Skip to content

ScanaBouw Houtbouwsystemen realiseerde woning in Limburgse Sevenum: “Omdat we binnen buiten en buiten binnen willen leven”

28 januari 2011

Harald en Carin Peters bouwden in het Noord-Limburgse Sevenum een houtskeletbouw woning van ScanaBouw uit Huissen. Wat ze vooral wilden, was een huis met het gevoel dat ze binnen buiten leven en buiten van het leven binnen kunnen genieten. Die boodschap heeft de architect Gerard Jansen zich duidelijk ter harte genomen, want zeggen beiden nu: “We hebben echt onze droom verwezenlijkt”.

Sevenum, een Noord-Limburgs dorp. Landelijk geniet het nauwelijks bekendheid. Maar misschien is dat juist de kracht van Sevenum, waardoor de inwoners in alle rust en stilte genieten van het leven op het platteland. De rust, de ruimte en het buiten. Jack Poels beschrijft die landelijke sfeer vaak in zijn nummers van Rowwen Heze. Het dorp waar bij zonsondergang de Peel visueel in brand kan staan. Harald groeide hier op en Carin kon als Venlose snel wennen. Rust, ruimte en buiten, het zijn ook de drie ingrediënten die afstralen op hun houtskeletbouwwoning. Gebouwd volgens het systeem van ScanaBouw en gerealiseerd door de locale aannemer Wanten Bouw uit Sevenum en van technische installaties voorzien door SVG Installatietechniek eveneens uit Sevenum. Omdat je niet ver moet halen, wat je dichtbij kunt krijgen.

De eethoek met de deuren naar het terras

Binnen buiten en buiten binnen

“We wilden het gevoel creëren van binnen buiten te zijn en buiten binnen te vertoeven”, zegt Harald. Vandaar de keuze om het terras diep in de woning te integreren. Een gevoel dat extra wordt geaccentueerd door in het midden een knip te maken in de woning en vervolgens in de uitholling het terras te ontwerpen. Een terras dat wordt omarmd door de gevels, die daarmee tevens extra beschutting bieden. Nog voor Harald en Carin op zoek gingen naar een ontwerp maakten ze, onafhankelijk van elkaar, een prioriteitenlijst. Bij Harald kwam op één, de garage die hij wil gebruiken als werkplaats voor het opknappen van oude Landrovers. Carin zette een riante inloopkast op één. De garage annex werkplaats wordt binnenkort gerealiseerd. De inloopkast is er gekomen. Links van de hal, in de logische volgorde van inloopkast, badkamer en vervolgens hun slaapkamer.

Bewuste keuze

De keuze voor houtskeletbouw was een bewuste keuze: “De warme sfeer en de natuurlijke uitstraling spreken ons erg aan. De muren van een houtskeletbouw woning voelen daadwerkelijk warmer aan, waardoor deze woning ook energiezuiniger is. En de geur van het hout brengt een aangename sfeer in huis”, voegt Carin er aan toe. Op weg naar haar werk kwam ze elke dag voorbij een houtskeletbouw woning. Nog voor de officiële plannen er waren, vertelde ze Harald: “Als we ooit bouwen, wil ik graag zo’n woning”. Toen het zover was, belden ze brutaal aan, om te vragen naar de naam van de bouwer. Harald: “Dat was het beste belletje uit mijn leven. Die mensen waren zeer gastvrij en vertelden ons dat de woning van ScanaBouw was. We zijn vervolgens naar Huissen gegaan en ook daar klikte het direct. Carin: “Het bedrijf straalt vertrouwen uit. Ze hebben een luisterend oor voor de klant en toonden respect voor onze mening. Al in het eerste gesprek bleek dat we een supermatch hadden met de architect Gerard Janssen. Hij voelde perfect aan wat we wilden”.

De dubbele deuren geven direct toegang tot de woonkamer/keuken.

Rust en stilte

Veel waarde hecht de familie Peters aan rust en de stilte. Want zegt Carin: “We wonen in een stil gebied. Maar hoe stiller de omgeving is, hoe eerder geluiden gaan storen. Dus wilden we zelfs dat laatste beetje geluid nog buiten houden.” Vandaar de vrij dichte voorgevel aan de straatkant met zijn relatief kleine ramen en de majestueuze glasoppervlakten en glazen puien aan de achterzijde, waardoor ze naar de achterzijde toe volledig naar buitengericht leven. Technisch en creatief als Harald is, had hij voor de eerste afspraak met de architect een volledig uitgewerkt ontwerp gemaakt hoe de woning moest worden. “Ik was helemaal voorbereid en dacht de tekeningen zo op tafel te leggen, met de mededeling: zo wordt het! Toch verliep het gesprek anders. De architect begon met het tekenen van cirkels over energieën, over windrichtingen, over zon, licht en schaduw en over leef- en wooncomfort. Ik zat te branden op mijn stoel. Ik dacht laat de tekening nog maar even in de tas. Uit respect wilde ik de architect niet onderbreken. Maar hoe langer hij aan het woord bleef, hoe meer hij me begon te verrassen met zijn ideeën. Met zijn ontwerpvisie zat hij zo dicht bij ons gevoel, dat de tekening niet meer uit de tas is gekomen. Die hebben we later ritueel verbrand.” Drie weken later viel het eerste ontwerp in de bus en zowel Harald als Carin waren vanaf het eerste moment lyrisch over het ontwerp. “Uit de tekening kwam duidelijk naar voren hoe we willen leven. Maar ook waar je bent in de ochtend en waar je leeft bij avond. Hij speelde met de opkomst en ondergang van de zon en de hele dag baadt de woning in het licht. De zon draait als het ware met ons mee, zonder dat je wegsmelt in de woning”.

Diepere voortuin

Het totale perceeloppervlakte bedraagt 1500m2, waarvan 1000m2 is bebouwd. De woning heeft een afmeting van 7,5 bij 21 meter en is enigszins teruggeplaatst op het perceel. Door de diepere voortuin krijgt de woning nog meer cachet. De houtskeletbouwgevel straalt perfect af op de bosrijke omgeving, zo pal op de grens van het dorp. Door de stenen plint wordt de woning opgetild. Dit wordt mede geaccentueerd door het verhoogde terras voor de voordeur. De voorgevel werd zo veel mogelijk dicht gehouden om via de toepassing van USB geluidwerende gevelbeplating zelfs het schaarse geluid van de omgeving op afstand te houden. Door de middenknik krijgt de woning een extra knusheid omdat, wanneer je de voordeur nadert vanaf de zijkant, je slechts een vleugel te zien krijgt. Aan de andere kant, zittend op de veranda, wordt je als het ware omarmd door de vleugels van het huis. De gevelbekleding is grijs, een kleur die ze ontdekten tijdens een vakantie in Zweden. Het grijs straalt rust uit en past bij de natuurlijke omgeving. Het dak wordt gekenmerkt door royale overstekken, die zorgen voor een robuuste uitstraling, maar ook voor een duurzaam behoud van de gevel. Voorbij de voordeur komt men in de ruime hal. Links de inloopkast, ouderbadkamer en slaapkamer. Rechts de inham van de garderobe en vervolgens de entree naar de woonkamer. Wat in de eetkeuken en woonkamer het meest opvallen zijn de indrukwekkend raampartijen die zorgen voor puur daglicht maar ook direct contact leggen met het terras. Het is een woning waar je alle seizoenen optimaal beleeft.

De sfeervolle houten wand van de vide.

Lichtspel

Een kenmerkend detail bevindt zich in de ouderbadkamer, die is voorzien van grijze tegelwanden. De verassing schuilt in het raffinement van de verlichting. De kleuren van het licht in de badkamer zijn aan te passen aan de sfeer. Carin zegt daarover: “Kleuren hebben invloed op het gevoel van mensen. Afhankelijk van de sfeer en de stemming kunnen we hier spelen met de kleuren van het licht”.

Bovenverdieping

Dan gaan we naar boven via de witte houten trap, die halfweg is voorzien van een tussenplateau. Daardoor is hij minder stijl en dus minder gevaarlijk voor de kinderen. Boven is het domein van de kinderen, al heeft ook de piano van Carin een plekje gekregen op de royale overloop. De slaapkamers zijn gesitueerd op beide kopse kanten. Langs de lange gang verder de badkamer, gastenkamer en een aparte bergruimte en een handige waskamer.  Op de gastenkamer en badkamer zorgen de dakkapellen voor extra daglicht, maar ook voor meer ruimte. In de kamers van de kinderen werden voor extra licht dakramen toegevoegd. Ook de dakkap is iets opgetild, zodat het schuine plafond pas begint op ongeveer 1 meter en daarmee extra ruimte wordt gewonnen. De beide slaapkamers zijn gespiegeld. Saillant detail is nog dat in de hele woning slechts één lamp is terug te vinden en wel in het atrium. Alle andere ruimten zijn voorzien van lichtspots. Liefst 98 in totaal, o.a. ook langs de trap.

Droom

“Je weet dat wanneer je op een dorp woont, al snel het praatje gaat: Waar doen ze het van? Maar we zijn en blijven gewone mensen. We hebben niet gebouwd voor de status. Wij hadden een droom en die wilden we voor ons zelf realiseren. Een we zijn erg trots op het eindresultaat!”, besluit Harald. Ik kan zijn conclusie alleen maar bevestigen, houtskeletbouw kan uitzonderlijk mooi en functioneel zijn.

Informatie: ScanaBouw Houtbouwsystemen, Nijverheidsstraat 2, 6850 AC Huissen, Tel: 026.325.51.60. E-mail: Info@scanabouw.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: