Skip to content

Boxxis woning in IJburg: Doosjeshuis met lef

30 januari 2011

“Eigenlijk bestaan we niet…” verklaart een niettemin trotse en goedlachse eigenares Joke. Samen met echtgenoot Rob vormen zij de onverschrokken pioniers van Rieteiland Oost, IJburg, Amsterdam. Na het gekrakeel dat een jaar of dertig duurde is de nalatenschap van Jan Schaeffer nu in elk geval op Rieteiland(je) Oost begonnen. Gelukkig is er wel degelijk een straatnaam en postcode maar nog niemand kent deze parameters, zelfs de allernieuwste on-line navigatie niet… Extra verrassing: er zijn helaas nog geen aansluitingen op het publieke netwerk van waterafvoer en andere cruciale zaken. Vandaar dat pal naast het onweerlegbare ‘doosachtige’ silhouet van deze Boxxis woning nog twee knalgele dan wel hardblauwe containerboxen dienst doen als onderkomen voor hydrofoor en dergelijke. Het mag de pret in deze voorlopige zandwoestijn niet drukken. Het Boxxis huis pioniert voortreffelijk en is in elk geval geen doorsnee; doorzón, dát is het wel!

de woonkeuken is beneden, de living op de eerste verdieping

Geen retro svp

Dit is nieuw land, opgespoten en aan de rand van de voormalige Zuiderzee. Vogels en rietkragen hebben al lang weer bezit genomen van de directe omgeving. Vandaar dat Joke en Rob het voorlopig ongemak met een schouderophalen voor lief nemen; hun droomwoning op een kavel van ca. 300 m2 is in elk geval nu nog de enige die is opgeleverd. Joke: “hiervoor woonden wij in Haarlem en Bovenkarspel maar een eigen nieuwe woning in dit deelplan bleef boeien. Er was echter voor ons al snel één ding duidelijk: wij wilden wel iets origineels tussen al dat jaren dertig geweld. Echte jaren dertig vinden wij prachtig maar om nu weer terug te grijpen naar een namaak/ retro-trend was niet ons plan.” Ook de lokale welstand bleek enkele eisen te stellen, overigens tussen het aanzienlijke geweld van erg veel sociale woningbouw in. Enkele voorbeelden: géén puntdaken, stoere en liefst natuurlijke materialen die kunnen verouderen, geen bijzondere uitsteeksels. Met ons eigen Kavel & Huis® als leidraad werd Boxxis uit Barneveld als begeleidende partij aangetrokken, met eigen huisarchitect en aanbevolen bouwbedrijf “Goorhuis” uit Kootwijkerbroek (heerlijke naam voor een woningbouwer…;-))

In het eerste ontwerp van Boxxis werd overigens nog rekening gehouden met een ferme ‘volwassen’ boom die door het Rieteilandproject als cadeau toegezegd, in het hart van dit Boxxis huis zou worden opgenomen… De boom bleek van hoog kerstgehalte maar als bonus is gebleven: een transparant gedeelte door het plafond van keuken naar living dat intussen creatief werd bedekt met driedubbeldik glas! Meteen een ferm compliment voor de mannen van Boxxis: “zij zijn heel praktisch en denken goed met je mee. Bovendien zijn de lijnen heel kort en blinken ze uit in communicatie, dat is toch erg handig als je gaat bouwen!” Maar eerst nog eens even goed naar de buitenkant kijken, die is immers alleszins de moeite waard. Ogenschijnlijk als blokkendoos in elkaar ‘geplakt’ heeft dit ontwerp toch van alle kanten een ontegenzeglijke charme. Niet in de laatste plaats door gebruik van een buitengewoon stoere en niet te missen baksteen. Het glinstert soms, soms juist niet. De voeg is daarbij behoorlijk diepliggend. Hierin opgenomen zijn strakke, houten kozijnen en hoge, lichtbrengende raampartijen. Als we om de woning heenlopen valt ook de fotograaf op dat er overal transparante gedeeltes tevoorschijn komen, het trappenhuis, een doorkijk bij de voordeur, een bijzondere, pilaar gesteunde entree, het uitkomende woonkamerblok, dat een overkapping vormt bij de woonkeuken en meteen een dakterras is voor de hoogste slaapkamer. Joke en Rob, kortom, hebben het visionaire lef om echt op hun eigen manier op Rieteiland te willen wonen.

linksonder de glazen vloer als residu van de evt. interieurboom

Kunstliefhebbers

Zelfs van buiten is het koffiepotthema van kunstenaar Klaas Gubbels door de transparantie van dit woonhuis goed waarneembaar. Veel beeldende kunst hangt of staat er in deze door de zon royaal bedeelde woning. Overal komt licht naar binnen en waar de woonkeuken beneden nog wat krap lijkt is er een geweldige ervaring als je op de eerste verdieping komt. Licht en uitzicht in het kwadraat. Even oppassen bij het ‘gat’ in de woonkamer, hier ligt dik glas waar je niet zomaar op durft te gaan staan, even wennen. Daardoor breken er wel fraaie lichtprisma’s op de muren in de keuken. Een volstrekt open gehouden luchtafvoersysteem, beetje industriële ‘look’ en nog een kleine verdiepingsvloer in diezelfde woonkeuken. Wil je jezelf even terugtrekken dan kun je via de betonnen (driewerf) trappen naar boven, naar het licht toelopen! De Boxxis woning heeft een inhoud van ca. 650 m3, er is geen kelder, ook geen kruipruimte. Opmerkelijk genoeg staat het geheel zelfs op een stalen funderingsplaat en dat op deze plek. De woning werd traditioneel gemetseld en de totale bouwtijd bedroeg slechts ruim vijf maanden. Een zolder behoorde niet tot de gemeentewensen, evenmin als een garage, het mag hier gewoon niet. Op het platte dak ligt bitumen met dakterrastegels en er is een lichtkoepel gemonteerd. Het Boxxis ontwerp, dit ‘doosjeshuis’ zoals Joke het zelf liefkozend noemt, werd overigens vlot goedgekeurd, is immers ook lekker stoer en robuust met rauwe materialen, geheel naar wens van IJburg’s welstand. De bewonerswensen zijn volstrekt gehonoreerd: “wij wilden iets anders, beetje kunstzinnig liefst. Met beneden een ruime keuken met overkapping en schuifpui bij de tuin, lekker hoge plafonds (2.80 mtr.) en de living op de eerste verdieping. Natuurlijk was één van onze belangrijke opdrachten om binnen het budget te blijven, het moet uiteindelijk allemaal betaalbaar zijn. Imitatie is nooit een optie geweest.” Houden zo! Er is dus méér te bedenken dan terugkijken naar die fameuze jaren dertig, hoewel dit zonder twijfel een onmiskenbare topperiode is geweest. Blijkbaar is dit bijzondere woonhuis betaalbaar geweest; het stáát er en het toont zichzelf met verrassingen en kleine hoekjes, met licht vooral, om te kijken en het wil ook bekeken worden.

vanuit de woonkamer ga je linksom naar de slaapkamer

Als we via de overkapte entree binnenkomen, kunnen we desgewenst met één stap door naar de andere kant. Gaan we rechts, twee treden naar beneden op de gladde betonvloer, met vloerverwarming, komen we in de woonkeuken met de overstekende woonkamer als zonneklep en regenkap. Er is linksaf een bijkeuken. Via de strakke trap komen we in de living en rechtsom doorlopend is er de hoofdslaapkamer met badkamer ‘en suite’. Nog eens de betonnen trap bestegen komen we bij twee kinderslaapkamers, een logeerkamer en een badkamer. De laatste trap gaat ongetwijfeld naar het ‘Nirvana’, zo lijkt het. Het eindigt met een lichtkoepel die je helaas nét geen blik op het ruime dakterras gunt. ‘Dat kan beter’ zou een bekende schaatscoach uitkramen. Samenvattend zien wij evenwel een woning die bewondering afdwingt, door materialen, vormen, transparantie en originaliteit. En eerlijk is eerlijk: nérgens jaren dertig… PM

INFO: Boxxis Woningen, Barneveld. Tel. 0342-444848 of via Internet: www.boxxis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: