Skip to content

ABC Arkenbouw, Waterwoning in het Friese Oudega: Met gevoel voor een bijzonder ‘stekje’

3 februari 2011

De achterkant van het perceel ligt midden in de velden van het Friese Oudega. De voorkant pal langs het water van het Grietmansrak, dat richting Grou loopt. Zeker in de zomerperiode een drukbevaren rivier. Ook deze ochtend wemelt het van de sloepen en de kinderen die zeilles krijgen. Op het terras langs hun waterwoning genieten Jan en Anneke Dijkstra van het sportieve tafereeltje.

Ze wonen in Nuis en vonden hier hun tweede thuis. Op een plek die over land nauwelijks lijkt te vinden. De brugwachter van de Hoogdammervaart biedt hulp en wijst ons de weg door de velden. Na de auto te hebben geparkeerd, is het nog zeker 500 meter lopen langs de dijk om bij het perceel van de familie Dijkstra te komen. Een pracht perceel, dat aan de landzijde wordt afgeschermd door een dijk met hoge bomen. Aan de voorzijde het water. Het perceel werd door de familie Dijkstra opgehoogd en volledig gerenoveerd. De in grijs Canexel uitgevoerde waterwoning ligt in de lengterichting, pal langs het perceel waardoor het voorterras een fameus uitzicht biedt over het water. Naar de overkant kijkt men uit over een aantal woonboten van allerlei pluimage, met zelfs zeer luxe in hout uitgevoerde traditionele modellen. Op de hoek wappert de Zwitserse vlag in top. Langs de zij- en voorkant van de ABC woonark van de familie Dijkstra is een houten steiger aangelegd, zodat men vanaf de ark een stuk het water in kan lopen om via de zwemtrap een duik te wagen.

Grote woonkamer met strak modern interieur.

Het perceel

Anneke: “Nu het perceel is gerenoveerd zeggen we, we hebben geluk gehad met dit stukje grond. Het ligt op een fantastische plek en ziet er geweldig uit. Maar toen we hier kwamen heb ik vaak gewanhoopt”, bekent ze ruiterlijk. Haar man Jan vertelt dat het moeilijk is om aan dergelijk perceel te kopen, omdat die veelal binnen de familie worden overgedragen. “Dit perceel kwam om een bepaalde reden in de verkoop. Dat is ons geluk geweest.”, waar Anneke aan toevoegt: “Maar dat gevoel van vreugde hadden we de eerste winter zeker niet.” Nu is het perceel 35 cm opgehoogd en is er een dijk omheen gelegd. De eerste winter werd het door de hoge stand van het water volledig ondergedompeld. “Zo erg dat ik dacht: wat hebben we eigenlijk gekocht”, verzucht ze. Maar de opknapbeurt heeft zich geloond en het perceel tot een geweldige idyllische plek gemaakt. Jan: “Je moet wel houden van de rust en de ruimte en je moet er tegen kunnen dat je nogal een eind van de bewoonde wereld zit. Al maakt de drukte langs de waterkant veel goed.”

Het terras aan de waterkant.

ABC Arkenbouw

De familie Dijkstra kwam na een tip bij ABC Arkenbouw terecht en het klikte gelijk: “Hun manier van benadering sprak erg aan. Ze drongen zich niet op, maar lieten ons volledig de vrije keuze. Adviseerden ons en we werden zeer gastvrij uitgenodigd op de fabriek in Urk. Daar werd aan de hand van onze wensen een eerste ontwerp gemaakt, dat we samen hebben besproken. Alles ging in een vriendelijke en fijne sfeer en ook de uitvoering en plaatsing is prettig verlopen.” Voor de familie Dijkstra was het belangrijk dat het een transparante woning werd met veel licht en ruimte en een royaal uitzicht. Uitzicht over het water, wat optimaal is gelukt door het zeer royale terras aan de voorzijde, dat bereikbaar is via grote schuifdeuren, waardoor het hele voorfront is te openen. Maar ook de zijgevels zijn voorzien van ramen, waardoor een zeer ruime en open woning ontstaat. Verder is de indeling royaal, met een grote woonkamer, mooie luxe hoekkeuken en drie slaapkamers en royale luxe badkamers. Alles gelegen op een begane grond verdieping.  De inrichting is strak en modern, met veel luxe en RVS, waardoor een moderne hedendaagse uitstraling ontstaat. Deze woonark kent wel een benedenverdieping, maar die is slechts 1,40 meter hoog. Onvoldoende om er leefruimtes te maken. De minimale hoogte van de benedenverdieping heeft te maken met de gemeentelijke regelgeving, die zegt dat in deze regio woonarken een maximale hoogte van 3,50 meter niet mogen overschrijden.

De woonark heeft een afmeting van 14 meter bij een breedte 5,50 meter en is voorzien van 3 slaapkamers.  Jan Dijkstra: “Een kwaliteit van ABC Arkenbouw is ook de prachtige afwerking. Maar tevens ook het materiaal gebruik. Deze woonark is zo goed geïsoleerd dat je er met gemak in de winter zou kunnen wonen, zonder de verwarming extra te hoeven aanspreken.  Verder is de hele woning voorzien van vloerverwarming, zodat je nergens in de woning ontsierende radiatoren tegenkomt.

Vanuit de woonkamer kijkt men uit over het water.

Tevreden

Jan Dijkstra: “Wij kijken nu echt tevreden terug hoe het bouwproces is verlopen. Zowel met de manier waarop we hebben samengewerkt, als ook met het eindresultaat. Want als er iets was na de oplevering waren ze ook direct ter plaatsen. En juist in de service en aftersales wil het bij bedrijven wel eens fout gaan”.

INFORMATIE: ABC Arkenbouw Urk, Griend 3, 8321 MN Urk, Tel: 0527.20.13.45,  E-mail: info@arkenbouw.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: