Skip to content

Brummelhuis woning: Fier en hoekig tussen jaren dertig

4 februari 2011

Natuurlijk, het is een frisse, witte woning en we hadden van Brummelhuis ook niet anders verwacht maar na een korte doch grondige kennismaking zijn we nog het meest verbaasd over de voortreffelijke indeling van dit traditioneel gemetselde woonhuis en de uitgekiende plaatsing op de bescheiden kavel. Zeker aan de achtertuinkant is de ruimte-indruk fors, de tuin zelf is trouwens ook een kunstwerkje en dan zijn er nog het tuinhuisje, de extra brede garage en een tuin aan de voorzijde. Parkeren, dubbel parkeren moest op de eigen kavel en ook dat is prima gelukt. Een gemeentelijke stoep en een pleinvormig gedeelte aan het eind van de straat doen de ruimte nog eens groter lijken. Maar deze witgekeimde woning op zich is er niet kleiner om, al hebben Claudia en Maarten geen kinderen, dat scheelt een slok op een borrel. Proost alvast, een goed begin van een fiere, vrijstaande woning.  

eetkamergedeelte aan het overdekte terras

Samen een(s)

Claudia en Maarten kennen elkaar via hun respectievelijke werkkringen intussen een jaar of vijf en hebben besloten om de gescheiden woonhuizen tot één nieuw project samen te smeden. Beider woon- en werkgebied is nu Tilburg en omgeving. Aanvankelijk zou het een bestaande woning worden maar na een fris moment van een familielid om ook eens bij catalogusbouwers te gaan neuzen, werd het plan opgevat om voor vrijstaand en nieuw te gaan. Via Kavel & Huis en andere media werden tal van bouwers en bouwsystemen bekeken. Toch bleek bij bouwcoördinator  Brummelhuis en samenwerkende aannemer/ uitvoerder Mark van Berkel uit Goirle een uitstekende deal uit de selectie te komen. Maarten: “natuurlijk kijk je goed naar prijsindicaties maar nakomen van afspraken vinden wij ook heel belangrijk.” Vooraf hadden deze bewoners wel enkele woonwensen, Claudia: “wij wilden heel graag een moderne, beetje ‘kubistische look’ voor onze woning, al staan hier in de buurt erg veel jaren dertig woningen dus een kleine knipoog naar die stijl was geen probleem. Wij wilden ook graag platte daken en heel belangrijk was voor ons een goed zicht op de brede tuin, liefst vanuit de woonkamer. Verder een keuken aan de straatkant en een werkkamer beneden. De kleur zwart/wit was ook een wens.” Maarten voegt nog toe: “wij wilden bij het ontwerp graag een soort luifel bij de garage aan de voorkant en ook bij het terras aan de achterkant maar dan beslist zonder irriterende steunpaal. De luifel aan de garage was volgens de welstand geen goed idee en hield ook licht bij een raam tegen maar de luifel achter is perfect geslaagd.”

moderne keuken met zoals gewenst, zicht op straat

De kavelgrootte blijkt een bescheiden 538 m2 maar zoals gezegd is hier werkelijk optimaal gebruik gemaakt van het perceel. De woning heeft één verdieping, geen zolder in verband met het platte dak en ook geen kelder. Er zijn wel een garage(links) en nog een houten schuurtje (rechts) geplaatst. Inclusief garage is de berekende inhoud ca. 650 m3. Voor de garage kunnen twee automobielen parkeren. Brummelhuis’ huisarchitect schetste naar traditie van ‘Het Nieuwe Bouwen’ een moderne en praktische woning. De welstand nota bene verleende nog een extra snufje jaren dertig met de suggestie om een haakse muur aan de voorkant rond te laten metselen. Rechtsachter is een schoorsteen die je pas aan de achtertuin goed waarneemt. Er is overal vol gevoegd en de baksteen is grotendeels wit gekeimd. Achter zijn bijvoorbeeld de schoorsteen en de uitgebouwde garage (met bijkeuken) grijszwart gelaten. Van Berkel uit Goirle bouwde de woning geheel naar maatstaf van een gezonde zwangerschap, in negen maanden dus. Het blijkt een welgeschapen en gezond kindje!

één van de slaapkamers op de verdieping

Eigen gezicht

Opmerkelijk genoeg hoefde hier niet geheid te worden, verderop in de wijk hebben sommige bewoners toch flink moeten uitpakken, je treft dan een zachtere grondlaag. De bouwwijze is geheel traditioneel gemetseld, binnen en buiten. Op het dak ligt geen bitumen maar een kunststof bedekking met aluminium afdekrand, zonder kiezels trouwens. Verder heeft dit charmante woonhuis donkergrijze, hardhouten kozijnen en keramische dorpels onder de ramen, met twee mooie, lichtbrengende langwerpige ramen in het deels afgeronde trappenhuis aan de voorzijde. Aan de achterkant is de hogere schoorsteen opvallend, er is een heerlijk groot raam aan de tuinvijver en er is een overdekt terras met openslaande tuindeuren en nog een praktische bijkeuken in- en uitgang ernaast. Een woning in de breedte met een zeer nuttige optische en functionele gebruikmaking van de ruimte. Enige minpuntje: jammer dat de kunststof regenpijpen niet meteen in zink zijn toegepast, dat hoort bij dit smaakvolle huis. Komt misschien nog. Bij de voet is een trasraam/ opspatrand in donkergrijs gekeimd.

Eenmaal binnen is het weer de ruimte die direct opvalt. Bij de entree is een prachtige, blank essen trap in een mooi lichte ruimte geplaatst. De woonkamer rechtdoor kom je aan de rechterkant binnen. Hier is de originele open haard en daarna de eetkamer, het is hier net alsof je al buiten zit. Claudia: “dit is precies wat we graag wilden, we zitten hier graag en zien allerlei vogels, insecten en planten die je normaal gesproken niet opvallen.” Toevallig(?) is ook het achteraanzicht op de buren voorzien van een leuke punt in het dak. Dan volgt het overgangsgedeelte bij het overdekte terras met openslaande deuren en daarna de moderne open keuken met zicht op de voorzijde, een wens van veel bewoners. Overal is licht maar nergens schijnt de zon al te opdringerig naar binnen. Beneden zijn verder de garage met bijkeuken en er is zoals gevraagd een kantoor aan de voorkant. Via de essen trap komen we op een fraaie, hoge verdieping. Open ruimte is geen verkeerde keuze, zo blijkt eens te meer. Het geeft een fris en open gevoel. Op de verdieping zijn een slim ingedeelde waskamer, een logeerkamer en nog twee slaapkamers waarvan één de ouderslaapkamer met forse kledingkast. Centraal gelegen is de badkamer met douche en bad. Claudia en Maarten zijn buitengewoon tevreden met de bemoeienissen van zowel Brummelhuis als bouwcoördinator als met de aannemer. Bovendien zijn zij de trotse bewoners van een charmant en origineel woonhuis dat friswit opvalt tussen heel veel gespierd roodbruin jaren dertig bouw in deze Tilburgse nieuwbouwwijk. Echt een heel eigen gezicht gehouden, compliment! PM

INFO: Brummelhuis Deventer, tel. 0570-666950 of via Internet: www.brummelhuis.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: