Skip to content

Bouwbedrijf Gebr. Lusink bouwt notariswoning: De sfeer van toen en het comfort van nu

2 februari 2011

Werken in de Randstad en wonen in de sfeervolle Achterhoek, gaat dat eigenlijk wel? Voor die vraag zagen Sandra en Marcel zich gesteld toen zij besloten een eigen ‘stek’ te laten bouwen. Na enig overleg kozen zij voor bouwen in Winterswijk. Marcel komt daar vandaan en, zegt hij, ‘eenmaal een Achterhoeker altijd een Achterhoeker’. Zo eenvoudig is dat. Via een familielid kwamen zij op het spoor van een mooie bouwkavel in een bosrijke omgeving op enkele minuten afstand van het centrum van Winterswijk. Mooier kun je het niet hebben. Inmiddels wonen zij een jaar in hun fraaie ‘notariswoning’, ver weg van de randstedelijke drukte.

GELUK

Sandra en Marcel werken beiden in de decoratiebranche, met zakelijke contacten in landen als China, Thailand en de Filippijnen. Marcel doet de inkoop en Sandra de verkoop. Een groot deel van die contacten gaat via e-mail, zodat zij niet persé iedere dag in het bedrijf in Amstelveen hoeven te zijn. Zowel Marcel als Sandra hebben een eigen kantoortje in het nieuwe huis. Voor het overige dient hun woning om er heel prettig in te leven. Maar voordat zij hun droom konden realiseren moesten er enkele barrières genomen worden.

De heldere living met afstandbediende gashaard

‘Zonder geluk vaart niemand wel’, luidt een spreekwoord. Dat geluk kwam Sandra en Marcel te hulp in de vorm van een familielid, die hen tipte over een grote kavel in Winterswijk. Die kavel was zo groot, dat hij in drieën gesplitst werd. “Mijn zuster bouwde een huis op één deel en wij hebben het tweede deel voor onze rekening genomen”, vertelt Marcel. En dat derde deel? Dat is te koop. De kavel waarop zij nu hun huis hebben, is zo’n achthonderd vierkante meter groot. Ja, in de Achterhoek kan dat!

NOTARISWONING

Bij het opstellen van een wensenlijstje stond vrij snel vast, dat hun nieuwe huis geen modernistische doorzonwoning moest zijn. Wat zij wilden was een groot huis, waar zij heel lang en heel gelukkig in kunnen wonen. Dat ‘groot’ was geen probleem, want de ruimte was aanwezig. Het nieuwe huis moest passen in de omgeving, want dat was een eis die de gemeente stelde. Na overal te  hebben rondgekeken, viel hun keuze op een ‘notariswoning’. Een type woning dat zelfs op Wikipedia niet te vinden is, maar inmiddels voor iedereen een begrip is. Het heeft iets statigs, zeg maar: stijl en distinctie. Kortom iets van vroeger. Dat is dan ook precies wat zij voor ogen hadden: een huis met de sfeer van toen en het comfort van nu. “Zo’n huis heeft écht sfeer”, aldus Sandra. “Ramen met zogeheten ‘Wiener Sprossen’. Dat is weliswaar heel wat werk als er eens geschilderd moet worden. Maar die horen gewoon bij een huis als dit. En uiteraard luiken voor de ramen”.  Als Kavel & Huis voor deze reportage bij Sandra en Marcel op de afgesproken tijd voor de deur staat, zoeken we vergeeft de deurbel. Klopt, want die is er niet. Midden op de voordeur zit namelijk een nostalgische deurklopper. Neen, niet zo’n klopper met een stiekem elektrisch contact, waardoor er in de hal tóch een bel rinkelt of dingdongt, maar een échte. Nou, met de sfeer van vroeger zit het dan wel goed.

Met hun wensenlijstje vroegen gingen zij naar een architect in de omgeving, die na enkele sessies precies het huis tekende dat Marcel en Sandra voor ogen hadden. Kompleet met alle stijlelementen die bij een notariswoning horen. Zelfs de vier schoorstenen zijn er, hoewel die meer een decoratieve functie hebben. Wat dit huis onderscheidt van de klassieke notariswoning is de bovenverdieping. Deze is geheel in de kap gebouwd. Hier bevinden zich ondermeer de slaapkamer met en traditioneel bankenplafond. De bouwer wilde dat eigenlijk de balken in de kap camoufleren, maar Sandra en Marcel vinden dit een mooi authentiek stijlelement. En waarom ook niet?

In de eetkamer/keuken zijn grote raampartijen

DE BOUWER

Een huis op papier is leuk, maar het moet wel in steen en glas gerealiseerd worden. Na bij enkele bouwers een offerte te hebben gevraagd, besloten Sandra en Marcel met de Gebroeders Lusink uit Ruurlo in zee te gaan. Deze bouwer heeft een ruime ervaring, ondermeer in de bouw van het soort woning als zij voor ogen hadden. En wat ook belangrijk was: deze bouwer zit op luttele kilometers van Winterswijk, waardoor ‘de lijntjes kort zijn’.

Voordat er gebouwd kon worden, moest uiteraard eerst de bureaucratische ‘papierwinkel’ geregeld worden. Marcel: “De gemeente stelde als voorwaarde, dat het dak niet boven de omliggende huizen mocht uitsteken. Dat was wat ons betreft geen probleem. Alleen: op het terrein had vroeger een garagebedrijf gestaan…” Ja, dan gaan de alarmbellen rinkelen: bodemvervuiling! “Nadat er een bodemonderzoek had plaatsgevonden, bleek dat de grond schoon was”, vertelt Sandra. Tenslotte moest, om één of andere duistere reden, het dak ‘vijf graden meer hellen’. Nadat die aanpassing gedaan was kon met de bouw begonnen worden. Na een bouwtijd van tien maanden betrokken Sandra en Marcel hun nieuwe achthonderd kubieke meter grote domicilie.

De ruime badkamer met inloopdouche

DOORDACHT

Bij de indeling van hun toekomstige huis, gingen Sandra en Marcel er van uit, dat de grote woonkamer aan de tuinzijde moest liggen. Met naast de garage een ruim overdekt terras, waar zij bescherm tegen zon en regen kunnen zitten. Die garage is overigens meer een grote berging. Eetkamer en open keuken moesten aan de zij- resp. voorzijde komen. “Die keuken is echt helemaal mijn domein’, zegt Sandra lachend, “en omdat ik nu eenmaal wat klein van stuk ben zit alle apparatuur mooi op ooghoogte”. Het huis is als het ware rond het imposante trappenhuis heen gebouwd. De helder witte trap is voorzien van geprofileerde trapleuningen en (waar kom je dat nog tegen) een dikke traploper met roeden. De donkere tegelvloer loopt door in eetkamer, keuken en kantoortje. Alles zonder drempels.

Sandra: “Als je van voor naar achter door het huis kijkt, zie je heldere zijwanden, maar donkere achterwanden. En als je van achter naar voor kijkt zie je alleen maar lichte wanden. Dat hebben wij met opzet zo ontworpen, omdat de achterzijde het lichtste is”. De tegelvloer op de benedenverdieping is de trots van Sandra en Marcel. Op het eerste gezicht lijken de grote tegels antraciet te zijn. Als het licht er overheen strijkt zie je pas goed de echte kleur: heel subtiel donkerbruin. Onder de tegelvloer op de begane grond ligt vloerverwarming, waardoor er geen ontsierende radiatoren zijn.

Terugkijkend op de voorbereiding en de bouw van hun huis, zijn Sandra en Marcel best wel tevreden. Uiteraard hadden zij tevoren van vrienden en bekenden allerlei horror-stories gehoord over ‘uit-de-klauw-gierende’ kosten en technische mankementen bij de oplevering. “Dat bleek heel erg mee te vallen’, vertelt Marcel. “De kosten konden we goed in de hand houden en wat technische mankementen betreft… We lieten door een deskundige van de Vereniging Eigen Huis een opleveringskeuring doen. De man kon niets vinden en feliciteerde ons met deze bouwer. Wat wil je dan nog meer?”

Sandra en Marcel hebben nu een huis om oud in te worden. Een huis, waarin zij een goed compromis hebben gevonden tussen klassiek en modern. Tussen de sfeer van toen en het comfort van nu. Het verhaal gaat, dat een huis bouwen je enkele jaren van je leven kost. In sommige gevallen kan dat kloppen, maar in het geval van Sandra en Marcel zeker niet. “Wij hebben er absoluut geen spijt van dat we deze stap hebben genomen”, zegt Sandra. Maar staat er dan niets meer op het verlanglijstje? “Zeker”, reageert Marcel. “De tuin moet nog gedaan worden. Maar dat is plan B”.

INFORMATIE: Gebr. Lusink BV, Tel.: 0573-451408, Internet: www.gebrlusink.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: