Skip to content

Projectontwikkeling Heutink: De verfijnde smaak van vanille

25 maart 2011

Nee, we gaan het niet hebben over de woning van Hans en Grietje maar we kunnen er evenmin omheen dat de woning van Heutink die we nu mogen bezoeken ons al van verre begroet met een milde, romige gloed. Het stuukwerk blijkt geverfd in een veelzeggende kleur: “vanille roomijs”, mmm, dat begint goed. Dit breed opgezette woonhuis heeft van nature een enigszins Amerikaanse uitstraling en een direct opvallende milde dakhelling. Dat was precies wat trotse bewoners Ans en Erik zochten en zo hoort het eigenlijk te gaan met élk huis dat je laat bouwen. Bouwpartner Heutink bleek uiteindelijk de perfecte partner in dezen maar in het voortraject werden eerst andere wegen bewandeld met diverse architecten en bouwbegeleiders die hun eigen visie prefereerden boven die van de klant. Jammer want wat is er nog leuker dan een waarachtig mooi gelegen kavel in Almeres groenste gebied te mogen voorzien van een bijzondere woning?

Bos om de hoek
Gelukkig blijkt hier eens te meer dat Almeres zogenaamde(!) mindere reputatie als leef- en woongebied eerder het tegenovergestelde mag heten. Omgeven door groen en bos is deze kavel van ruim 1800 m2 de ideale plek om naast het woongedeelte zelfs een dubbele, met de woning verbonden garage, een charmant tuinhuis en een open zwembad te kunnen herbergen. Onder de woning is bovendien tussen het heipalengeweld eerst nog een prefabkelder geplaatst die zoals gebruikelijk dienst doet als serieuze wijnkelder. Ans en Erik gingen na ruim twintig jaren met plezier gewoond te hebben in Blaricum op zoek naar een perceel “met mooi licht en genoeg ruimte, liefst een beetje centraal gelegen. We vonden dit uiteindelijk bij Almere”. Na een valse start met diverse architectonische uitstapjes gingen zij daarna op oriënterend bezoek bij Heutink, in casu contactman Klaas Meijerink en huisarchitect Wybe Schilder. Zonder al te hoge verwachtingen te hebben bleek evenwel na twee weken dat men in dat gesprek juist heel goed had begrepen wat de bedoeling was: “die eerste tekening was het, op details na, helemaal en er was bovendien meteen al uitstekend overleg mogelijk over een van tevoren afgemaakte prijs, all in!

Dit bleek geen architect of bouwbegeleider die er later een aannemer bij zoekt, dit was een compleet en deskundig pakket! Ofschoon wij in details best nog diverse wijzigingen hebben doorgegeven werd daar nooit belerend of afwijzend over gedaan. Eigenlijk precies zoals je jezelf wenst bij een architect/ bouwer.“ Eenmaal bij de welstandscommissie kwam er enigszins oneigenlijk commentaar en werd de symmetrie iets aangepast en zelfs een rond(?) raam aanbevolen. Later is dit probleem als vanzelf opgelost en werd de woning gebouwd zoals ontworpen en gewenst. Uiteindelijk staat hier in “vanille roomijs” een zowel Amerikaans als Mediterraans aandoende woning met een klein scheutje Frank Lloyd Wright, voorzien van flink overstek, een flauwe dakhelling en één verdieping. Op het dak(en) liggen bij uitzondering betonnen vlakke dakplaten. Een strakke gootlijst rondom met zinken bekleding en dito regenpijpen. De brede raampartijen en de dubbele daklijn met schoorsteen rechtsachter vergroten het panoramische gevoel dat deze woning uitstraalt, ook van binnen is dat het geval. De tuinaanleg gaat slim met de vorm van het huis mee. Aan de achterzijde domineert een strak terras met vijf dubbele openslaande deurgroepen. Hier is ook het zwembad met tuinhuis. Aan de linkerzijkant is de keuken gelegen die profiteert van mooi zicht op de tuin. Het zwembad gebruikt de afdekhoes tevens als slimme zonnecollector om de watertemperatuur milieuvriendelijk iets te verhogen. Deze woning is rondom gestuukt, daaronder zit traditioneel metselwerk. De bouwtijd vergde een jaar. De hardhouten kozijnen komen uit Heutink’s eigen timmerfabriek. Van buiten is enigszins te schatten dat de inhoud aanzienlijk is, het blijkt ca. 1400 m3, inclusief kelder, exclusief tuinhuisje. Kom, even binnen kijken…

Met slagroom
Door uitgekiende lichte tinten in dit smaakvolle interieur maar zeker ook door de op zich al forse ruimtes met elkaar te koppelen is direct een open gevoel ontstaan; juist omdat in de centrale ruimtes géén deuren werden toegepast. Een aangename transparantie die steeds mogelijk laat om met elkaar te communiceren, ook als je in verschillende vertrekken bent. Een deel van de woonkamer gaat over in eetkamer die overgaat in keuken en kantoorruimte, die weer overgaat in entreehal. Veel licht en mooi licht (mede door het overstek) komt door de hoge ramen naar binnen en verdeelt zich diffuus in de diverse vertrekken. Vanuit de entreehal is links de dubbele garage binnendoor bereikbaar. Ans: “als je met regelmaat van een auto gebruik maakt moet je er ook eenvoudig in en uit kunnen, zoiets mag geen obstakel worden.” In de entreehal was aanvankelijk een forse vide maar die is nu gebruikt om een kantoorachtige ruimte op de verdieping erbij te krijgen.

Vanuit de entreehal rechts is een ruime slaapkamer met kledingkamer en fraai marmeren badkamer. “Met het oog op de toekomst en het gemak van gelijkvloers. Onze kleinkinderen en logees hebben boven nog ruimte genoeg”. Ans en Erik houden (gelukkig) van ruimte in huis, nergens is de zaak ‘volgebouwd’, hetgeen de transparantie nog eens bevordert. Daartoe is in het eerste ontwerp nog een muurtje verdwenen bij de werkkamer tegenover de keuken, met dank aan de keukenman die het idee opperde. Erik: “en dan pas blijkt hoe flexibel en vakkundig Heutink is, al onze wijzigingen werden zonder mokken en met vakkennis alsnog doorgevoerd, voortdurend wordt van tevoren aangeven wat de kosten zijn!” Beneden is verder een bijkeuken en overigens zijn ook de terrassen en het zwembad onderheid.
Via de trap komen we op de ruime overloop die in plaats van de vide nu een nuttige werkruimte met bibliotheek blijkt. Verder zien we hier een extra badkamer, niet de minste trouwens en drie slaapkamers waarvan een met dakterras. Ans en Erik hechten eraan te vermelden dat Heutink niet alleen met een buitengewoon prettige en vakkundige bouwploeg werkt, onder leiding van Johan Kers en vanzelfsprekend ook directeur Arjan van Herk (“die namen mogen echt genoemd worden!”) en dat zij in het gehele proces van eerste kennismaking tot en met de voortreffelijke nazorg(!) genoten hebben van de bouw van deze bijzondere woning. “Wij zagen eigenlijk een beetje op tegen het laten bouwen maar met Heutink was het juist één groot genoegen!” Mm, dat horen we wel eens anders. Deze Amerikaans/ Mediterraanse traktatie in ‘vanille roomijs’ verdient ook namens ons dus eigenlijk nog een dikke dot… slagroom op het markante dak! PM

INFO:

Projectontwikkeling Heutink, Genemuiden.
Tel. 038-3854344
of via Internet:
www.heutink-proj.nl


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: