Skip to content

Bouwbedrijf Lichtenberg bouwt landhuis: Stoer, landelijk én gezellig

6 februari 2011

We rijden door het onvolprezen landschap bij Maarn, Woudenberg, richting Lunteren. Zonder dat je het in de gaten hebt reis je zo van Utrecht naar Gelderland. Ook zonder het te merken gaan we tussen polders, maïsvelden en boerderijen door en passeren we fluitend, onder een zonnige hemel het landhuis van onze bestemming. Overigens is het natuurlijk ook een compliment aan de bouwers als een woning zo goed in het landschap past dat je het bijna over het hoofd ziet. Pas bij nadere beschouwing is geen vergissing meer mogelijk. Een lieftallig cottage-achtig woonhuis met blonde rietkap gebouwd door Bouwbedrijf Lichtenberg , dat van alle kanten een andere ‘snoet’ heeft, we gaan deze woning van bouwbedrijf Lichtenberg graag eens onder de loep nemen. Trotse bewoners zijn Bianca en Erwin met drie dochtertjes en een blauwogig lappenhondje. Ten tijde van onze aankomst rijdt Erwin nog driftig heen en weer om het gazon te maaien.

Houden aan afspraken

In wezen is dit natuurlijk geen echte boerderij en eigenlijk ook geen echt landhuis. Maar het fictieve woord ‘boerderette’ doet weer een boel te kort. Dit charmante woonhuis gebouwd door Bouwbedrijf Lichtenberg is voorzien van diverse kenmerken die je wel degelijk een landelijk gevoel geven; daarmee is een soort uitnodigende behaaglijkheid gecreëerd. Bianca: “wij wilden een goed passende, landelijke woning maar niet te tuttig, geen boerderij inderdaad. Ik zou het een beetje ‘stoer’ willen noemen, stoer, stijlvol maar zeker warm en gezellig! Wij hadden aanvankelijk een fotomap bijgehouden van wat we mooi vonden; we zijn als eerste naar Bouwbedrijf Lichtenberg gestapt die alles ‘in huis’ bleek te hebben, ook de architect die het ‘cottagestijl’ noemt, met een ‘scheutje Engeland’ dus..”. Het gezin woonde al een tijd in deze ‘grensovergang’ tussen Utrecht en Gelderland en kreeg via een gelukje de gelegenheid om deze prachtige kavel van 1500 m2 te bemachtigen, al moest er nog wel even gevochten worden voor de bouwvergunning. Later in het proces is er alsnog een extra strook van vijf meter breed aan het perceel bijgekocht. Vanaf het verkrijgen van de bouwvergunning wordt driftig gezocht naar een geschikte bouwpartner en via Kavel & Huis worden er ook een aantal bezocht. Erwin: “wij kregen direct het beste gevoel bij Bouwbedrijf Lichtenberg. Hun reactie was stijlvol en eerlijk. Bouwbedrijf Lichtenberg bouwt traditioneel en wij hebben van begin af sterk de nadruk gelegd op open kaart spelen, zij hebben zich daaraan perfect gehouden. Wij houden immers niet van prijsverhogingen achteraf.” Wie wel? Na een prettig bouwproces van een klein jaar staat er nu het stoer/landelijke woonhuis met één verdieping en een flinke zolder, met links een forse ‘zijvleugel’ en aan de achterkant nog een vrijstaande houten schuur. Meest prominent is natuurlijk het nu nog vrij blonde rieten dak, dat straks zal vergrijzen. Op het dak twee gemetselde schoorstenen achter elkaar. Drie prominente dakkapellen: voor en achter en een extra brede aan de rechterkant. Verder grijze nokvorsten, inderdaad nét ietsje chiquer (stoerder?)dan de oranje tegenpolen en een vrij laag doorlopende dakrand. Het brede overstek is niet alleen fraai en maar ook functioneel als ‘zonnekap’ en raambeschutting. De woning is geheel traditioneel opgebouwd. Over de bouwploeg in het bijzonder zijn Bianca en Erwin erg tevreden: “dit was een bouwploeg die je iedereen zou toewensen. Wij willen met name hoofdopziener Peter de Haan complimenteren. Niets was hem teveel en het is ook erg prettig zo iemand om raad of improvisatie te kunnen vragen. Zelfs de nazorg is voortreffelijk, als er iets is blijkt één belletje genoeg! De bouwploeg van Bouwbedrijf Lichtenberg kwam elke dag uit Rijssen heen en weer, zij verdienen alle lof!” Mm, dat klinkt goed en precies zo toont ook deze fiere woning van Bouwbedrijf Lichtenberg

Heel veel inhoud

Bijzonder is in elk geval het fraaie metselwerk aan dit woonhuis van Bouwbedrijf Lichtenberg. Bij de raampartijen is het geflankeerd door (bij zijgebouw) speels vormgegeven, niet functionele houten luiken in donkergroen, passend bij het klassieke crème van de hardhouten kozijnen. Met genoegen zien we enkele gemetselde hoogstandjes: togen bij zijgebouw maar ook aan de rechterkant als nis, we zien koppenlaagjes, gemetselde raamdorpels, geen trasraam omdat de hoogte van de muren door het lage rieten dak redelijk beperkt is. De fraaie schoorstenen niet te vergeten, met uitkomende laagjes. Aan de rechterkant is een heel charmante eenheid met de tuin tot stand gebracht. De steen is een oud-Belgische baksteen en de specie is terecht licht gehouden, iets terugliggend gevoegd. Bij de ‘corridor’ van hoofdgebouw naar het zijgebouw links is een klein deel gepotdekseld, hier zijn enkele koperen goten te zien en ook achter bij de bescheiden overkapping. Het garageachtige gedeelte links is uiteraard binnendoor bereikbaar en dient voornamelijk als hobbyplaats voor Erwin met een wijnproeverij en voor de cosmeticalijn van Bianca. Er hoefde niet geheid te worden, er is geen kelder maar wel een flinke zolder die via vlizotrap te bereiken is.

Enigszins een verrassing is toch wel de forse inhoud van dit woonhuis dat van buiten weliswaar charmant en bescheiden oogt maar dat zonder kelder en met zijgebouw toch een kleine 1100 m3 inhoud herbergt. Met het interieur is een fraaie, rustige eenheid bereikt door getemperd kleurgebruik, rustige aardkleuren en terugkomende elementen. Voor een deel is Melanie Bosch van DMF Interiors uit Culemborg hiervoor verantwoordelijk. De woonwensen van de bewoners betroffen onder meer de ingebouwde warmte en gezelligheid, een kinderplek met name. Er is er dan ook veel open ruimte en er komt veel natuurlijk daglicht binnen. Elk van de drie dochters heeft een eigen kamer gekregen. Er zijn door de welstand twee flinke wijzigingen doorgevoerd: de stand van de woning is een kwartslag op de kavel gedraaid, “wij zijn achteraf wel blij met die beslissing” en de aanvankelijk als wit gekeimde woning is nu van zichtbaar metselwerk voorzien, “ook daarmee zijn wij nu trouwens dik tevreden”. Zo doet de welstand af en toe toch goed werk. ;-)) Na de voordeur is een ruime entreehal met houten trap naar de verdieping. Beneden zijn links de eetkamer/woonkeuken met bijkeuken, rechtdoor de L-vormige woonkamer. Via de corridor waar ook een speelkamer is gekomen is het zijgebouw te bereiken. Op de verdieping zijn origineel gerangschikt een drietal kinderslaapkamers met eigen badkamer en boven de overgang is de ouderslaapkamer (met een niet functioneel maar wel fraai balkenplafond), een eigen badkamer en lange inloopkast. Bianca en Erwin noemen hun droomhuis stoer en landelijk. Wij vinden van binnen vooral stoer, van buiten vooral landelijk. De kwaliteit van deze traditionele bouw door Lichtenberg is hoog, de bouwploeg wordt meermalen geroemd door de trotse bewoners. Geen woonwensen achteraf? Bianca veelzeggend: “zucht, nee ik kan niets vinden. We zijn perfect tevreden!” Happy, very happy end! Gebouwd door Bouwbedrijf Lichtenberg.

  • Rutger Bak van bouwbedrijf Lichtenberg licht toe: “het 10 stappenplan, zoals uitvoerig omschreven op onze website, hebben wij ook met Bianca en Erwin doorgelopen. Als eerste hebben we de woonwensen van de mensen geïnventariseerd. Daarna is de budgettering gemaakt en werd een afspraak gemaakt bij één van onze huisarchitecten. Na de presentatie van het eerste schetsontwerp is er een richtprijs vastgesteld en hebben we een intentieovereenkomst gemaakt. In het hele traject zijn wij de opdrachtgever van de architect geweest, inclusief dus het ontwerp zoals ook opgenomen in de contractprijs. Dit is één van onze onderscheidende waarden. Vervolgens hebben wij de mensen begeleid in het gehele traject, zoals de gemeentelijke procedure, opstellen van het bestek, uitzoeken van de materialen, installatieadviezen enz. Het is voor alle partijen heel prettig verlopen!”

Info: Bouwbedrijf Lichtenberg, Rijssen. Tel. 0548-513663 of via Internet: http://www.bouwbedrijf-lichtenberg.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: