Skip to content

Scanabouw bouwt houten landhuis: Gezond genieten in hout

9 februari 2011

Soms is voor een mooi huis een klein zetje nodig; met een beetje geluk kwamen Mirjam en Dirk op het spoor van dit idyllisch gelegen stukje bouwgrond, achter een fraaie Zuid-Hollandse duinenstrook. Dit is en blijft belangrijk waterwingebied en bovendien deel van de groene long voor de randstad. De woning van ScanaBouw zien we door het open landschap al van verre knipogen. Het ‘red cedar’hout is al aan het vergrijzen en deze milieubewuste familie wil dat ook zo houden. Dirk is landschapsarchitect/ groenspecialist dus een woning die naadloos in deze omgeving past was wel degelijk een hartenwens. Toch is Mirjam degene geweest die ging voor houtskeletbouw. Met het ontwerp en de hulp van ScanaBouw is een transparant houten landhuis verwezenlijkt; uiteindelijk heeft Dirk met hulp van diverse partijen de woning voor het grootste deel zelf gebouwd.

Damp-open klimaat

De voorkeur voor een woning in houtskelet ontstond natuurlijk voor een deel door de warme sfeer die al dat hout in zich draagt, een huis als dit heeft warmte en ‘levende’ gezelligheid ingebouwd. Maar zeker ook de damp-openheid, het gezonde leefklimaat dat houten woningen blijken te bezitten is een flink deel van de overwegingen geweest. Comfortabel en gezond wonen, het lijkt een normaal uitgangspunt maar houtbouw heeft dat toch meer dan beton en staal in zich hebben. Verder moge duidelijk zijn dat hier echt behoefte was aan licht, overal zijn ramen en hoge, openslaande deuren. Dat zie je al aan de buitenkant, ook door de ligging, het daglicht zorgt overal voor een transparant karakter en veel contact met dit weidse, open landschap. De woning ligt bovendien als op een terp en is dientengevolge ook wel een beetje windgevoelig, “als het waait, dan waait het hier ook echt!” Vandaar de twee terrassen op de zonzijde. Het terpgevoel komt vooral omdat het landschap aan de ‘warme’ kant van de woning, de huiskamerkant, sterk naar beneden helt, in een bijna onmetelijke polder met weide, koolzaad en paardjes overgaat.

1Toch is de randstad hier zeer nabij, zo te kunnen wonen is een perfect compromis. Mirjam en Dirk hebben in 2007 dus niet al te lang geaarzeld en het perceel aangekocht, ofschoon er qua volume niet eens zo ruim gebouwd mocht worden, de gemeente wilde slechts ca 600 m3 toestaan. Mede daardoor is bij dit landhuis eerst nog een forse onderkeldering in het werk gestort en daarnaast nog geheid. Duinen of niet, dit blijft het westen van het land en heien is dus noodzaak. Naast de houten woning staat nog een vrijstaande houten kapschuur/ carport, gebouwd met larixhout van Staatsbosbeheer en straks zal dit puntdak door Dirk voorzien worden van een begroeid dak met o.a. sedum (info: http://www.universalgreenfields.nl). De kavelgrootte is een forse 5000 m2. De totale inhoud van de woning zal mede door de enorme kelder uitkomen op ca. 900 m3. ScanaBouw’s ‘huisarchitect’ Gerard Jansen had de ‘gouden greep’ om met dit T-ontwerp te komen en het huiskamerblok met de snoet op de zon te plaatsen, de zogenoemde ‘warme kant’ van de woning. De voordeur, entreehal, het kantoor rechts en de bijkeuken links vormen vooralsnog de ‘koude kant’. De keuken en een speelkamer maken de benedenverdieping dan compleet. Met de plek van de keuken is nog wel wat geschoven maar ook dat behoort bij houtskeletbouw vaak tot de prettige mogelijkheden, zelfs nog later in het bouwproces. Naast de concepttekening en de bouwkundige verantwoording door ScanaBouw heeft ook Dirk veel eigen inbreng in het ontwerp en de verwezenlijking gehad, ScanaBouw heeft natuurlijk het materiaal geleverd met hoe-kan-het-anders veel duurzaam red cedarhout.

Hout, licht en warmte

Met de totale bouwtijd is eigenlijk niet veel meer dan acht maanden gemoeid, met hulp van regionale installatiebedrijven en de ruime eigen inbreng (Dirk: “dat is wel erg leuk en het geeft veel voldoening maar soms wordt dat ook bijna een beetje te veel…”) is dit houten woonhuis toch vrij snel verwezenlijkt. Als we de woning buiten bekijken zien we duidelijk de T vorm op de zon gericht met aan het eind van de woonkamer twee ‘oortjes’, houten muurtjes als optische toevoeging maar vooral ook met praktisch waarde als windvangers. Op het dak liggen dubbel gebakken dakpannen in antraciet/bruin. De goten en regenpijpen zijn van gecoat zink om milieu-invloeden tot een minimum te beperken. Het red cedarhout is evident, voor een groot deel nu dus al vergrijsd en eigenlijk onderhoudsvrij. Verder is een deel van deze woning met de hand geleemstuukt, ook binnen: “dat is een flink karwei”! Op het dak zijn enkele dakvensters en bij de keuken is voor gratis binnenlicht op het aanrecht een zogenaamde lichtlens geplaatst voor overdag welteverstaan (zie ‘Solartube’). Bij de ouderslaapkamer op de verdieping is een brede dakkapel gekomen. Verder zijn opvallend genoeg óók de kozijnen van red cedar gemaakt op de timmerfabriek. Een deel van het kleine dak boven de uitbouw van de woonkamer, tevens balkon van de ouderslaapkamer is bekleed met een groendak sedumvegetatie.

Verder wordt een deel van het vuile water uiteraard via de riolering maar ook via natuurlijke infiltratie afgevoerd en is er een weliswaar ietwat trager reagerende maar zeer constant werkende warmtewisselpomp geïnstalleerd die tot liefst 75 meter diep gaat en zowel met verwarmende als verkoelende kwaliteiten functioneert. De woonwensen zijn vanzelfsprekend gericht op gezonder leven, milieuvriendelijk wonen. Dirk: “het wonen in hout was voor mij nog even wennen, komend uit de gebakken klei maar wij waarderen nu de goede isolatie (houtvezel) en de comfortabele ingebouwde gezelligheid.” Er is een echte open haard in de woonkamer met de schoorsteen recht naar boven. De keuken is open en verbonden met de woonkamer maar stond tot en met de laatste plannen nog meer naar rechts. Uiteindelijk is daar nu de strategisch geplaatste eettafel gekomen en kijk je vanuit de keuken zó de lange en lichte woonkamer in met links en rechts de twee tuinterrassen: te gebruiken nét hoe de wind staat ofwel ’s ochtends dan wel ‘s avonds. De lokale welstand vond het allereerste ontwerp nog iets te ‘houterig’, beetje ‘Oostenrijks’ dus door de toepassing van de leemgestuukte delen werd dat enigszins teruggebracht. Op de verdieping die door een trap met eiken treden bereikbaar zien we bij de overloop een prettig open en hoog plafond, twee vrijwel gespiegelde ruime kinderslaapkamers, een extra badkamer voor de dochters bovendien en een ruime ouderslaapkamer met eigen inloopkamertje en een badkamer ‘en suite’. Alle kamers hebben hier zo mogelijk een nog mooier uitzicht. De forse kelder mogen we niet vergeten uiteraard, die is er ook nog. Alle complimenten van de bewoners voor het ontwerp en de materialen van ScanaBouw, gepaste complimenten ook voor het eigen werk dat hier werd verricht. De warmte die dit landhuis van buiten uitstraalt maakt het binnen ook waar, zelfs zonder de open houthaard. PM

INFO: ScanaBouw Houtbouwsystemen, Huissen. Tel. 026-3255160 of via Internet: www.scanabouw.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: