Skip to content

Duurzaam & Passief Bouwen – François Höppener bouwt nul-energiewoning op basis van cellenbeton

12 maart 2011

“Het is de zon die het werk doet”

In de toekomst zullen niet meer de hypotheekkosten, maar de energiekosten de zwaarste lasten zijn voor een woning- of gebouweigenaar. Het is dus nu tijd om na te denken over het Passiefhuis, of een nul-energiehuis. François Höppener deed dat door zijn passie voor het milieu te verwerken in een huis met een uitgebalanceerd binnenklimaat. “Het is de zon die nu het werk doet”. 

De Selfkant-Grosswehrhagen, een gehucht op de grens tussen Nederland en Duitsland nabij het Limburgse Sittard. Daar bouwde François Höppener zijn Passiefhuis, dat tevens een strakke moderne designwoning werd. Het huis is om die reden zowel van buiten binnen zeer bijzonder en één van de 243 huizen wereldwijd die door het Passivhaus Institut van dr. Wolfgang Feist zijn gecertificeerd.

Milieucoördinator

François Höppener is milieucoördinator bij EdeA, voorheen een onderdeel van DSM. Vanaf zijn kinderjaren heeft hij een nauwe betrokkenheid met het milieu. Het bouwen van een eigen Passiefhuis was een logische stap, nadat hij bekend was geraakt met het principe. Aanvankelijk dacht hij het huis aan de Limburgse kant van de grens te bouwen. Hij slaagde er echter niet in om in de buurt een architect te vinden die meer wist van passiefhuizen dan hij. Zo kwam hij bij Architectenbureau Rongen uit Wassenberg. Een misvatting wil François gelijk wegnemen. Namelijk dat het allemaal draait om de zonnepanelen. Die heeft hij pas op het dak geplaatst, nadat het Passiefhuis al volledig klaar was. Door de zonnepanelen maakt hij nu winst op energie. De zonnepanelen leveren op jaarbasis ongeveer 3000 kWh op. Dat is ongeveer ook het verbruik van de woning. De verkoop van die energie aan de elektriciteitscentrale levert hem 50 Eurocent per kWh op. Door deze vervolgens voor 20 Eurocent terug te kopen, maakt hij op elke kWh een winst van 30 Eurocent. Maar dat verhaal staat helemaal los van het Passiefhuis.

Nauwelijks externe warmtebronnen

De naam Passiefhuis geeft aan dat een dergelijke woning nauwelijks externe actieve warmtebronnen nodig heeft. De passieve energie wordt geleverd door de zon en is nagenoeg voldoende om het huis van warmte te voorzien. Aanvullende warmte wordt op dagen dat het nodig is, geleverd via een automatisch ontbrandende pallethoutkachel. Maar de meeste warmte komt via de grote glasvlakken aan de zij- en achterkant van de op het zuiden gerichte woning binnen. Daarnaast zorgt de volledige lekdichtheid van de woning er voor dat nagenoeg geen warmte verloren gaat. Maar zegt Höppener: “Wie isoleert, moet ook ventileren. De balansventilatie met warmteterugwinning is een belangrijk aspect binnen een passiefhuis”. Het balanssysteem zorgt, in de wintersituatie, er voor dat de lucht door het huis wordt getransporteerd en de warmte uit de afgezogen lucht wordt afgegeven aan de aangezogen verse koude lucht. De opgewarmde verse lucht komt bijna overeen met de temperatuur in huis. Deze verse lucht hoeft nog slechts enkele graden te worden opgewarmd. Door tevens gebruik te maken van een aardwarmtewisselaar wordt nog meer passieve warmte benut. De aardwarmtewisselaar is een buis die op ca. 1,5 meter diepte in de grond ligt en een lengte heeft van ca. 50 meter. De toegevoerde verse buitenlucht neemt in de buis de warmte op uit de bodem, waardoor ook bij temperaturen ver onder nul de toegevoerde lucht, voordat deze het huis binnenkomt, een temperatuur heeft van meer dan 0 °C.

Belangrijkste items

De belangrijkste items van een passiefhuis zijn de ligging op het zuiden om zodoende optimaal de zonne-energie te vangen. Een groot gedeelte van de zijgevels en de volledige achtergevel zijn dan ook uitgevoerd in glas. Verder zijn een optimale isolatie, lekdichtheid en de luchtvoorziening van belang. Om weerstand te bieden aan de koude wind is de noordkant zoveel mogelijk gesloten. Höppener: “Voor het realiseren van een optimale isolatie is in deze woning gekozen voor een opbouw van de binnenmuur van 30 cm dik cellenbeton, dan 15 cm minerale wol en vervolgens de gemetselde gevelstenen. Bij het gedeelte waar de gevel is afgewerkt met hout, is naast een 30 cm dik cellenbeton ook 20 cm minerale wol toegepast. Bij dragende delen is het gasbeton vervangen door gewapend beton (lage isolatiewaarde). Op die plaatsen is naast de minerale wol extra isolatie in de vorm van Styropor aangebracht. Tevens zijn de binnenmuren afgewerkt met een 2 cm dikke stuclaag die een belangrijke rol speelt in het lekdicht krijgen van het huis. Ook het dak en het fundament van het huis zijn zeer goed geïsoleerd, door naast de betonnen laag een dikke laag Styropor aan te brengen. De woning is beglaasd met drievoudig glas. Om zoveel mogelijk energie van de zon naar binnen te halen, zijn de tussenruimten in de beglazing gevuld met een edelgas. Hoppener: “Het is een misverstand te veronderstellen dat de ramen en deuren in een passiefhuis niet open mogen. In een koude periode is het beste dat alles dicht blijft, maar het is geen enkel probleem om ramen en deuren open te zetten. Omdat echter de lucht in het huis continu wordt ververst, is er geen noodzaak om extra te ventileren.”

Geen koudebruggen

“Door het stevige isolatiepakket is het belangrijk dat er geen koudebruggen ontstaan”, aldus François. “Omdat er geen koude oppervlakten in huis zijn, zal het aanwezige vocht in de lucht op de plaatsen waar een koudebrug is, direct condenseren met schimmelvorming als mogelijk vervolg. Ook mogen er geen ongecontroleerde luchtstromen ontstaan tussen buiten en binnen, want deze zouden er voor zorgen dat warme lucht uit het huis verdwijnt nog voordat deze haar warmte heeft afgegeven aan de toegevoerde koude lucht.”

Voor- en nadelen

De belangrijkste voordelen van een passiefhuis zijn, de zeer lage CO2-uitstoot en de zeer lage energiekosten. Men heeft altijd verse lucht in huis waardoor het binnenklimaat erg behaaglijk is. Het huis heeft een goede geluidsisolatie en een hoge verkoopwaarde. Höppener: “De prijzen voor gas en olie blijven stijgen. Het kost daarom steeds meer geld om het huis te verwarmen. Door de zeer lage energiebehoefte in een passiefhuis zijn er slechts weinig houtpallets nodig om het huis warm te houden. De houtpellets zijn tevens gunstig in prijs. Door het balanssysteem bevindt zich 24 uur per dag verse, schone lucht in de woning. Metingen tonen aan dat op slaapkamers de CO2-concentratie bedenkelijke waarden aanneemt na een nacht niet luchten, terwijl bij een continue beluchting de CO2-concentratie nauwelijks oploopt.”

Architectuur

Ook architectonisch is het passiefhuis van François Höppener een juweeltje. Het is ontworpen als een blokmodel met een gemetselde voorgevel en glazen achterpuien. De gevel op de verdieping is uitgevoerd in lariks hout met een basic natuurkleur. Bijzonder is het riante overstek aan de achterzijde. De hele verdieping draagt op de centrale binnenkern waar rondom heen keuken en zwevende trap zijn geplaatst. De riante overstek wordt in de achtergevel slechts ondersteund door een stalen kolommen. Op de bovenverdieping is een fraai inpandig terras over de volle achterbreedte van de woning.  Boven zijn vier kamers die via een loopbrug, omgeven door RVS-balustrades, zijn te bereiken. De interieurkleuren zijn hoofdzakelijk wit en antraciet en de uitvoering is zeer strak modern.

Bouwinformatie:

Opdrachtgever: Francois Höppener,

Architect: Rongen Architecten, Wassenberg Duitsland,

Bouwbedrijf: Speis Bauunternehmung, Heinsberg,

Xella-producten: Ytong energiezuinige blokken, 30 cm.

Informatie:

www.mijnpassiefhuis.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: