Skip to content

AllStairs Trappen: Een ‘beeld’ van een trap…mét woning

23 januari 2011

We komen weliswaar voor de trap maar we kunnen met geen mogelijkheid om deze prachtige, klassieke woning heen. Naar ontwerp van architect Friso Woudstra uit Vronen werd hier een fraai en volumineus herenhuis verwezenlijkt dat in elk geval van buiten elk waarachtig bouwhart zal veroveren. De gehele opzet is uitgevoerd zoals het eigenlijk hoort, zonder concessies, geen compromissen. Een fraai evenwicht en rijke detaillering zoals de bijzondere gootlijsten, ruim toegepast hardsteen bij o.a. trasraam en dorpels, vier schoorstenen, hoekzuilen, metselwerk met o.a. hanenkammen en knipvoegen. Aan de achterzijde is nog een welkome veranda met balkon, een passende vijverpartij. Maar…we komen voor de trap. Onze hoog gespannen verwachtingen na deze bijzondere buitenkant worden evenwel ruimschoots beloond met het interieur; ook de trap-met-milde-bocht van Allstairs is zogezegd een ‘treetje hoger’…

Doen maar dan goed

Soms kom je op een leeftijd die je tot nadenken stemt. Toen Maureen en Ton samen(!) een driecijferige leeftijd bereikten werd besloten om een nieuwe woning te laten bouwen. Langs het spoor in Duiven werd een geschikte kavel gevonden van ruim 1800 m2, daar kun je nog eens een potje breken. Bij het ontwerp van de woning werd al rekening gehouden met een ferme trap maar de plaatsing was nog best even puzzelen. Er is besloten om na een bescheiden entree met glazen tussendeuren de trap aan de rechterzijde omhoog te laten gaan. Een andere oplossing zou teveel van de hal hebben opgeslokt en nu is nog een bijzondere doorkijk en een ruime eetkameroplossing overgebleven. Maureen: “het zoeken van een geschikte trappenfabrikant valt nog niet mee. Aanvankelijk moet je natuurlijk eerst samen een beeld hebben van wat je ongeveer wilt. Daartoe hebben we een trappenboekje gekocht en we zijn natuurlijk ook op Internet gaan kijken. We zijn bovendien bij diverse leveranciers op bezoek geweest.” Uiteindelijk werd besloten dat het in elk geval een houten trap moest worden met een eventuele draai. Ton: “je kunt je er dan wel iets bij voorstellen maar pas toen we bij Allstairs in Ede (Gld.) op bezoek gingen was er een ‘aha’ gevoel, daar zagen we eigenlijk meteen een trap met een fraaie ‘krul’ en toen wisten we: dit zoeken we!” Zien is kopen blijkbaar? Maureen: “ja, dat geldt wel voor het model maar het mag ook vermeld worden dat ook de persoonlijke begeleiding en de deskundigheid die we bij René de Boer hebben ervaren, alsmede zijn eerlijkheid de doorslag hebben gegeven. Hij vertelde ons allerhande over ‘stijlen en spijlen’, houtsoorten, hoogte, keuzes tussen klassiek en modern. Ton wilde liever iets moderner en ik misschien iets klassieker en dan blijkt dat je heel veel keuzes hebt in leuningen, kleuren, vormen van spijlen en balustrades.” Een gouden greep bleek het ‘tussenstation’ waar inmiddels twee leuke stoeltjes bij het venster staan en dan nog een bescheiden opstapje naar de eigenlijke overloop. “Die extra overloop met de drie treden als surplus maken de trap naar ons idee helemaal af.” Bovendien is er, volledig in stijl van deze klassieker nog een indrukwekkende en iets modernere versie van de ‘kroonluchter’ gekomen, die overigens naar de (zogenaamde) regels van het spel een metertje lager hangt dan het eigenlijk ‘hoort’. Als de keuze voor het materiaal en de stijl van de trap dan uiteindelijk gemaakt is wordt er ook door René de Boer een ontwerp gemaakt voor de beukenhouten trap, dat ter goedkeuring wordt overlegd. Daarna volgt de plaatsing.

In blank hout al mooi

Het plaatsen van een trap als deze, met zacht glooiende vormen en met name naar beneden toe treden die niet alleen wigvormig zijn maar ook nog eens rond is geen sinecure. Allstairs plaatst het geheel van spil tot en met de balustrade weliswaar in twee hele werkdagen maar doet dat met een team van vier personen. Ton: “het was direct al een fraaie eenheid, met beneden de spil(boom) waar alles om draait, de brede treden, de leuningen, spijlen die uiteindelijk boven bij de balustrade op de overloop uitkomen. Maar we hebben ook samen de kleuren en de laksoort moeten kiezen. Het zijn zogenaamde ‘schaduwkleuren’ geworden: veel grijstinten zoals ‘schelpenzand’ en ‘storm’ en in hoogglans uitgevoerd.” Ter plekke hebben de timmerlieden van Allstairs nog heel wat ‘finetuning’ moeten doen. Standaardmaten van recent opgeleverde woningen wijken natuurlijk heel vaak centimeters af en de trap komt min of meer ruw gezaagd aan. “Toch is er waarachtig veel gezaagd en getimmerd en juist geen kitspuit gebruikt.”

Nog voordat de kleuren worden aangebracht zijn Ton en Maureen nog even aan het twijfelen gebracht. “Tja, dan is de trap uiteindelijk helemaal compleet geplaatst, in beukenhout en dan ga je toch nog even twijfelen; het is dan al zo’n mooi geheel qua vorm en lijnenspel…” Uiteindelijk past het met de kleuren natuurlijk nog mooier in dit rustige en evenwichtige interieur. Maar het verhaal is nog niet gedaan!

Veel werk, nog meer voldoening

De finishing touch van een trap als deze is natuurlijk de loper met de roeden, klassiek is nu eenmaal klassiek. Maureen: “we hebben nog de grootste moeite gehad met het vinden van iemand die het aandurfde(!) om deze trap met drie extra treden te bekleden! Diverse deskundigen bedankten voor deze opdracht, dat had alles te maken met de wigvormige treden die aan de voet van de trap ook nog eens fors breder en ronder worden. We vonden uiteindelijk een bekleder van luxe jachten die het aandurfde maar hij moest na afloop bekennen dat hij zich op de hoeveelheid werk had verkeken! Extra moeilijkheidsgraad was nog de bies.” Maar het eindresultaat van die bekleding in zogeheten ‘mid’tapijt (schapenwol) in grijstinten mag er zijn dus vakman Buitelaar uit Numansdorp verdient hier zijn eigen vermelding. Overigens is het vrij algemeen dat trappenbekleders uit karton mallen maken; het kostte in dit geval drie dagen mallen maken, drie dagen op de werkplaats en voor twee personen nog eens drie dagen ter plekke voor de uitvoering. Het resultaat van ieders inspanning mag hierbij nog eens gezien worden. Deze trap is letterlijk de spil in de woning, wordt dan ook zeer frequent gebruikt en doet de hal en de entree maar ook het tussenstation en de overloop niet te vergeten extra eer aan. Niet onbelangrijk: het loopt lekker!

INFO: (Trappenshowroom) Allstairs Benelux, Ede (Geld.) Tel. 0318-591222 of via Internet: www.allstairs.nl

——————————————————————————

Over deze woning:

Een woning die model mag staan voor haar soort: een klassiek herenhuis met aangebouwde, binnendoor bereikbare garage. Met een dergelijke, forse woning, de inhoud is ca. 1700 m3 zul je een stevige kavel moeten hebben; dit perceel aan het spoor met ca. 1800 m2 blijkt een schot in de roos. Aan de voorzijde een breed opgezette tuin, achter niet veel minder trouwens en een chique vijver bovendien. Architect is Friso Woudstra uit Vorden; bouwbedrijf Van Der Boom uit Giesbeek deed 14 maanden over deze ferme klus. Er werd traditioneel gemetseld en het huis is verder voorzien van allerlei kenmerken die geheel naar klassieke stijltraditie de woning maken tot een perfect afgewerkt geheel. Let bijvoorbeeld op het metselwerk met hanenkammen, de knipvoegen, hardstenen trasraam en raamdorpels, de fraaie gootlijsten rondom, het stuukwerk, de vier schoorstenen die mede de sterke symmetrie bepalen. Aan de achterzijde het gezellige overdekte terras met branders en de echte luiken in ‘grachtengroen’. De welstand hoefde niet lang na te denken, zo spreekt voor zich. Afgezien van de prachtige entree met houten trap is dit huis door haar blokvorm ook van binnen verrassend ruim van opzet.

——————————————————————————

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 30 december 2013 10:08

    Mooi pand zeg! De trap is ook prachtig vorm gegeven met een authentiek design

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: