Skip to content

Trappenhuis Suameer: Open én dicht; glas én hout

24 januari 2011

Dit zie je niet alle dagen: een dubbele trap, uitgevoerd in hout met in plaats van spijlen: glazen panelen om de transparantie te bewaren. Ook opmerkelijk is dat er beneden een gesloten trap is, dat wil zeggen dat je beneden niet door de treden kunt heenkijken; op de verdieping is dit wel het geval. Als we bij trotse Ria en Stef aankomen is de woning nog maar net opgeleverd en moeten er de nodige klussen worden afgemaakt. Maar de trap is in vol ornaat te bewonderen en mag zeker gezien worden. Als je nog niet weet hoe het eruit ziet maak je je van tevoren een voorstelling van hout met glas… De trap van Trappenhuis uit Suameer (Fr.) is ‘live’ dan plots iets heel anders maar daarmee niet minder! Opvallend genoeg valt het glas van de zijwanden aanvankelijk niet eens op. Het meranti daarentegen is er wel degelijk; het geheel is zeker waard om nader bekeken te worden.

Hout als tegenhanger

De lokaal flink actieve woningbouwer van dit forse nieuwbouwproject bij Almere Haven is de firma Hof uit west Friesland. Ook de oplevering van deze jaren dertig woning met eigentijdse trekjes is van dit bouwbedrijf; de familie van Ria en Stef woont hier sinds oktober 2009. Al ruim voor de opleveringsdatum konden de bewoners zelf een trap uitzoeken bij om het even welke trappenbouwer. Onder het motto: ‘we gaan gewoon eens rondkijken en een praatje maken’ kwam het tweetal terecht bij de showroom van Trappenhuis in Suameer, bij Drachten in Friesland, in casu René Roorda. De wens van Ria met name was snel duidelijk: “ik wilde het liefst een houten trap vanwege de iets warmere uitstraling. Wij wisten namelijk al dat ons interieur veel grijstinten en zwart/ wit zou gaan bevatten. Als je dan ook nog eens een ongekleurde of kil stenen/glazen trap gaat plaatsen wordt de sfeer er niet veel beter op. Die gedachte, die bewuste keuze voor warmer hout is bij ons pas later goed ‘uit de verf’ gekomen.” Passende beeldspraak, ‘uit de verf gekomen’ want de uiteindelijke trap is blank hout geworden, weliswaar tweemaal gelakt met een transparante laklaag. Ook in de woonkamer is de houten gedachte een beetje toegepast door een boekenkast en houten tafel te nemen als ‘tegengas’ voor het interieur met veel zwart en wit.

Eenmaal rondkijkend in de showroom van Trappenhuis en in gesprek met René Roorda werd de keuze gemaakt voor een combinatie van gecertificeerd hardhout, meranti, met een afscherming bij leuningen en balustrade van glazen panelen die gevat zijn in RVS houders. De bouwtekening was al meegenomen maar voor het uiteindelijke plaatsen werd door de bouwer eerst contact opgenomen met Trappenhuis om de echte maten door te geven. Stel je voor dat je hier fouten maakt…

Een andere bijzondere keuze werd gemaakt, “eigenlijk gewoon ter afwisseling en voor de mooie lichtval”, om de onderste traptreden gesloten te houden en bij de bovenste trap open treden toe te passen. Het ‘staat’ in elk geval goed en zo is er inderdaad wat afwisselend lichtspel ingekomen.

Zelf schuren en lakken

Als we van dichtbij een kijkje nemen zien we de mooie en steeds verschillende kleuren van het meranti. De glazen delen zijn gevat in strakke, roestvrijstalen houders en daartussen staan nog enkele (echte) houten spijlen. Wat de bewoners nog een beetje misten was een soort optische ‘voet’ bij de voet van de balustrade op de verdieping. Een soort solide brede houten ‘doorloper’; die hebben de bewoners later nog eens in meranti laten bijplaatsen om het geheel iets meer ‘body’ te geven; ‘cachet’ is een beter woord. De plaatsing van deze letterlijk ‘gewichtige’ trap was een zwaardere klus dan ieder had voorzien. Zonder het glas waren drie mannen een dag bezig om de zware houten trapdelen eerst grof te plaatsen. Een dag van afwerken volgde daarna. Maar aan het glaswerk had men nog eens drie dagen nodig om het geheel uiteindelijk af te ronden. Die aflevering vond plaats, netjes in de laatste fase, nog voor oplevering van de woning.

De bewoners kregen een licht gegronde trap bij aflevering met het advies om de trap in zijn geheel nog eens tweemaal in een transparante, parketlak af te lakken. Tussendoor zul je nog flink schuurwerk moeten verrichten maar dan gaat het geheel talloze jaren mee en de kleur komt ook beter uit. De traptreden zijn nu voorzien van een rvs stalen anti-slipstrip, de treden zelf zul je eens in de zoveel jaar door het gebruik nog eens moeten bijlakken.

Tropisch hardhout zoals dit meranti is op zich al een fraai product en waard om gezien te worden, al zagen wij onlangs een woning waar bijvoorbeeld een iroco trap alsnog werd gelakt. In dit geval is de combinatie van veel zwart/wit en warmer hout een geslaagde en is ook het glas in staat om de transparantie in het stevige traphuis te bewaren. Zo verkrijg je uiteindelijk die bijzondere combinatie: open én dicht, hout én glas! PM

INFO: Trappenhuis Suameer (Bij Drachten), tel. 0511-461417 of www.trappenhuis.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: