Skip to content

Atelier 3: Kom binnen bij Klein Wittenoord!

23 maart 2011

Het huis van Marijke Holwerda en Wim van Velzen is op een zeer ongebruikelijke manier tot stand gekomen. Uiteindelijk is het een combinatie van wonen en werken geworden waarvoor het op maat is gemaakt. ‘Klein Wittenoord’ heet het eindresultaat. 

Doorgaans heb je het plan om een huis te bouwen en vorm je daar omheen je ideeën, wensen en eisen. Die gebruikelijke gang van zaken was niet aan de orde bij het tot standkomen van Klein Wittenoord in het landelijke Renswoude. Marijke: ‘Het begon eigenlijk allemaal met de ontwikkeling van een project. Ik ben coach en was op een sessie die mij aansprak en waarvan ik tegen Wim zei: zou dat niets voor ons zijn? Wij zochten naar een vorm waarbinnen ik een aantal zaken met elkaar kon verbinden. Talenten verbinden waar we allebei goed in zijn zoals verbouwen of bouwen, gastheer- en gastvrouwschap zijn, het kooktalent van Wim. En we kunnen heel goed samenwerken.’ Het project kreeg de naam ‘De Verbinding’. Er werden gaandeweg nog andere kenmerken aan toegevoegd. ‘Wonen en werken onder één dak, bijvoorbeeld. We gingen op zoek naar een geschikte locatie. Iets bijzonders, zoals een industrieel erfgoed dat we konden verbouwen zodat het geschikt was voor teamsessies en vergaderingen. Maar waar je ook goed zou kunnen dineren en koken. Of waar de gasten zelf met z’n allen zouden kunnen koken in een kookstudio voor of na de vergaderingen of sessies. ‘De Verbinding’ kreeg een steeds duidelijkere invulling.’

Zelf bouwen

Twee jaar zoeken naar de perfecte locatie leverde niets op. Of er was geen horecabestemming op mogelijk, of er kon niet gewoond en gewerkt worden, of het was te begrotelijk. Marijke: ‘Met projecten moet je geen haast hebben, maar toen Wim op een gegeven moment een stuk grond te koop had zien staan, zei hij: we kunnen natuurlijk ook bouwen in plaats van verbouwen. Ik zei: ‘Goed idee!’. Maar ik vond het doodeng. Op het terrein stonden alleen bomen en het was er modderig. Maar de rondleiding op het land werd zo enthousiast gegeven dat het op ons oversloeg. Het landgoed was zo groot dat het verdeeld kon worden in vijf kavels. Die zouden elk dan 5 ha. worden waardoor het de titel landgoed nog verdiende. En dat er de verplichting op rustte dat het land publiekelijk toegankelijk moest zijn, vonden wij alleen maar een voordeel. Op deze manier kunnen wij de mooie natuur met velen delen.’

Het project ‘De Verbinding’ leek nu gestalte te krijgen: wonen, vergaderen, de professionele kookstudio en nu ook zelf bouwen leken in dit concept te realiseren. Marijke: ‘Tijd om met de gemeente rond de tafel te gaan zitten om het concept toe te lichten. Al heel snel hadden we toestemming! De gemeente vond het een aanwinst voor de regio.’

 

Consequent symmetrisch

Marijke: ‘Wim had in Delft gestudeerd en daardoor wat contacten met architecten opgedaan. Wij selecteerden er vier uit, en hanteerden als belangrijk criterium: welke is sterk in budget handhaven en plannen. Creativiteit kwam op plaats twee. Er bleven twee over waarvan wij het meest voelden voor Atelier 3 uit Leusden. Naar aanleiding van een strakke briefing werden de schetsen gemaakt. Die strakke briefing had te maken met alle maatstaven die wijzelf al in ons hoofd hadden en met de eisen die de gemeente stelde. Wij mochten zonder aanbouwen 1200 kuub bouwen. De kookstudio moest geschikt zijn voor 14 mensen. We wilden een huis dat consequent symmetrisch van opbouw was. Over de functionaliteit hadden wij duidelijk omlijnde ideeën. Naast de professionele kookunits is er ook consumentenapparatuur van Miele en Gaggenau geplaatst. Er is naast de kookunit een chefstable gemaakt waar je gezellig met z’n vieren aan kunt eten.’

Eerste verdieping privé

De begane grondverdieping is voor de gasten ingericht, maar met veel criteria die Marijke en Wim ook voor henzelf stelden. Zo is er aansluitend aan de keuken een grote vergaderruimte die ook is te halveren om een intiemere sfeer te creëren als je met een kleinere groep vergadert. In de eetkamer  staat een mooie grote antieke Engelse tafel met klassieke stoelen en aansluitend is een kleine intieme lounge ingericht. Kenmerkend is de spannende combinatie van klassiek meubels, grote moderne schilderijen aan de muur en een strakke opzet van de ruimtes. In de keuken is bijvoorbeeld voor een verouderde donkere leistenen vloer gekozen, maar de apparatuur is stoer en strak, van roestvrij staal.

De vertrekken op de eerste verdieping zijn allen privévertrekken. Waaraan je dat ziet? Niet aan de inrichting maar aan het feit dat er meer leefaccessoires zijn te vinden. De uitstraling van de werk- en woonvertrekken is hetzelfde. Daarmee hebben Marijke en Wim een huis gecreëerd dat wonen en werken combineert, maar zonder dat er storende strenge grenzen tussen die twee elementen zijn.

Atelier 3

Wim Vrolijk is één van de vier architecten van Atelier 3en tevens eigenaar van het bureau dat in 1983 door hem werd opgericht. De opdracht die Atelier 3 voor Klein Wittenoord kreeg, was niet alledaags. Wim Vrolijk: ‘Een woonhuis met een professionele kookstudio, dus met horecabestemming. En wat betreft de architectuur: een strak huis met classicistische trekjes, zoals de symmetrie. In die stijlopvatting hebben wij een ontwerp gemaakt. De symmetrie in linker en rechterzijde van de voor- en achtergevel geeft niet alleen rust, maar ook allure. De uitdaging hierin was dat het royale afmetingen zou moeten hebben –  het is immers geschikt voor groepen van 14 mensen – maar dat het tegelijk een menselijke schaal zou moeten hebben om het intiem te houden. We hebben dat in een eerlijke, ‘basic’ vormgeving gegoten. Een vorm waarin je zakelijk kunt zijn maar waarin je ook beschutting vindt, kortom waarin je optimaal kunt leven. De klassieke hoofdlijnen hebben een strakke invulling gekregen. Het is nadrukkelijk niet als een monument gebouwd, maar eigentijds met een sterke knipoog naar het verleden.’ Het meest geslaagde onderdeel van het huis? Wim: ‘Dat is in mijn ogen het middengedeelte, de hal van de entree voor 14 personen, groot maar tegelijk kleinschalig. In de belangrijke hoofdas die dit middengedeelte vormt, vallen de entree, maar ook het trappenhuis en de vide het meest op. En in het verlengde van de entree ligt de keuken met een sterke symmetrie. Om de belangrijke functie van dit vertrek te benadrukken is de keuken uitgebouwd en geeft het zicht op de wijde omgeving.’ Het huis straalt een eenvoud uit, robuust en toch uitnodigend, door de manier waarop je het benadert: ‘Via een oprijlaan die voor het huis een dijk doorkruist, kom je op het voorplein uit.’

 

Praktische info

Het woon/werkhuis van Marijke en Wim exclusief het bijgebouw, heeft een inhoud van ca. 1500 kubieke meter. Het leefoppervlak is ca. 460 vierkante meter. De kavel heeft een oppervlak van 5 ha.

Klein Wittenoord is ontworpen door Atelier 3, Flankement 6, Leusden, 033 4559599, www.atelier3.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: