Skip to content

AllStairs trappen: Open en transparant: huis én trap

21 januari 2011

Het pittoreske dorpje waar we naar op zoek zijn staat weliswaar pontificaal in de navigatiehulp maar wij moesten het voor eigen gewetensrust toch nog even opzoeken in de Grote Bosatlas. Want ‘Siebengewald’ klinkt niet alleen behoorlijk Duits, het wás ook Duits grondgebied al is het sinds enige tijd toch weer Nederland. Hoe dan ook, Martha en Wim spreken onberispelijk ABN en dat klopt ook wel want zij wonen pas sinds een jaar of dertien in dit prachtige natuurrijke agrarische gebied. Eenmaal ter plekke hoeven we naar de woning niet lang te zoeken. Tussen al die landelijke stijl en boerderette-achtige woningen springt dit moderne woonhuis er snel tussenuit. We kijken straks beslist nog even verder naar de woning maar we komen in dit geval voor… de trap, een exemplaar van Allstairs. Dit is een bijzondere trap van ‘zwevende natuursteen’, mm, klinkt goed en… dat is ie ook. Lees en kijk.

Zwevende trap, solide prijs

Nadat Martha en Wim hadden besloten om op dit voortreffelijke stukje bouwkavel te blijven wonen en de oude woning die erop stond te gaan slopen kun je vooralsnog niet veel anders meer doen dan nieuw te bouwen en dat inderdaad een piepklein stukje verder op deze ruime kavel, die immers 4000 m2 groot is. Het is een woning geworden die prachtig transparant is (z.g.n. ‘Bossche School) en min of meer tussen twee blokken een verdieping heeft met een hoge transparante dakpunt en een zinken bekleding. Allemaal goed en wel maar dan is er dus wel een trap nodig; een trap die zelfs flink gebruikt zal gaan worden. Wim vertelt: “je gaat dan eens wat lezen over trappen want we wilden beslist iets aparts. Deze woning is open en toegankelijk en dat wilden we ook met een eventuele trap doorvoeren. In een magazine over trappen lazen we toen iets over ‘zwevende’ trappen dat ons wel een geschikt uitgangspunt leek voor onze woning.” Het zwevende bestaat overigens hierin, dat aan één kant geen ondersteuning is voor de treden. Meestal zitten die aan twee zijden vast maar in voorkomend geval kan er bijvoorbeeld een centrale spil zijn waar de treden uitkomen en er zijn diverse, andere creatieve oplossingen te bedenken. In dit geval blijkt de verankering van de treden via dubbele, metalen ankerstaven in de muur te zijn verankerd/ gemetseld en over die dubbele stangen heen werden de voorgeboorde natuurstenen treden geschoven. Wim: “dat is een allerminst goedkope oplossing maar gezien de plaats van de trap en het feit dat wij een trap als toegevoegde waarde zien hebben we niet willen bezuinigen op zoiets fraais dat nog praktisch is bovendien.” Vervolgens is het tweetal via Internet nog wat speurwerk gaan verrichten en kwamen zij al snel terecht ( maar nu live) in de showroom van Allstairs in Ede (Gld). Toen bleek dat de zinnen dezelfde kant op stonden heeft René de Boer het uiteindelijke ontwerp gemaakt. De treden maken bij deze trap geen krommingen en het verval (de zogenaamde ‘luiheid’) is heel aangenaam. Er is één leuning van roestvrijstaal en een balustrade van hetzelfde bijpassende ontwerp en materiaal. Als vanzelf volgt natuurlijk onze vraag: hoe zit het met de veiligheid van deze trap? Niet alleen lijkt een leuning verplicht maar ook de vier, weliswaar fraaie, horizontale stalen spandraden zijn in verband met de veiligheid volgens het nieuwste bouwbesluit niet toegestaan? Kinderen kunnen vallen en de draden als trapje gebruiken met alle gevolgen van dien. Wim: “dat is waar, wij hebben geen kleine kinderen noch kleinkinderen maar gemeentelijk bouw- en woontoezicht maakte hier wel een punt van. Overigens mag het eventueel wel als je ‘experimenteel bouwt.’ Uiteraard kan ik hier eerst een leuning toevoegen die je dan later weer weghaalt. Het werkt voor ons in elk geval nu veilig en prettig en het staat ook beter…”

Gladde muur vereist

Als we voor het eerst deze fraaie trap bestijgen blijkt het allemaal wel mee te vallen. De ‘loop’ is heel gemakkelijk, de treden bewegen nauwelijks (wel iets anders want dat is nu eenmaal noodzakelijk). Overigens vernemen we dat deze brede antracietkleurige natuurstenen traptreden per stuk 250 kilogram kunnen torsen! Dat geeft een geruststellend gevoel, voor de meesten onder ons welteverstaan… al is het voor de eerste keer naar beneden lopend toch nog even wennen maar zeker niet onveilig, integendeel!

Na de uiteindelijke montage van deze trap, zoiets duurt al snel enkele weken, was de finishing touch eigenlijk het strakke stuukwerk van de lichte muur er achter, waar de treden uitkomen. De combinatie donkere natuursteen en roestvrijstaal als leuning en balustrade leidt tot een perfecte eenheid. Door de transparante constructie krijg je een prima combinatie met het karakter van dit eveneens open woonhuis. Veel licht komt naar binnen en gaat dan ook prompt ‘aan de slag’ met de treden, de leuning, kortom: het wordt een spel van lijnen en vormen. Overigens zijn de treden gemaakt van Chinees hartsteen, als het goed is zie je van heel dichtbij nog wat fossiele restjes van schelpjes en dergelijke. Het enige dat ons maar ook Martha en Wim nog enigszins stoort is de ronde luchtuitlaat van het luchtverversingssysteem. “Als we het allemaal van tevoren hadden voorzien dan hadden we die uitlaat ergens anders gemonteerd. Een groot bijkomend voordeel is nu juist weer de eenvoudige manier van schoonmaken, beneden blijft het geheel netjes van de grond en er zijn ook geen lopers, roeden en dergelijke.” Ten tijde van ons bezoek hebben we extra geluk. De zon komt geregeld voorbij en begint daadwerkelijk met het spel, knikkers zijn de treden en de leuning. Voor de trap staat een glazen vaas die er nog een schepje bovenop doet. Deze trap blijkt in de praktijk uitstekend te voldoen, “het loopt heel prettig naar boven of beneden en we vinden het heel goed passen in ons interieur.” Mee eens, je zou kunnen zeggen, deze trap tilt het niveau van de woning nog iets verder. Een waarachtige trap dus. PM

INFO: (Trappenshowroom) Allstairs Benelux, Ede (Geld.) Tel. 0318-591222 of via Internet: www.allstairs.nl

————————————————————————————————————

Over deze woning

Een bijzondere, ‘Bossche School’ stijl met blokvormen aan weerskanten van een ‘middenschip’ met hoog, glazen puntdak. Dit dak is bekleed met zink en er zijn foto-elektrische cellen gemonteerd. Ontwerp is van Ton van Bergen uit Gennep, aannemer De Bruin uit Groesbeek. De inhoud van dit woonhuis is met kleine garage ruim 800 m3. De bouwwijze is traditioneel, bouwtijd ca. 7 maanden. Er is gemetseld met iets terugliggende voeg, ramen en kozijnen zijn van geschilderd iroco. Bewoners wilden veel licht en ruimte en ook alvast de basis-woonvoorwaarden op de begane grondvloer. Dat wil zeggen de woonkeuken, badkamer, slaapkamers (één kantoor), forse woonkamer met tv hoek zijn alle beneden. Op de verdieping is nog een grote werkruimte. De lokale welstand heeft nog wel iets gesputterd gezien het moderne karakter in deze agrarische omgeving maar uiteindelijk toch ingestemd. In the end is dit bijzondere woonhuis met zwevende, natuurstenen trap wel degelijk geworden wat de bewoners het liefste wilden: een vier seizoenen woning!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: