Skip to content

Z wonen: Peper en zout in tulpenland

27 januari 2011

Het ligt ook iets teveel voor de hand. Annemiek en André zijn niét werkzaam ‘in de bollen’ maar zij zitten met hun taartpuntige kavel een goed deel van het jaar wel midden ín de bollen. Dit is Nieuwe Tonge (nog Zuid-Holland!) en dit is bloemkwekersgebied. We komen op visite in de vroege bloementijd maar… eens in de zoveel jaar moet dit land als het ware ‘ademhalen’ omdat tulpenbollen nog meer kracht aan de aarde onttrekken dan bijvoorbeeld aardappelen. Tijdens ons bezoek hebben de buurtjes wel kleur op het land maar is de woning van Z-Wonen uit Middelharnis dus omgeven door…zand! Het behoorlijk grote perceel heeft een heuse oprijlaan en de min of meer dubbele woning is van alle kanten heel goed waarneembaar; dit woonhuis kan het ‘alleen’ ook goed aan, het heeft geen bloemenopsmuk nodig. Als we een zijpaadje nemen zien we ineens een bijzonder ‘middenrif’: een glazen tussenstuk! Kom, even dichterbij kijken.

een grotere tuin en vijverpartij aan de zogenaamde ‘achterkant

In stijl gebleven

Het nadeel van een oprijlaan is dat je brievenbus en afvalbakken een flink stuk lopen van de woning zijn verwijderd. Breed lachend bekent André in de winter weleens de auto te hebben genomen om de ochtendkrant uit de brievenbus te halen ;-)) Een oprijlaan dient er ook voor om je te kriebelen voor wat komen gaat. Niet alleen bij kastelen maar ook hier begint het verhaal met een vijverpartij, aan de eerste gevel van de woning, bij het wit gestuukte gedeelte. Dit blijkt bij de woonkeuken te zijn en het uitzicht over die vijver naar de provinciale weg is de bonus. Maar ook aan de achterkant, al lijkt die naam niet terecht, is er een centrale vijver om over uit te zien. Eenmaal op de zonzijde zien we pas goed hoe het zit: er is een groter gedeelte dat diep zwart gepotdekseld is, dan een glazen oversteek of corridor en dan het ‘voorhuis’ dat wit is gestuukt. De historie van dit plekje onthult voor een deel deze dubbele opzet. Annemiek: “wij wonen hier nu sinds 1989. Destijds was dit land, ook de omringende bollenvelden, door ruilverkaveling in bezit gekomen van mijn ouders. Er stonden een vooroorlogs gebouwde, forse boerenschuur met klein woonhuis ervoor, in typische stijl van Goeree-Overflakkee: puntige daken, klassieke vorm, schuur met iets kleiner voorhuis, zogezegd een beetje Ouddorpse stijl. Dit huis had, zo bleek bij het slopen, nog sporen van de watersnoodramp uit ’53.” André neemt over: “wij wilden aanvankelijk niet direct blijven wonen op dit open gedeelte, het kan hier nogal waaien en stormen maar we zijn gaandeweg het weidse uitzicht en de vrijheid, de ruimte juist enorm gaan waarderen. We hebben de kavel qua ruimte toen nog iets uitgebreid tot 6000 m2(!) en het bollenland voor een deel verkocht.”

Altijd leuk om te vernemen hoe het contact met de architect tot stand komt. Annemiek blijkt die contacten simpelweg op de lokale tennisvereniging te hebben opgedaan. “Ik had al eens laten vallen dat wij wilden gaan bouwen en Jan Robijn, die daar een aardig balletje sloeg, gaf toen al snel aan dat graag te willen doen. Hij kent de lokale stijl goed en wilde ook graag iets moderns toevoegen.” Overigens blijkt dat Z-Wonen nog een stevig robbertje met de lokale welstand heeft moeten vechten om ‘schuur’ en voorhuis te kunnen scheiden én tegelijkertijd verbinden door middel van het unieke, transparante middenrif. Maar het blijkt geslaagd en levert zowel buiten als binnen mooie dingen op.

forse woonkeuken kijkt uit over provinciale weg, links de veranda

Kelder opdrinken

Eerst nog even de uiterlijke parameters van dit bijzondere woonhuis dat uiteindelijk met inbegrip van de ferme garage een geschatte inhoud kent van ca. 1300 m3. Al met al is de nieuwe woning behoorlijk in stijl gebleven, met de puntvorm, de ‘schuur’ met voorhuis. De schuur is dan ook diepzwart gepotdekseld, bakstenen waren wel praktischer maar zeker niet landelijker geweest. Nu dien je wel regelmatig te verven. De oranjerode keramische pannen zie je overal in deze streek. Er is een metalen uitlaat voor de open gashaard. Goten en regenpijpen zijn van zink. Met hetzelfde materiaal bekleed is ook een andere, frisse en welkome toevoeging aan dit woonhuis: het ondersteunde afdak aan de zonzijde bij een gezellig terras.

Het witte gedeelte is het gestuukte voorhuis, met hardstenen afdekplaten op de geveleinden. Beide woningdelen zijn traditioneel gemetseld. “Over de aannemer/ uitvoerder Van der Spek Bouw uit Nieuw Beyerland zijn wij erg tevreden!” Het geheel werd geplaatst in niet meer dan tien maanden, met de vlakbij vertoevende André en Annemiek min of meer als permanent bouwtoezicht. Hun bijzondere woonwensen: veel glas en licht om het mooie uitzicht te garanderen, een dubbele, inpandige garage, svp zoveel mogelijk onderhoudsvrij (op het geverfde achterhuis na helemaal gelukt), een grote woonkeuken met vide erboven, brede veranda op de zon, klassiek maar ook met moderne toepassingen. De veranda was eerst nog helemaal om de hoek doorgetrokken maar de welstand deed de (zinvolle) suggestie om die iets in te perken. Welstand ging uiteindelijk ook akkoord met de fraaie, lichtbrengende en sterk ruimte vergrotende glazen overgang. De woning zou aanvankelijk ook (wijn)onderkelderd worden maar “die centjes kunnen we beter aan goede wijn zelf besteden”;-) Zo is dat! Er is uiteraard een ruime verdieping en beide woondelen hebben een flinke, eigen vliering, via vlizotrap bereikbaar. Opmerkelijk genoeg is er flink aandacht besteed aan de fundering maar er is niét geheid. Het mooi hoge kozijnenwerk met in het voorhuis één en achter twee ‘nieuwerwetse’ roeden is van timmerfabriek Lambert uit Oude Tonge. In het interieur valt na binnenkomst de werking van het glazen deel direct op: heel transparant en zeker op de verdieping superuitzicht naar alle kanten. Rechts is de forse woonkeuken met heel apart: een vide bovendeel waar je even lekker kunt loungen en van het fraaie uitzicht genieten. Bij de keuken is nog een keurige bijkeuken en direct daarbij het overdekte terras. Na de entreehal linksaf komen we eerst een bijzondere, ‘gebogen’ stalen trap tegen met houten treden in het tussenstuk en daarna de L-vorm woonkamer met staande open gashaard, een bibliotheekhoek en tv hoek. Links hiervan is een kantoor met berging en daarachter is de dubbele garage.

vide boven de woonkeuken met bijzondere ‘loungekamer’

Op de verdieping zijn een mooie lange gang met zicht naar twee kanten op de bollenvelden, de loungekamer, een gastenbadkamer, twee slaapkamers, een technische ruimte en tot slot de ouderslaapkamer met ruime inloophoek en de eigen badkamer. Rest ons de sympathieke bewoners te bedanken en natuurlijk Pieter de Munnik en Jan Robijn (chef de bureau) van Z-Wonen. Z-Wonen komt voort uit en profiteert van de Z van Zeelenberg en Z Woningen maar gaat met bredere aanpak (o.a. met interieuradvies) en veel bouwervaring mogelijk nog een stapje verder. Dit ‘peper en zout’ woonhuis mag daarvoor perfect model staan, mét of zonder bloembollen! PM

INFO: Z Wonen, Middelharnis. Tel. 0187-684666 of via Internet: www.z-wonen.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: