalte kreeg, hebben we deze als het ware driedimensionaal gemaakt en ontstond er op papier een huis. ‘Ook schetsten we meteen een gevelaanzicht. Bij de gemeente reageerde men met: oh, maar dat is typisch Delftse School. Wisten wij veel. Maar één van de kenmerken van de Delftse School is dat het dak achter de gevel valt. Het huis heeft ook typische in de gevels gemetselde boogjes, die wij gewoon mooi vonden.’

De volgende stap

De basisideeën waren er. Wat zou nu de volgende stap moeten zijn?  Marianne: ‘Dan moet je gaan bepalen wie je huis zal realiseren. Daarvoor zijn we bladen als Kavel & Huis gaan bestuderen, de advertenties met extra aandacht gaan bekijken. En we zijn vervolgens projecten van bouwers gaan bekijken. Toen wij bij Goldewijk Wonen terecht kwamen, viel ons één ding al meteen op: de ordelijkheid op de bouwplaats. Dat sprak ons aan. Met Goldewijk zijn we verder gaan praten. In Doetinchem, waar hun hoofdkantoor staat, zijn alle onderdelen waaruit het huis wordt opgebouwd, te zien. Je weet dus welke steen, welke deur, welke radiator er kan worden toegepast. Maar misschien wel het belangrijkst was dat de architect onze schetsen zonder problemen in een schetsontwerp en later in een bouwtekening om kon zetten. Daardoor is dit 100 % ons huis geworden!’

In de korte kant van de L-vorm die de plattegrond heeft, is de keuken met aansluitend de eethoek ingericht.

Praktische aanpak

Met een gezin van 6 mensen, een tijdverslindende hobby en een druk beroep, stond voor Bertus en Marianne voorop dat het huis vooral praktisch moest worden. Met veel ruimte, maar wel gezellig. De keuken en de eethoek sluiten op elkaar aan, maar zijn in het plafond door kooflijsten visueel van elkaar gescheiden. De eethoek is ondergebracht in het korte deel van de L-vormige leefruimte. Om de hoek is dus het woongedeelte ingericht. Het flinke aantal beschikbare vierkante meters vraagt om robuuste meubels: royale suède banken en grillig gevormde tafels, inclusief bijzettafels in dezelfde stijl. Op de vloer van de keuken en de eethoek zijn praktische plavuizen aangebracht, het woondeel heeft een mooie, warmkleurige massiefhouten vloer die is ingewit. Op de verdieping zijn de vier slaapvertrekken te vinden, allemaal 4×6 meter, behalve de ouderslaapkamer, die is 6×6 meter. Ook zijn hier twee badkamers: die voor de kinderen heeft een ligbad, voor Bertus en Marianne volstaat een ruime inloopdouche ruimschoots. Voor de kinderen is er een apart toilet op de overloop voor de privacy. En nog een trap omhoog is onder het bovenste deel van de kap een zee aan bergruimte te vinden die mooi de kruisstructuur van het huis aantoont. Maar als je Marianne vraagt wat haar favoriete ruimte is, dan moeten we toch naar buiten…

In de hoek van het huis is achter de hoge begroeiing een beschut terras gemaakt.

Favoriete ruimte

Rond het huis zijn aan twee zijden gezellige terrasjes gemaakt. Privacy is er voldoende, want de tuin is ommuurd zoals het een landhuis betaamt… Marianne is in haar vrije uurtjes het meest te vinden op het terras aan de zijkant van het huis, het terras dat als bij een Amerikaanse range overdekt is. Marianne: ‘Het is een heerlijk plekje om lekker na te praten of om met z’n allen te eten’.

Goldewijk Wonen

Woningen van het type twee-onder-één-kap, landhuizen: Goldewijk heeft in het bouwen hiervan ervaring die terugloopt tot halverwege de negentiende eeuw. Voordeel is dat het hele traject, van schets tot uitvoering, door één en hetzelfde bedrijf wordt uitgevoerd. Indrukwekkend zijn de ‘inspiratieshowrooms’,  waar alle keuzes voor het interieur en het exterieur tentoongesteld staan. Van badkamers tot rieten kappen. Daardoor wordt het maken van keuzes een stuk eenvoudiger. Goldewijk is geen catalogusbouwer, maar een bedrijf met architecten in dienst, die uw woonwensen in een ontwerp omzetten. Op de site van Goldewijk is overigens een leuke Wooncheck te downloaden waarmee u uw woonwensen op een handige manier in kaart kunt brengen.

Meer over Goldewijk Design & Build vindt u op www.goldewijk.nl, adres in Doetinchem: Nijverheidsweg 12, 0314 751111.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: