Skip to content

Trappenhuis Suameer: Een trap met cachet

22 januari 2011

In het fraaie landschap van Renswoude verschijnen een aantal statige woningen in de fameuze ‘jaren dertig’ stijl. Een ervan is gebouwd onder toeziend oog van architectenbureau Atelier 3 en heeft een half zakelijke, half persoonlijke bestemming. Het geheel zal, geheel in passende toon voorzien van oprijlaan met bomen en ruime parkeergelegenheid, een dienovereenkomstige, deftige naam gaan dragen: Klein Wittenoord. Het is de bedoeling van trotse eigenaars Marijke en Wim om op deze unieke locatie gelegenheid te verschaffen voor bijzondere vergaderingen, al dan niet afgeschermd. Zo’n vrij zakelijk vergaderproces kun je vervolgens opvrolijken met een gezamenlijke inzet in een (begeleide) kookstudio met aansluitend een chique diner. Een keigoed idee zouden ze in Brabant zeggen maar in Renswoude ook. Bij zo’n woning, wetende wat straks gaat plaatsvinden, heb je ook een heuse binnenkomer nodig: een trappenhuis in stijl, van “Het Trappenhuis”…

Mooie binnenkomer

Met de entreehal die prachtig licht doorlaat vanaf de langgerekte woonkeuken vóór je en een heerlijk ruime overloop halverwege de eerste verdieping erboven is meteen de chique toon gezet. De trap is er maar overheerst niet. De rode loper is er ook maar overdrijft niet. Dat subtiele ‘zijn’ maar niet overheersen is precies wat Marijke en Wim voor ogen hebben. Hoe begint zo’n trap, waar worden de eerste keuzes gemaakt? Wim: “wij wisten wel een beetje wat we wilden maar als je dan eens rond gaat kijken kom je heel wat varianten tegen. Van architectenbureau Atelier 3 kregen wij een aantal adressen om zelf een geschikte trap te gaan uitzoeken. Eenmaal in Suameer bij Drachten, in de Trappenhuis showroom van René Roorda wisten we al snel dat we op het goede spoor zaten.” Marijke vult aan: “wij wilden eigenlijk steeds drie belangrijke steekwoorden in huis én trap terugzien: persoonlijk, stijl, eenvoud. Dat betekent in elk geval weinig of geen tierelantijnen. René Roorda had in wezen in zijn ruimte iets dergelijks staan, al was het maar een klein stukje showtrap.” Ook hier dus: zien is overtuigen. Het vrij strakke trapontwerp met onmiskenbare ‘jaren dertig’ lijntjes wordt in dit open woonhuis mooi afgewisseld met beeldende kunst, ook hier niet dominant maar meer subtiel en vooral niet te veel. De uiteindelijke trap is qua formaat nog wel iets forser geworden. Een zeer solide spil om te beginnen, letterlijk, met een minimum aan uitgefreesde lijnen en hoeken, rustige spijlen bij de balustrade(n). De treden hebben een breedte van 1.05 meter; een tweede leuning is in wezen niet nodig en bovendien is deze trap niet echt kort maar wel lekker ‘lui’. Een punt dat Marijke en Wim aanvankelijk een beetje misten was een brede rand bij de balustrade die op de kale muur naar de tweede verdieping ogenschijnlijk zinloos maar toch heel beeldend doorloopt en deze stevige trap weer ‘in evenwicht’ brengt; optisch dan toch op zijn minst. Marijke: “wij waren er weliswaar vrij snel uit qua ontwerp en stijl maar René Roorda heeft ons pas werkelijk kunnen overtuigen toen hij, al aan het eind van de beslissingsfase aan ons vroeg of we misschien een kijkje in de achterliggende fabriek wilden nemen. Daar gingen onze ogen én harten open. Zoveel vakmanschap en toewijding… Toen wisten we zeker dat we deze klus aan hen konden overlaten! Het was bovendien erg leuk om eens te zien.”

Echt wit, echt rood

De gehele trap is ruim voor oplevering van deze woning geplaatst en werd uiteraard voorzien van de nodige beschermplaten. Vlak daarvoor is er iemand van Trappenhuis gekomen om het geheel zogenaamd ‘in te meten’, je wilt als klant maar ook als bouwer natuurlijk wel dat de trap er straks perfect inpast! De plaatsing vond plaats met een team van drie mensen in ca. twee dagen; het gaat dan om drie trappen want er is ook nog een leuke trap naar de kelder geplaatst. Nadat Trappenhuis de eerste tekening had overlegd zijn er nog kleine dingen gewijzigd, de bloktrede (eerste opstapper) was eerst rond maar is uiteindelijk hoekig geworden. Een beetje meer puzzelen was uiteindelijk de kleur en dat geldt ook nog eens voor de loper. De kleur van deze dubbele trap naar boven is wit (RAL 9010) en deze sapgum (USA)ofwel satijnnotenhouten trap is in zijdeglans een aantal malen afgelakt. Als de trap aankomt is het van fabriekswege al tweemaal in lichte grondverf gezet. De kleur van de vloerbedekking en de loper is een hartverwarmend rood geworden. Deze keuze is met veel grijstinten, rvs, zwart in de buurt (keuken, plavuizen) vrijwel altijd een goede. De loper is afgebiesd en voorzien van (iets modernere) chroomstalen roeden. Vanaf het ‘tussenstation’ bij de verdieping kun je mooi over het terrein heenkijken. Beneden is het zakelijke gedeelte en terecht wonen deze trotse eigenaars op de verdieping met nog meer woonruimte op de bovenste etage.

Het eindresultaat van deze indrukwekkende trap is overigens nog geen dag voor het bezoek van de fotograaf afgerond. Vermeldenswaard zijn ook de subtiele plafondspots die mede op aangeven van Wim een aantal kleurtemperaturen kunnen uitstalen, van koelblauw tot aangenaam warmrood. Handig voor als een vergadering op de een of andere manier te kil of juist te ‘hot’ verloopt… Een goede binnenkomer was dus gewenst; een trap met cachet en een chique entree zijn het geworden! Vergaderen maar!

INFO: Trappenhuis Suameer (Bij Drachten), tel. 0511-461417 of www.trappenhuis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: