Skip to content

Bijzondere woning met rietkap; stedelijke en landelijke stijl

10 augustus 2011

‘Living on the edge’ heet het ontwerp van een woonhuis van Arjen Reas. De woning staat op de grens van Zoetermeer en Benthuizen. Aan de rand van het Bentwoud, dat straks onder water wordt gezet als onderdeel van een nieuw natuurgebied. Langs de rand van dit gebied realiseerde de 29-jarige Reas, als ontwerper, deze bijzondere woning. Maar dat deed hij met zoveel verve, dat er op internet en ook vanuit de internationale vakmedia veel interesse is voor zijn strakke moderne ontwerp met rietkap, waarbij een stedelijke en landelijke uitstraling elkaar omarmen.
Riethuis - Kavel en Huis

 
Bij de voordeur hangt een bordje: “Dit is een woning met een verhaal ontworpen en gebouwd naar onze sfeer en beleving”. De Maasdamstraat in Zoetermeer, nu nog slechts enkele vrijstaande woningen. Eén springt er nadrukkelijk uit. De woning met het diep doorlopende rietendak. Een moderne woning met krachtige architectuur, waarvan de rietdekker Jan Voogt zegt: “Soms dacht ik tijdens de bouw: ‘Wat moet er van worden? Terwijl alles in de steigers stond, zag je de samenhang niet. Daarom vind ik het des te knapper dat het Arjen Reas is gelukt om op papier zijn fantasie zo te ordenen dat hij overtuigd is van het succes van zijn keuzes en van zijn ontwerp. Dat is een bijzondere kwaliteit!”

 
Presentatie
Via zijn presentatie ‘Living on the edge’ laat Arjen zien hoe het idee voor de woning ontstond. Reas verdiepte zich in de geschiedenis van deze streek en ging terug tot ongeveer 5000 jaar voor Christus. Toen leefden de mensen in plaggenhutten. Toen had het riet vooral een isolerende werking, nu is het puur cosmetisch. Want onder het riet zitten als dakafschot nog dikke isolatieplaten. Die platen zijn brandvertragend zodat men bij het verzekeren van de woning geen problemen tegenkomt. “Het misverstand is te denken dat een rietendak brandgevaarlijk is”, zegt Voogt: ”Dat is absoluut niet het geval”.

 
Diepe insneden in de woning
In het ontwerp combineerde Reas het diep in de gevel doorlopende rietendak met moderne strakke lijnen en insnijdingen, die vanaf het maaiveld doorlopen tot in het dak. Daarmee wordt de dakkap verbonden met het woonblok en ontstaat een woning met overal een grote toegang van daglicht. De rietenkap valt als het ware als een warme muts over het huis en geeft een prettig huiselijke uitstraling. De woning is een samensmelting van een traditioneel en modern ontwerp. De geschiedenis is daarbij een inspiratiebron en een kader geweest. Maar het belangrijkste is dat de woning het karakter van de bewoners weerspiegelt en aanvult.

 
Anders denken
Arjen Reas: “Ik wilde iets unieks neerzetten en anders nadenken over een woning. Ik wilde de woning vooral dicht bij de omgeving brengen. Het perceel ligt op de rand van een stedelijke en landelijke omgeving, daarbij passen natuurlijke materialen. Het riet zorgt voor de landelijke uitstraling terwijl de witte stucgevels en de strakke detaillering en lijnen juist een heel moderne woning laten zien. Ik wilde een traditionele schuine kap over laten vloeien in de compacte volumes van de woning. Daarom heb ik uitsneden gemaakt in de gevel die doorlopen in het dak waardoor ze elkaar verbinden en versterken. De Welstandcommissie van Zoetermeer was zeer te spreken over het ontwerp en zag het als een ideale ‘tuinkamer’. Zo ontstond ook het idee van de houten ‘palisade’ tuinafscheiding van geïmpregneerde palen. Palen die op tien centimeter van elkaar zijn geplaatst en wel transparantie creëren wanneer men er direct voor staat, maar van de zijkant gezien voldoende privacy bieden. Op die manier verandert het zicht op het moment dat men voorbij gaat. Aan de achterzijde van de woning is een diep terras gemaakt met een houten vlonder, die ver doorloopt in het landschap. Daarmee wordt een verbinding gelegd tussen de woonkamer en de natuur en deze als het ware in de woning gebracht.

 
Interieur
In het interieur bekent Arjen behoorlijk te hebben gepuzzeld met de ruimte. “Ik wilde een ruimtelijke woning die niet te massaal zou zijn, omdat ze slechts bewoond wordt door twee personen. De intimiteit diende bewaard te blijven, bijvoorbeeld door tussen de woonkamer en de keuken een muurafscheiding te maken. Door de benedenverdieping een hoogte mee te geven van 2,80 meter werd het vooral een ruimtelijke woning, die tevens gekenmerkt wordt door veel daglicht. Daarvoor zorgen de etagehoge ramen en de dubbele openslaande deuren in woonkamer, keuken en slaapkamer.

 
Slaapkamer als leefzolder
Zeer bijzonder is de slaapkamer, die is ontworpen als een grote leefzolder. In het hellende plafond zijn de dakspanten zichtbaar gelaten. De tussenruimten zijn voorzien van witte beplating, kenmerkend voor oude herenhuizen en boerderijen. Vanuit het bed kijkt men rechtstreeks uit over het Bentwoud. Naast slaapkamer is deze leefruimte tevens badkamer. Want het bad is keizerlijk naast het bed geplaatst. Tevens is in de wand naast de deur een sfeervolle moderne douche waarvan een wand is uitgevoerd in mozaïek tegels, zoals we die ook beneden op het toilet zagen. De andere wanden hebben warme oranje/bruine tinten. Links in de slaapkamer is een inloopkast die zich door zijn glazen deuren volledig blootgeeft.

 
Dakkap
Het dak is zo puur mogelijk gehouden en kent een schoorsteen waar alle ventilatie- en installatiepijpen samen komen. De schoorsteen heeft een stalen antracietkap. De nok van het dak is afgewerkt met heide, waardoor het dak een natuurlijke charme krijgt en een oorspronkelijkheid. Vooral ook omdat de kleuren van het riet en de heide door de tijd steeds meer in elkaar overlopen. De vrouw des huizes vertelt over de vele enthousiaste reacties: “Mensen blijven staan en maken foto’s. Dat is wel grappig om te zien. We zijn ook zeer tevreden. Het is een super leefbaar huis, heel Bourgondisch en heel behaaglijk. Het voelt ook niet als groot. De ontwerper heeft in het ontwerp heel goed de knusheid weten te bewaren, ondanks dat toch een inhoud heeft van 1.000 kubieke meter.”

 
Ontwerper Arjen Reas
Zelf is hij erg nuchter maar wel heel trots dat zijn eerste ontwerp de aandacht trekt van internationale websites en magazines. “Ik was betrokken van de eerste lijnen op papier tot aan de oplevering. De gemeente stelde als voorwaarde dat de woningen op deze kavels moesten voldoen aan het concept ‘groene kamers’. Ik heb hun wensen en die van de toekomstige bewoners geïnventariseerd en daar mijn eigen visie op gegeven.

 
Over het zelf bouwen zegt Reas: “Veel mensen beseffen niet dat ook voor hen een dergelijke individuele woning binnen handbereik ligt. Je hoeft echt geen miljoenen project neer te zetten om een eigen woning te hebben of een toevoeging te doen aan je huidige woning. Vaak denkt men dat een architect het project extra duur maakt. Niets is minder waar, het wordt er wel veel persoonlijke op en men krijgt veel meer wat men echt wenst en wil uitstralen. Ook de persoonlijke sfeer en emotie ligt veel meer in een dergelijke woning opgesloten”, aldus Reas, die er aan toevoegt. “Wanneer men met mij in zee gaat, scheelt dat enorm in de kosten omdat ik geen groot kantoor hoef te onderhouden en ik nauw samenwerk met een team van specialisten. Hierdoor zijn de overheadkosten goed in de hand te houden”.

 
Rietdekker Jan Voogt
Even wil rietdekker Jan Voogt een misverstand uit de weg ruimen. “Een woning met een rietenkap is absoluut niet brandgevaarlijker dan een andere woning en levert dan ook geen enkel probleem op bij het verzekeren”.

 
Onder de rietenkap zitten isolatieplaten die zorgen dat de warmte binnen blijft. Deze platen zijn tevens brandwerend en voorkomen branddoorslag naar de woning. “Tevens is een rietendak zo’n compacte massa dat er geen lucht tussen kan en het vuur geen kans heeft.” Voogt maakt het vergelijk met een op elkaar geperst pak papier dat door zijn compactheid onbrandbaar is. Daar komt bij dat het riet veelal wordt nabehandeld tegen brand.

 
Over de nok met heide-afwerking zegt Voogt: “De heide nok had ik gezien in Duitsland en Denemarken. Daar wordt die veelvuldig toegepast. Hier gebruikt men veel nokpannen. Om de natuurlijke overgang van de omgeving naar de woning te bevorderen, leek de keuze voor de heide veel vanzelfsprekender. Het riet vergrijsd door de jaren en neemt als het ware de kleur van de heide aan, waardoor ze naar elkaar toe kleuren”.

 
Over rietendaken zegt Jan Voogt: “Met zijn goudgele buigzame stengels is riet niet alleen zeer praktisch, maar ook erg mooi. Als nostalgisch golvende dakbedekking heeft het riet een warme landelijke uitstraling. Een rietenkap heeft uitstekend isolerende eigenschappen. Ze houden de woning in de winter warm en in de zomer koel. Afhankelijk van de kwaliteit gaat een rietendak 20 tot 40 jaar mee.” Over de schoonheid van zijn vak zegt Voogt tot slot: “Wij combineren eeuwenoude technieken met de allernieuwste innovaties.”

Riethuis - Kavel en Huis
Riethuis - Kavel en Huis
 

INFORMATIE:
Arjen Reas
Bureau voor architectuur – interieur – bouwkunde
Mobiel: 06.12200253
Tel: 010.840.0412
E-mail: info@arjenreas.nl
Website: www.arjenreas.nl


Voogt Rietdekkers

Abtswoude 44,
2626 ND DELFT
Tel: 015.257.04.77.
E-mail: info@voogtrietdekkers.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: