Skip to content

Duurzaam & Passief Bouwen: Rietgedekt landhuis dat ook nog eens stijlvol met energie omgaat

5 maart 2011

Ad en Dian van Reekum vinden dat je naar de toekomst moet kijken als het gaat om energieverbruik. ‘Voorkom gebruik’ is hun credo. En omdat woningen nu eenmaal grote ‘energieverbruikers’ zijn, valt hier veel te winnen. Zonder dat je overigens beperkt wordt in de stijl die je voor je huis kiest. Een stijlvol rietgedekt landhuis kan ook ‘stijlvol’ met energie omgaan.

Ad van Reekum: ‘Ik heb zelf aan de hand van het Duitse passiefhuis-rekenpakket uitgevlooid welke maatregelen we moesten treffen om er een passiefhuis van te maken. Via mijn werk had ik al contacten met bedrijven die hiervoor gecertificeerde materialen leveren. Je voert een groot aantal gegevens in, de weerstand van de gevel, de kierdichtheid, de specificaties van de kozijnen, die ook aan de passiefhuis-specificaties voldoen’

Aan een landweggetje in het buitengebied van Heerle, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, staat een nog maar net afgebouwd landhuis. Royaal, terrassen van hardsteen er omheen, rieten dak met mooi glooiende dakramen erin verwerkt. Aan de zijkant een aflopende oprit naar de garage in de kelder. Het landhuis staat op een lap grond, en daar middenin staat iemand tot z’n enkels in de modderige grond, schep in de hand. Het is Ad van Reekum die de tuin aanpakt. Samen met zijn vrouw Dian kocht hij deze grond met een oud huisje erop. Daar woonden zij tijdelijk, tot het afgebroken kon worden ten behoeve van de nieuwbouw. Een bijzonder project, dat zeker. Alleen al vanwege de bijzondere uitstraling die het landhuis heeft. Maar ook omdat het weer een prachtig bewijs is dat passiefhuizen in elke stijl gebouwd kunnen worden.

Verrassende indeling

De tienjarige teckel van Ad en Dian verwelkomt ons met ontblote tanden. ‘Gewoon maar met rust laten’, adviseert Ad terwijl hij het huis laat zien. Een grote woonkeuken aan de achterkant van het huis, met schitterend uitzicht over de landerijen. De keuken heeft een flink werkeiland, het werkblad is van marmer. Ad: ‘Dat hebben we speciaal uit België gehaald.’ Het aanrechtblad is van hetzelfde soort marmer gemaakt. Het oogt als een massieve plaat steen van 10 centimeter dik, maar het is van een in verstek gezaagde rand voorzien die dit effect geeft. In de woonkamer wacht een verrassing: bijna een kwart van het plafond is open gelaten, van hieruit kijk je rechtstreeks naar het plafond en de enorme vide die de hele verdieping beslaat. Ad: ‘Op de vide is mijn werkhoek die in contact staat met de woonkamer. Zo ben je niet zo geïsoleerd als je aan het werk bent.’ Verder valt het mooie balkenplafond van de begane grond op, met op enkele plaatsen een extra dik verlijmde balk die als drager fungeert. Ad: ‘Bij het ontwerpen hadden we met twee voorkeuren te maken. Dian wilde een klassiek huis. Ik voelde meer voor een moderne vormgeving.’ Het is uiteindelijk een harmonieuze compromis geworden. Ad: ‘We hebben zelf de plattegrond uitgewerkt. Alle leeffuncties zijn op de begane grond te vinden, woonkamer, badkamer, slaapkamer… Toekomstgericht bouwen, noem je dat.’

Toekomstgericht bouwen

Maar er is bij de bouw van dit huis in meerdere opzichten aan de toekomst gedacht. Het is immers een passiefhuis, dus is het zo ontworpen dat er efficiënt met energie wordt omgesprongen. Ad: ‘Ik ben projectmanager bij een woningbouwcorporatie en ik participeer in een groep die zich met duurzaamheid bezig houdt. Voor de toekomst geldt dat we zullen moeten besparen op energie. Het principe ‘voorkom gebruik’ zal gewoon moeten worden. En woningen zijn nu eenmaal grote energiegebruikers. In dat kader bezochten wij in Zweden, dat in dit opzicht verder is dan wij, passiefhuizen. In die tijd hadden wij hier al grond gekocht. Het lag dus voor de hand dat wij, met de ervaring die ik had opgedaan, een passiefhuis zouden bouwen. We zijn niet naar een speciale architect gegaan. Ik heb zelf aan de hand van het Duitse passiefhuis-rekenpakket uitgevlooid welke maatregelen we moesten treffen om er een passiefhuis van te maken. Via mijn werk had ik al contacten met bedrijven die hiervoor gecertificeerde materialen leveren. Je voert een groot aantal gegevens in, de weerstand van de gevel, de kierdichtheid, de specificaties van de kozijnen, die ook aan de passiefhuis-normen voldoen. In het rekenpakket reken je al die gegevens door. We hebben bij de berekening niet eens rekening gehouden met het isolerende karakter van een rieten dak. Tijdens de bouw kun je controleren of je de doelstelling haalt. Dat is het uur u. Vooral als het koud is, in de winter,  kun je goed met een infrarood camera de eventuele warmtelekkages in beeld brengen. Bij ons waren lekkages te zien bij de ramen, met name bij de draaiende delen. Dat bleek simpel opgelost te kunnen worden door ze beter af te stellen.’

100 kuub wandisolatie

De gemeente stond de bouw van een huis met een inhoud van 650 kubieke meter toe. Ad: ‘Maar zoals je weet speelt bij een passiefhuis de isolatie een belangrijke rol. Isoleren van de schil van je huis eist een aanzienlijk deel van die inhoud voor zich op, in ons geval 100 kubieke meter. We zijn toen naar Bouw & Woningtoezicht gegaan met het verzoek om 10 % extra inhoud te mogen bouwen omdat wij energiezuinig te werk wilden gaan. Het zou toch te gek zijn als je daarvoor ‘gestraft’ zou worden. We kregen er dan ook toestemming voor.’

Bij de inhoud is geen rekening gehouden met de kelder die onder het hele huis loopt. Die levert een extra ruimte van 500 kubieke meter op. Ad: ‘Ook de kelder is goed geïsoleerd, maar het is wel een koelere ruimte worden. Alleen de hal en het trappenhuis die de verbinding met de kelder en het huis vormt, is geïsoleerd volgens de normen van het passiefhuis.’ De begane grond is geïsoleerd met een 28 centimeter dikke laag XPS die is opgebouwd uit drie lagen. Twee keer 10 centimeter en één keer 8 centimeter. ‘In de middelste laag zijn de slangen van het warmte-terugwin-systeem (WTW) aangebracht. De kelderwanden zijn geïsoleerd en de wanden van het huis zelf zijn aangebracht op de begane grond vloer zodat er samen met de vloerisolatie geen koudebrug zou ontstaan. De vloerisolatie is dus tussen de buitenwanden aangebracht. De wanden zijn ‘damp-open’ geïsoleerd met cellulose. Dat is bij houtskeletbouw een goede methode want daarmee wordt het veel uitvoeringgevoeliger dampdicht bouwen voorkomen. De cellulose heeft het vermogen om damp op te nemen en geeft het af als het mogelijk is.’

Slim afzuigkap-systeem

Ad en Dian hebben niet gekozen voor een warmtepomp. Ad: ‘Het is duur en het verbruikt stroom. Daar kwam bij dat Dian het liefst kookt op gas, dus is er een gasaansluiting gekomen en daar zijn de warmtevoorziening en warmwatervoorziening ook op aangesloten.’ Voor de opwarming van de verse ventilatielucht is een 60 meter lange pijp in de grond aangebracht. De warmte-terugwin-installatie is van het merk Brink en is gecombineerd met een 500 liter boilersysteem. Heb je warme lucht nodig? Dan wordt de warme lucht via de boiler opgewarmd. De zonnecollectoren zorgen daar voor. Het is een vacuüm-systeem, want dat heeft minder oppervlak nodig en het dakvlak op het zuidwesten is niet al te groot.

En op veel meer punten in huis is gezorgd voor verantwoord gebruik van energie. Ad: ‘De afzuigkap heeft hier een capaciteit van 800 kubieke meter. Dat zou warme lucht zijn die aan de keuken wordt onttrokken. Boven de kookplaat zijn daarom twee roosters aangebracht waardoor verse veelal koudere lucht van buitenaf wordt aangevoerd en met de kookdamp via  de gaskookplaat weer naar buiten wordt geblazen.’ Ad wijst op twee pijpen in de tuin: ‘De ene zorgt voor de aanvoer van lucht, de andere voor de afvoer ervan. Een vaatwasser die warmwater gebruikt, hebben we niet aangeschaft, want die zijn nog niet genoeg uitontwikkeld.’

  • Het huis van Ad en Dian heeft een netto inhoud van 650 kubieke meter, de kelder biedt nog eens 500 kubieke meter. Het gebruiksoppervlak van het huis is 174 vierkante meter. De kavel waar het huis op is gebouwd, meet 3.500 vierkante meter.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: