Skip to content

DJT Bouwbegeleiding en advies: Een huisje wordt volwassen

20 januari 2011

Een prettig weerzien: na ruim 26 jaren in Leerdam te hebben gewoond, keren Herma en Piet naar hun geboortestreek terug en mooier zelfs: komen terecht pál naast de ouderlijke woning van Herma. Op dit stuk grond met bouwvergunning stond eerst nog een leuk vormgegeven maar ietwat verwaarloosde woning. De plek blijkt echter fantastisch: direct gelegen aan een (zwem)vijvertje dat men in Kampen en omgeving een ‘kolkje’ noemt. Verder schijnt hier de zon perfect op het woonhuis, er is een fraaie natuurlijke omgeving met onder andere echt oude fruitbomen (mispels), goed plan dus. Maar dan ga je ineens voor de eerste keer zelf een huis laten bouwen. Een beetje hulp kun je dan best gebruiken, voor tal van zaken die in zo’n proces op je pad (kunnen) komen. Goede bekende Eddy de Jong (ook voor ons) is zo’n duizendpoot op bouwgebied, hij deed van meet af aan deze bouwbegeleiding. Met verve, zoals we inmiddels kunnen bewonderen.

de woonkeuken is een belangrijk gedeelte geworden

 

Zelfde stijl, groter gegroeid

De woning zoals die er uiteindelijk is gekomen heeft met het ontwerp van architect Guido Nobbenhuis uit Arnhem enkele mooie karakteristieken van de gesloopte oude woning kunnen bewaren. Als dit huis dan ook wordt opgeleverd, ontlokt het aan een familielid een prachtige uitspraak: “het huis is nu pas echt volwassen geworden!” Herma en Piet weten dat er het een en ander aan vooraf is gegaan. De kavelgrootte is ca. 750 m2 maar door het bos en met name de vijver ervoor lijkt het natuurlijk groter. Ook de woning zelf lijkt groter dan de inhoud doet vermoeden: ca. 600 m3. De stijl is zonder twijfel landelijk te noemen maar er lijkt ook een vleugje Oostenrijk aan te kleven, getuige het grappige red cedar ‘vakwerk’ dat op het stuukwerk werd geplaatst. “Dit red cedar willen we op natuurlijke wijze laten vergrijzen.” Overigens is deze woning in houtskeletbouw geplaatst, waartegen gemetseld en gestuukt werd. Ter hoogte van het trasraam zien we een mooie rossige stenen voet, die lonkt naar de rode keramische dakpannen. Aan enkele muren zien we zelfs nog zwart gepotdekseld hout. Deze losse stijl is niet voor één gat te vangen blijkbaar. Aannemer/ uitvoerder Van Breden uit Hattemerbroek deed er een korte zwangerschap over, mede vanwege het feit dat er door goede zandgrond niet geheid behoefte te worden. In plaats daarvan is er nog wel eerst een mooie maat prefab betonnen kelder geplaatst van ca, 4 x 5 meter. De woning heeft een soort T-vorm, met van voren gezien aan de rechterkant een extra zijscheut en links een brede uitbouw; aan deze kant is ook het overkapte terras met zicht op de vijver en in de overkapping ideale warmtestralers. De wensen van Herma en Piet: veel licht dus flinke raampartijen met originele roedenverdeling, liefst in de stijl van de vorige woning, een even grote woonkamer als woonkeuken, alvast ook een badkamer beneden, de kelder, twee open (gas)haarden in living en keuken. Alles goed en wel maar hoe en waar begin je dit proces? Piet: “we zochten eigenlijk iemand die van de hoed en de rand weet want wij zijn lang niet deskundig genoeg. Maar we wilden aan het bouwproces wel plezier beleven! In zijn functie als voormalig directeur/eigenaar van De Jong Houtskeletbouw had Eddy de Jong al eerder tot volle tevredenheid een andere woning voor de familie gebouwd. Als iemand ons zou kunnen helpen, was hij het wel. We hebben een uurtarief afgesproken en hij heeft zichzelf meerdere keren terugverdiend door nergens genoegen mee te nemen, mooie oplossingen te bedenken, perfecte adressen aan te bevelen, zijn materialenkennis. Overigens doet Eddy alles samen met zijn echtgenote Angela Timmerman, zij vormt de T in DJT…!”

Verwarmd terras

De woning, doorgaans nog met spiegeling trekt prachtig de aandacht op de fraaie plek achteraan de kolk. De rode pannetjes vallen op, het rode stenen trasraam maar natuurlijk ook het houten ‘vakwerk’, de dakvorm, het stuukwerk en het gepotdekselde zwarte jasje hier en daar. We zien bovendien een mooie houten gootlijst met klossen en zinken goot met dito regenpijpen. Onder de getimmerde maatwerkkozijnen bevinden zich betonnen dorpels die een tijdje meekunnen. De welstand bracht het eerste ontwerp een beetje terug in breedte maar er is toch nog een flinke en evenwichtige woning overgebleven, overigens nog met een ruime, onzichtbare kelder erbij. Door het bouwen in houtskelet kon heel creatief gedacht worden over indelingen en bijvoorbeeld de toepassing van diverse schuifdeuren. Achteraf zijn er dan ook geen woonwensen meer, “we zijn er heel gelukkig mee!”

ouderslaapkamer, ook met zicht op het watertje

Een idee van de binnenkant: na de entree rechtsvoor kom je in een gang naar achteren in de breed opgezette woonkeuken, het hart van de woning. Hoewel, de meer vierkante woonkamer rechts van de keuken, met open haard, overdekt verwarmd terras en flinke uitbouw mag er ook zijn. Links van de woonkeuken is nog een bijkeuken met extra badkamer. Direct links van de voordeur bevindt zich nog een werkkamer. Centraal gelegen is een mooie strakke trap naar de verdieping (plus de ingang naar de kelder). Boven aan de trap gekomen kijk je naar voren direct de ouderslaapkamer in met eerst nog een dubbele inloopkast. Naar achteren kijk je ook weer naar het licht. Verder zijn op de verdieping nog twee slaapkamers en een badkamer en een vlizoluik naar de vliering. Slotakkoord: wij kennen de oude situatie niet maar dat deze woning op deze plek wel degelijk ‘volwassen’ genoemd mag worden staat als een (hei)paal boven (kolk)water. PM


———————————-———————————-———————————-

Herma en Piet: “wij wisten van bouwen toeten noch blazen en dan is een betrouwbare bouwbegeleider wel heel prettig. Zo iemand denkt met je mee, zelfs een stap vooruit meestal. Wij waren onder de indruk van de parate kennis over materialen en bouwvorderingen, constructies en bijzondere oplossingen. Waar je zelf helemaal nooit opgekomen was, komt zo’n ervaren bouwer juist met een creatieve inzet waarmee je toch weer wensen kunt verwezenlijken. Wij zijn van nature heel kritisch maar onze bouwbegeleider bleek dat nog vele malen meer! Sommige zaken namen wij al genoegen mee, die hij alsnog liet overdoen. Ook de ligging op de kavel werd door de begeleider aangepast, het bleek terecht. Daarnaast geeft het een prima gevoel als hij met je meedenkt op bouwvergaderingen en/of vergunningsaanvragen en ook regelmatig de vorderingen bekijkt. Gelukkig had onze bouwbegeleider zelfs een goede smaak, dat scheelt enorm met uitzoeken van materialen, kleuren en dergelijke.

———————————-———————————-———————————-

Angela en Eddy de Jong, dubbele bouwbegeleiding

De bouwbegeleider zelf aan het woord:

“Je kunt een bouwbegeleider het beste zien als spil in het gehele proces. In wezen handel je namens de opdrachtgevers. Dit alles vanuit je ervaring met bouwers en processen, materialen en besluitvorming, vergunningen en andere, mogelijke obstakels. Het komt erop neer om zoveel mogelijk “ontzorgen” voor de nieuwe eigenaars. Dat begint met het vergunningentraject en eindigt pas als ook de nazorg netjes geregeld is. Het komt soms neer op het ontkrachten van de smoesjes van bouwers, het volledige traject en de trucjes kennen voor bouwaanvragen, goed omgaan met alle partijen. Klanten zijn vaak ondeskundig op bouwgebied maar weten drommels goed wat ze willen. Denk aan bouwtekeningen, kleuren of speciale wensen maar eigenlijk betreft mijn werk het gehele proces. Ik vermijd per sé  belangenverstrengeling met de door mij geadviseerde partners. De enige manier om dit correct te doen blijft door met de opdrachtgevers en met niemand anders een compleet tarief of urentarief af te spreken. Daar hebben de klanten recht op. Verder hecht ik eraan om te vermelden dat de bouwwijze geen enkel verschil maakt. Houtskeletbouw,  prefabbeton, houtstapelbouw of traditioneel metselwerk, maakt niet uit. Ik ken de markt van binnen en van buiten. (Eddy de Jong, 41 jr., voormalig eigenaar bouwbedrijf, ook projectmanager, aan- en verkoopadviseur, i.s.m. echtgenote Angela Timmerman.)

———————————-———————————-———————————-

INFO: DJT Bouwbegeleiding en advies, Eddy de Jong/ Angela Timmerman, Kampen. Tel. 06-38911906 of via Internet: www.djtadvies.nl

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: