Skip to content

Architectenbureau Atelier 3: Huis met Frank Lloyd Wright-uitstraling

5 februari 2011

Voor Linda en Otto Verkerk was de bouw van hun huis een periode zonder extreme stress. Natuurlijk moesten er veel keuzes gemaakt worden. Maar door een strakke begeleiding van Atelier 3 verliep dat probleemloos. Nu is één van de mooiste lanen van Bilthoven een schitterend huis rijker. Geïnspireerd op het werk van Frank Lloyd Wright. 

De woonkamer is in een vleugel van het huis ondergebracht. Die vleugel heeft een kort stukje dakhelling rondom voor het aansluit op het platte dak. Binnen geeft dat een mooie kans om de ruimte iets afwijkends mee te geven.

Linda en Otto Verkerk woonden bijna 30 jaar in Nieuwegein. Linda: ‘We kochten er destijds een premiewoning en met kinderen is Nieuwegein heel praktisch. Scholen om de hoek, maar ook voorzieningen als winkels en een theater zijn er. We dachten wel eens aan verhuizen, maar het leek ons voor de kinderen leuker en beter om te blijven. Pas toen de kinderen op zichzelf gingen wonen, zijn we serieus naar iets anders gaan zoeken. Eigenlijk zochten we naar een bestaande woning, maar tijdens onze zoektocht liepen we tegen deze kavel in Bilthoven aan.’ Het nieuwe huis van Linda en Otto ligt heerlijk aan een lommerrijke laan, midden tussen de hoge bomen. Linda: ‘Voorheen stond er één huis op deze kavel, maar bij de verkoop is de kavel in tweeën gesplitst. Wij hebben nu een perceel van 1600 vierkante meter. Ruimschoots voldoende voor een huis met een inhoud van 1750 kubieke meter.’

De woonkamer en de eetkamer zijn deels door een open kast (links-achter op de foto) van elkaar gescheiden.

Rust en ruimte in de keuken

‘Het is een heel verschil of je een bestaand huis koopt of zelf laat bouwen. Bij een bestaand huis zie je wat je koopt. Je kiest het omdat je het mooi vindt. Maar als je laat bouwen, moet je elke keuze nog maken. Van de grootte van de badkamer en het sanitair tot de plaats van de stopcontacten. Dat kost zoveel tijd.’ Toch heeft Linda geen spijt van hun beslissing om een huis te laten bouwen. Het is ook een bijzonder kans als je in de gelegenheid bent om alles exact op je smaak af te kunnen stemmen. Allereerst het type huis dat je laat bouwen. Linda: ‘Wij hebben gekozen voor een vormgeving die refereert aan het werk van Frank Lloyd Wright. Met rechte dakvlakken en kubussen die op een speciale manier met elkaar verbonden zijn. Zo’n huis zou ik volgende keer weer laten bouwen als er nog een tweede keer zou zijn.’ De woonkamer is in een vleugel van het huis ondergebracht. Die vleugel heeft een kort stukje dakhelling rondom voor het aansluit op het platte dak. Binnen geeft dat een mooie kans om de ruimte iets afwijkends mee te geven. De kamer heeft namelijk rondom een schuine rand en is extra hoog. Doordat er aan drie kanten ramen zijn, geeft het de indruk van een serre. De woonkamer sluit met een brede doorgang aan op de eetkamer. Daarin staat een grote eettafel. Linda: ‘Het is een grote versie van de tafel die we al hadden, deze hebben we speciaal laten namaken omdat we twee stoelen extra wilden kunnen aanschuiven.’ Een smallere doorgang geeft toegang tot de aansluitende keuken. Otto is een fanatieke hobbykok en alle apparatuur is dan ook aanwezig. Van Tepanyaki tot stoomoven. De bladen van het kookeiland en het aanrecht zijn van warm getint marmer. De apparatuur is overzichtelijk in één wand aangebracht en om deze unit is een donkere houten lijst gemaakt.

Terrazzo werkbladen en gelijkvormige apparatuur met houten omlijsting in de keuken

Verbinding tussen interieur en de tuin

De vloer van de benedenverdieping is in visgraatpatroon gelegd eikenhout. In de eetkamer is daar een bijzonder effect mee bereikt door het terras dat met een brede schuifpui toegankelijk is, van een tegel te voorzien die de structuur en de kleur heeft van eikenhout. De tegels zijn hier ook in visgraatpatroon gelegd, waardoor het lijkt of de houten vloer van de kamer gewoon doorloopt op het terras. Het is een sterk middel om de kamers bij het buitenterras te betreken. Het eerste gedeelte van het terras is overigens overdekt en heeft een open haard in de muur geïntegreerd. Nog een manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden, is de muur van schoon metselwerk die van de buitenkant van het huis doorloopt als scheidingsmuur tussen woonkamer en eetkamer. ‘De Knuffelmuur’ noemt Linda de muur die van op het terras doorloopt.

Ook wat de meubels betreft hebben Linda en Otto een uitgesproken smaak. En als ze iets in gedachte hebben, laten ze geen kans onbenut hun idee te verwezenlijken. Hoewel er een interieurarchitect bij betrokken was, hebben zij toch zelf de keuzes voor de meubels gemaakt en tegen de interieurarchitect gezegd: hier moet je het maar mee doen. De salontafels die zij vonden,  waren eigenlijk uit productie, maar door Linda en Otto’s interesse ervoor zijn ze wederom in productie genomen. De tafels bestaan uit een aantal bladen die allemaal om een as in de hoek van het blad draaien. Zo kun je er een kubus van maken, maar je kunt de bladen ook zo draaien dat het een tafel is met verschillende bladen op verschillende niveaus.

Het lage raam is ‘typisch Bilthovens’.

Favoriete vertrek

Iedereen die een architect in de arm neemt, heeft een ‘eisenpakket’ dat hij bij de architect neerlegt. Voor de één is dat een uitgebreide en gedetailleerde lijst. Voor Linda en Otto kreeg architectenbureau Atelier 3 mee: het huis moet vier slaapkamers hebben en twee badkamers. Een eenvoudige boodschap, maar het is maar net hoe je die vertrekken plaatst en inricht. Linda: ‘De badkamer is mijn favoriete ruimte geworden.’ Zij laat de badkamer zien en wijst in de grote inloopdouche, Rainshower, de raindance van Hans Grohe, in het plafond. ‘Onder andere daarom’, zegt zij. In het plafond is een groot paneel opgenomen waaruit de douchestralen komen. Een luxe start van de dag.

De architect: Architectenbureau Atelier 3

Atelier 3 is het bureau dat deze Bilthovense villa heeft ontworpen en de bouw ervan heeft begeleid. Atelier 3 heeft een aantal opvallende kenmerken. Het werkt bijvoorbeeld niet met vaste aannemers, maar zoekt samen met de opdrachtgever volgens een aanbestedingsprocedure de beste en voordeligste aannemer. Zo wordt niet alleen het ontwerp maar ook het budget een maatpak. De sfeer, de indeling, de eisen die u aan uw nieuwe huis stelt, de mogelijkheden en onmogelijkheden: dat zijn allemaal zaken die in de eerste gesprekken uitvoerig aan de orde komen. En in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ook inzicht gegeven wat uw plannen gaan kosten. Als de plannen helder zijn, wordt bij de Welstand goedkeuring aangevraagd. In het geval van Linda en Otto’s huis, gaf dat geen problemen. Wel was in het plan een laag raam in de woonkamer getekend omdat dit in Bilthoven een soort traditie is, een detail waar de Welstand gevoelig voor zou kunnen zijn. Linda en Otto kozen ervoor een bouwbegeleider van Atelier 3 aan te stellen. Op de bouwplaats wordt maandelijks de voortgang besproken zodat zich geen verrassingen kunnen voordoen. Bij deze manier van werken heb je de bouw optimaal in de hand.

Atelier 3, Flankement 6, Leusden, 033 4559599, www.atelier3.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: