Skip to content

Architectenbureau Atelier 3: Verliefd op een bosperceel

1 februari 2011

Als je woonwensen niet aansluiten bij het bestaande aanbod van woningen in het Gooi en je staat plots oog in oog met een prachtig, groen perceel tussen de Tafelbergheide en het oude dorp dan overkomt het je ineens: je wordt ‘verliefd’ op een bouwkavel. In dit geval betrof het in feite iemands ‘voortuin’ en het stuk grond had weliswaar een bouwvergunning maar stond nog vol met bomen! Trotse eigenaars Gittan en Eric met hun drie jongens zijn ervoor gegaan en zoals intussen duidelijk is geworden: alleszins terecht. We zien een- uiteraard- nog door imposante bomen omzoomd, stijlvol landhuis, ‘rietgedekte villa’ mag het ook heten, onder vlag van Architectenbureau Atelier 3 uit Leusden tot stand gekomen, via de tekentafel van Bram Eijkman. Natuurlijk is er binnen en buiten ook de nodige inbreng van de bewoners geweest. “Wij hebben vooral gewaardeerd dat Atelier 3 naar de wensen van de gebruiker luistert, transparant alle kosten in kaart brengt, een flinke portefeuille kan tonen en goed is in de detaillering!” We gaan het zien.

zeer ruime living die ‘om de hoek’ doorgaat

Door de bomen het huis zien

Als je dan uiteindelijk een flinke portie bomen rooit, blijft er toch een prachtig gelegen kavel van bijna 2000 m2 over, samengesteld uit ‘het allermooiste zand’ en daarin is eerst nog een allerminst bescheiden onderkeldering gekomen. Heien is hier gelukkig niet nodig en die kelder noemen we beter ‘souterrain’ want behalve onder de keuken lopen de in het werk gestorte ruimtes onder het hele huis door. Maar laten we eerst even de buitenkant onder de loep nemen. Deze landelijke woning straalt eerder stoerheid uit dan romantiek, zelfs eerder modern dan klassiek, terwijl toch aan diverse stijlelementen is voldaan. De grijze nokvorsten, de driewerf groep schoorstenen, het rieten dak natuurlijk, hier en daar met luiken bij de hardhouten ramen en dito roeden, de blauwstenen raamdorpels. Toch kun je er ook anders tegenaan kijken: de kleurcombinatie van het riet en het huis in bijna zwart/ wit is ‘trendy’, de koekoeksraampjes zijn vrijwel onzichtbaar, de afwerking van het prominente rietdak is niet glooiend of zacht maar scherper getekend, de strakkere schoorsteenuiteinden met sluitplaten zijn nét iets eigentijdser. Onder het rieten dak zien we onder andere diepgrijs gepotdekselde wanden maar ook gestuukte gedeeltes, met een donker trasraam rondom. Deze woning heeft heel charmant van alle kanten een ander, eigen gezicht met op één zijde zelfs drie prominente schoorstenen. Door de ruime toepassing van raampartijen, op verzoek van Gittan en Eric, kun je van buiten al zien dat dit van binnen een lichte woning is geworden. Het huis is overigens in ruim elf maanden op traditionele wijze gemetseld en verder afgewerkt. Er is overal een behoorlijk overstek van het scherp afgesneden rieten dak met als kroon op het werk de doorlopende overkapping bij de dubbele voordeur die een paar originele, kleine venstertjes heeft. Naast het hoofdgebouw staat, geheel in dezelfde stijl opgetrokken nog een aanzienlijke garage (met verdieping) en brede, overdekte veranda die samen met het zonnescherm aan de woning een chique en prettige terrasplek achter het huis vormen. De woning heeft zeker nostalgisch karakter maar met recentere trekjes; past in elk geval perfect in deze bosrijke omgeving, zo vond ook al snel de welstand. De bewoners zijn Atelier 3 destijds op het spoor gekomen via aanbevelingen van vrienden, beter kun je niet hebben. Ook de samenwerking met huisarchitect Bram Eijkman verliep prima. Gittan en Eric (als eigen bouwopzichters) hebben regelmatig hun specifieke wensen een goede plek kunnen geven binnen het Atelier 3 uitgangspunt. Een grotere garderobe bijvoorbeeld, een bredere keuken door de veranda aan de garage te plaatsen, gemetselde kastmuurtjes binnen, het strakke rietdak, vooral te zien bij de dakkapellen.

woonkeuken met originele indeling en interieur

Chique in grijstinten

De inhoud van deze woning is berekend op ca. 1400 m3, er is één verdieping en een behoorlijke (nette) zolderetage via vaste trap bereikbaar. Atelier 3 heeft er geen moeite mee als zo nu en dan een andere partij meedoet in de verwezenlijking van iemands bouwdromen. In dit geval hebben Gittan en Eric bijvoorbeeld naast fa. Hermsen uit Ede een installateur gekozen die wij goed kennen uit Den Haag(!): Glasbergen Elektro. Onder het motto ‘wat je ver haalt is lekker’ werd ook de aannemer/ uitvoerder op aanbeveling gevonden in… Klazienaveen (of all places): firma Ruud Plas Timmerwerken, goed voor de gehele bouw. (Bij)keuken, badkamers en alle inbouwkasten komen uit Wintelre, Van Ham Keukens. De eigenares wilde eerst zelf de inrichting verzorgen maar heeft goede adviezen gekregen van Abrahams Crielaers voor de binnenhuisarchitectuur. Uiteraard werd ook de rieten kap uitbesteed en zoals inmiddels bijna gebruikelijk van perfecte Hongaarse snit in nog geen maand tijd verwezenlijkt. Een belangrijke woonwens van Gittan en Eric was dat deze woning liefst een mix moest worden tussen esthetiek en praktisch nut met zoals Gittan het fijntjes uitdrukt: “zeker geen boerentrekjes zoals wagenwielraampjes en halfronde wangetjes bij de dakkapellen.”Belangrijk element was de ‘strenge’ opdracht om in elk geval te zorgen voor een flinke kelder in verband met de regelmatig overkomende familie uit het buitenland, “zij moeten hier dan iets langer kunnen logeren en het liefst echt comfortabel.” De kelder heeft hoge ruimtes en hier en daar is er daglicht beschikbaar via de koekoeksraampjes. Er is een kantoor ondergebracht, een slaapkamer, een badkamer met sauna, een fitnessruimte en een washok. Na de dubbele voordeur komen we in een mooie entreehal met vide, met fraaie alternatieve kroonluchter en een prettige, ruimtevergrotende garderobe rechts. Rechtdoor komen we in de ruime woonkamer met diverse hoeken, onder ander een leuke, afsluitbare tv ruimte. Rechtsaf is dan de forse rechthoekige woonkeuken met daarachter nog een bijkeuken. Vanuit de keuken kun je uiteraard direct naar het achterterras. In de keuken en de woonkamer zien we de stijlvolle gemetselde nissen en kastmuurtjes, een idee van de bewoners. In de woonkamer is een echte open haard, in de keuken een ‘snelle’ gashaard. Op de verdieping via trap met eikenhouten treden komen we op de overloop met rechtsaf de ouderslaapkamer: veel licht en twee Franse balkons, een badkamer en suite en veel kastruimte. Verder nog drie kinderslaapkamers en ook een eigen badkamer voor de kinderen. Via een bescheiden maar fraaie vaste trap is de zolderetage bereikbaar met overloop, slaapkamer en technische ruimte.

hoofdslaapkamer met Franse balkons op de verdieping

Een stijlvol en hoog ogend landhuis, rijk aan klassieke detaillering en toch met eigentijdse uitstraling, mede te danken aan de frisse wit/zwart look. Wij zijn liefhebbers van de gouden gloed van een ‘vers’ rieten dak maar als dit dak straks op natuurlijke wijze vergrijst wordt de combinatie als geheel zo mogelijk nog mooier. De verliefdheid intussen, is hoe-dan-ook veranderd in ‘houden van’… PM

INFO: Architectenbureau Atelier 3, Leusden. Tel. 033-4559599 of via Internet: www.atelier3.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: