Skip to content

Van der Padt & Partners Architecten ontwerpt aanwinst voor het dorp

26 januari 2011

We nemen een kijkje in polderrijk gebied, een omgeving met veel water ‘onder de rook’ van Gorinchem of ‘Gorcum’, zelfs ‘Gorkum’ al lijkt de eerste versie de officiële te zijn. Noch denkbeeldige ‘rook’, noch zware bewolking kunnen iets versomberen aan dit fraaie landhuis mét garage, tuinhuis en zwembad. Er dreigt bij ons bezoek aan deze boerderijstijl-woning van Pieta en John zelfs zwaar onweer maar de rijkdom aan details die Van der Padt & Partners hier wist te realiseren overtreft de verwachtingen ‘ruim en schoots’.

Het perceel zelf is er natuurlijk voor een flink deel debet aan. Een grote tuin waar straks schaapjes komen aan de voorzijde en een nog grotere tuin aan de waterrijke achterkant. Een enigszins verscholen zwembad valt hier niet eens direct op en dat is precies de bedoeling. Een collectant die ooit aan de voordeur belde verwoordde het in een mooie zin: “dit huis is een aanwinst voor ons dorp”. Wij zijn het daar op voorhand mee eens…

ook aan de zonzijde: heerlijke veranda met buitenhaard

Betuwelijn

Al meer dan 33 jaren woonden Pieta en John in dit landelijke gebied en er moest dus wel iets gebeuren alvorens je de grote stap naar iets compleet  nieuws gaat maken, geen half werk in elk geval. De kavel kwam plots in beeld door een goede tip van een kennis. Dit plekje aan veenriviertje de Giessen was nota bene ooit een camping die door de aanleg van een ondergrondse(!) tunnel onder diezelfde Giessen plaats moest maken. Natuurlijk hebben de bewoners eerst grondig onderzocht of je van de beruchte Betuwelijn geen last hebt en toen dat in orde bleek kon met een gerust hart aan de bouw van iets bijzonders worden begonnen. Partner van meet af aan werd Van der Padt & Partners die het geheel heeft ontworpen, getekend en de directievoering over het gehele bouwproces voor rekening nam. Om het lokale feestje geheel compleet te maken werd aannemersbedrijf De Hek uit Giessenburg aangetrokken. Pieta en John hebben vroeger in een twee-onder-één-kap gewoond en in wezen is er nu een variant op dat thema verwezenlijkt. Dit is namelijk een woonhuis met inpandige, dubbele garage, geheel binnendoor bereikbaar en slim ingedeeld; in die zin wordt er nu gewoond in één woonhuis onder twee kappen… Een pracht van een zacht glooiende rieten kap trouwens. Dat riet verleent natuurlijk een groot deel landelijkheid aan deze ferme boerderette, maar er is meer! De charmante overdekte corridor bij de voordeur bijvoorbeeld. Het zwart gelakte, gepotdekselde gedeelte links met bijpassende vrijstaande schuur en nog mooier: de gezellige veranda met buitenhaard aan de achterkant met zicht over tuin en zwembad maar door slimme tuinaanleg toch privé gebleven. Een aantal brede uitbouwen telt deze woning, rechts en achter bij het terras, al zijn hier wel meer terrassen. Dan zien we natuurlijk nog de roeden en de crèmekleurige kozijnen met scharnierende luiken en deuren in donker grachtengroen, alles eigen timmerwerk van De Hek. Er zijn hardstenen raamdorpels, er is een mooi gestuukt trasraam. Hier en daar, waar nodig buiten het overstek van de rieten kap om, zien we een koperen goot en regenpijpen en een stukje hardhouten gootlijst met klossen. Er zijn diverse dakkapellen waaronder ook de halfronde ‘wagenwiel’oplossing bij de ouderbadkamer bijvoorbeeld. We zien grijze nokvorsten op het dak en bij de dakkapellen. Al met al meerdere handvatten voor landelijkheid maar meest bewonderenswaardig is toch wel het voortreffelijke metselwerk!

doorkijk langs de woonkamer richting zwembad

Geknipt voor oude steen

De steen blijkt een eeuwenoude mix van IJsselsteentjes in een lichtgeel gemêleerd resultaat tot een passend handgemengd resultaat gemetseld. Maar niet zomaar gemetseld: wie een stapje dichterbij doet ziet de muren als het ware tot leven komen: echte hanenkammen boven de ramen, originele ‘oortjes’ aan de muureinden en waar-zie-je-het-nog, prachtig boerenvlechtwerk als draagvlak voor de rietkap met schoorsteen als finishing touch. En dat alles gevat in een fijne knipvoeg met lichtgekleurde specie. Bijzonder compliment voor dit metselwerk van klasse.

De kavelgrootte is ongeveer 2800 m2, in elk geval ook een flinke klus voor elke tuinman. Van tevoren werd goed nagedacht over de inrichting, met mollenschermen, grasmaairobots, een onderheid zwembad en een subtiele tuin die niet eens ingewikkeld maar wel heel open en charmant werd aangelegd. De woning heeft één verdieping en een zolder via vlizotrap maar die is nauwelijks nodig. Er is nog een grote prefabkelder geplaatst met twee vertrekken, één is voorraadkamer, de ander herbergt een deel van de vrij gecompliceerde techniek. Dit woonhuis is namelijk voorzien van een warmtepompinstallatie en daarmee onafhankelijk van een gasaansluiting! Zwembad en woning ontvangen aardverwarming via warmtecirculaite en zelfs kan ermee worden gekoeld als de temperatuur daartoe aanleiding geeft. Moderne techniek in een klassieke boerderijachtige woning met slimme indeling van de beschikbare ruimte. De woning heeft een vrijstaande berging naast het hoofdgebouw, binnen en buitenmuren werden traditioneel opgemetseld en buiten deels gepotdekseld. Overal werd geheid, ook het bijgebouw, ook bij het terras en zwembad. Samen met de architect zijn Pieta en John in het prilste stadium eerst een ritje gaan maken en opvallende ontwerpen en details onderweg aanstippen, “dat werkt voor alle partijen heel prettig”.

een pracht van een rondzitbad in de ouderbadkamer

Bijzondere woonwensen van Pieta en John waren onder andere: de boerderijstijl, de rietkap, een inloopkast/kamer en twee badkamers op de verdieping, een kantoorruimte beneden die iets ruimte afsnoepte van de keuken en de twee uitbouwen. “Verder is alles op het conto van Van der Padt en René van Houwelingen die heel veel goede ideeën inbracht en er ook de juiste vakmensen bij zocht!” De welstand was met het ontwerp en de uitstraling natuurlijk snel akkoord maar er was nog een beetje wirwar over de inpandige garage en de toepassingen ervan. Uiteindelijk kwam er daardoor nog een vrijstaand gebouwtje bij. Het mooie van dit hoofdgebouw met vastzittend bijgebouw is dat het binnendoor een fraaie lange inloopkamer oplevert en je gemakkelijk kunt doorsteken van woonkamer naar het kantoor, vanuit de entreehal bijvoorbeeld. De entreehal heeft een mooie houten trap met kroonluchter en overloop. Rechtdoor vanuit de hal is het eetkamergedeelte met uitbouw, rechts via slimme schuifdeuren met facetglas de bescheiden keuken. Links de woonkamer met echte open haard. In het bijgebouw is nog een bijkeuken en een forse dubbele garage. Op de verdieping zijn twee slaapkamers met badkamer en een extra kamer. De ouderslaapkamer heeft een Frans balkon en via de inloopkamer kom je in een ruime twee persoonsbadkamer met een aanzienlijk tweepersoonsbad en regendouche ernaast. Het uitzicht op de Giessen is formidabel, dit riviertje is de parel voor deze streek. En inderdaad: dit woonhuis op haar beurt een aanwinst voor de Giessen. PM

INFO: Van der Padt & Partners, Giessenburg. Tel. 0184-651845 of via Internet: www.padtenpartners.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: