Skip to content

Villa Valk Almere volgt de contouren van het driehoekige perceel: “Het was de uitdaging om ‘niks’ te ontwerpen”

8 februari 2011

De architect ontwierp ook deze bijzondere hangstoel

Bij de keuze voor een kavel in de uitbreiding Homerus Kwartier in Almere Poort, gaven Linda en Ron Valk de voorkeur aan het meest complexe perceel binnen deze ontwikkeling. Een driehoek aan de rand  van het gebied, waarbij de lange zijde parallel loopt met de bossen. Het was vooral het zicht op het groen en de vrijheid slechts één buurman te hebben, wat de kopers sterk aansprak. Nadat de architect Dieter Blok van Blok Kats van Veen architecten uit Amsterdam aangaf met dit perceel iets te kunnen, was voor Linda en Ron de keuze snel gemaakt. De  villa werd gebouwd door Vink Bakker Bouw uit Harderwijk. 

Homerus Kwartier is een uitbreidingsgebied in Almere Poort, bestaande uit koopkavels. De Welstandscommissie gaf een ruime marge aan, waardoor een grote variëteit aan vrijstaande woningen te zien is. Maar niemand zocht zo extreem de grens van de mogelijkheden en de pure strakheid op als Linda en Ron Valk, die hun ontwerp omschrijven als: “Het was de uitdaging om ‘niks’ te ontwerpen. Strak was voor ons niet strak genoeg. Het was vooral de kunst van het weglaten.”  Voor architect Dieter Blok zijn Ron en Linda het type opdrachtgevers waarmee hij graag samenwerkt. “Opdrachtgevers met een sterke visie. Zij wisten precies wat ze wilden en ik voelde hun wensen heel goed aan. Het mocht heel extreem zijn. Ik kon er mijn volledige creativiteit in kwijt.”

De royale woonkamer met deur naar het terras.

Architect

Tijdens de verkoopmanifestatie, die plaatsvond voorafgaand aan de werkelijke verkoop van de kavels, hadden Linda en Ron al een korte ontmoeting met de architecten van Blok Kats Van Veen. Nadat ze de zekerheid hadden de kavel te krijgen, maakten ze een afspraak met het bureau om hun wensen kenbaar te maken. “We wilden zeker weten dat ze op deze toch vreemde kavelvorm een leuke, ‘spannende’ woning konden ontwerpen. Na een nachtje slapen kwamen zij met een zeer overtuigd ‘Ja’.” Uitgangspunt was om de specifieke kwaliteiten van de kavel optimaal te benutten, zoals de lange zijde aan de tuinkant en de bosstrook als oriëntatieplek van de woonkamer. Het resultaat is een woning die parallel loopt met de contouren van het perceel, dus een driehoek. De scherpe punt van de driehoek werd op de begane grond open gelaten, waardoor een overdekt terras ontstond. Dieter Blok: “Als architect vond ik dat in die punt iets moest gebeuren, vandaar de hangstoel. Maar een hangstoel die paste bij de strakheid van de woning was nergens te vinden. We hebben hem toen zelf ontworpen! Om te ontdekken waar precies het zwaartepunt moest liggen, werd op kantoor geoefend met een demomodel.”

Driehoekig perceel

Het voordeel van het driehoekige perceel is, dat het een lange zijde heeft van 45 meter, die langs de bosrand loopt. Van die 45 meter werd liefst 17 meter benut als woongedeelte, om op die manier het zicht vanuit de living en de keuken op de natuur zo optimaal mogelijk te houden. Vandaar ook de keuze voor de grote gevelopeningen, die overal een afmeting hebben van 2,70×2,70 meter. Het vormen als het ware natuurschilderijen in de wand, die een grote openheid en veel daglicht bieden. Het minimalisme, zoals Linda en Ron dat wilden, betekent dat de woonkamer en de keuken één grote ruimte vormen, waarbij de meubels de afscheiding maken. Dieter Blok: “De openingen in de gevel leggen de verbinding met de naastgelegen bosstrook. De driehoek opent zich naar de tuinkant op het westen met uitzicht op het groen.” Alle gevelelementen zijn van aluminium en sluiten aan de buitenzijde volledig vlak aan op de gevelstenen, waardoor ook hier de strakheid wordt doorgezet.

Woonkeuken en kamer

De keuken is tegen de schuine wand geplaatst en het eiland, dat geen kookeiland is, maar een watereiland, maakt door zijn driehoekige vorm de overgang van de schuine belijning naar de rechte woonkamer. Bijzonder fraai is de keuze voor een aanrechtblad van glas in de kleur oranje. Het woon- en zitgedeelte is verder een grote ruimte met overal uitzicht op de omgeving en is voorzien van schuifpuien naar het terras.

De badkamer met wastafel in fraaie roze tint.

Trap

Bijzonder is ook de prachtige betonnen trap, die is ingesloten tussen twee muren. “We wilden geen houten trap die kraakt en piept. Dieter Blok kwam met het idee van een rechte betonnen trap, die tussen twee wanden is geplaatst. Dat sprak ons erg aan”, aldus Ron. Het is een gestorte trap, die via het dak in de woning is gehesen. De hijsogen zijn weggewerkt onder RVS-schilden. In de trapleuning is led-licht verwerkt, dat bij avond een bijzondere schijn afstraalt op de witte muur. De overloop is een driehoekige ruimte van waaruit de slaapvertrekken zijn te bereiken. Het is een ruimtelijke plek die op verschillende manieren is te gebruiken.  Mooi is de symmetrie tussen de trap en het raam op het einde van de overloop. Staande bovenaan de trap heeft men in een rechte lijn contact met buiten. Boven de trap loopt een lange lichtstraat, waardoor men ’s avonds geniet van de sterrenhemel. Tevens zorgt hij voor een zee van daglicht die doorstroomt tot op de begane grondvloer. Vandaar ook de extra hoge wand langs de trap, die zorgt voor mooi strijklicht.

Badkamer

De tegels in de badkamer zijn uitgevoerd in verschillende tinten antraciet  met een bronsachtige ‘vlek’. Het is een industrieel ogende tegelvloer, onderbroken door een fuchsia roze achterwand van het toiletmeubel. Het roze zorgt, in combinatie met de halogeenverlichting, voor een optimale sfeer. Ron wijst op de wandkast, waarin de mogelijkheden tot het realiseren van een rookkanaal voor een open haard zijn voorbereid.  Terwijl onze blik nog wordt gepakt door de eenvoudige, maar oh zo fraaie ronde buis die dient als douche met een minimale douchekop, en we door de gang lopen die de verbinding maakt tussen badkamer en slaapkamer, zegt Linda: “Dit vind ik het mooiste van de hele woning. Om zo rechtstreeks vanuit je bed de badkamer in te lopen. En die douche is zo eenvoudig, maar we vonden hem zo leuk, dat die er eerder was dan de badkamer”. In de gehele woning, zowel op de begane grond als op de verdieping, is de vloer uitgevoerd in microcement, een betonnen gietvloer die handmatig wordt aangebracht. Een vloer in een lichte kleur, om extra accent te geven aan het basic-karakter van de woning. De keuze van deze vloerafwerking zorgt ervoor, dat de woning ondanks het strakke karakter, toch een zeer warme en levendige uitstraling heeft.

De schuinlopende keuken met de deur naar het terras.

Exterieur

Linda en Ron wilden een ‘aaibare’ baksteen en kozen samen met de architect voor het witte Buggenum BU140120 handformaat. Een grove steen in de kleur wit strandzand. De gevel is gemetseld in tegelverband met een doorgestreken lichte voeg. Het tegelverband is doorgezet rondom de hele woning. De gevel werd volledig afgestemd op het formaat van de stenen, zodat nergens halve stenen zijn toegepast. Het scherpe volume wordt genuanceerd door de grove, lichte handvorm baksteen en de ontspannen onregelmatige verdeling van grote blanke aluminium kozijnen. Geen negge langs de ramen, maar kozijnen die gelijk lopen met de gevelstenen. Ook geen dak- en afvoergoten. De regenwaterafvoer is weggewerkt in de spouw. Daarmee wordt het accent volledig op de stenen gelegd, die door hun kleur en metselverband zorgen voor een strak, maar warm en rustig gevelbeeld.

Uitleven

Dieter Blok: “Het is heel bijzonder een opdrachtgever te hebben, waar je zover mee kunt gaan. Door deze synergie is echt iets bijzonders ontstaan.” Linda Valk: “Voor ons was het heel apart een architect te hebben, die goed kan luisteren en begreep wat we wilden. Hierdoor ontstond een hele fijne samenwerking en werd het bouwen tot een feest”.

INFORMATIE: Blok Kats van Veen Architecten, Wilgenweg 228, 1031 HV Amsterdam, Tel: 020.422.27.33. E-mail: info@bkvv.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: