Skip to content

FloatingLife; Een duurzame, drijvende woongedachte

12 augustus 2011

Het is tijdens de jaarwisseling brrrrr geweest, wit en toch vooral koud. Tijdens de spaarzame momenten dat het enigszins beter(?), nu ja zonniger leek te worden ben ik gewapend met camera en statief richting enkele vogelgebieden bij Almere-buiten gegaan. Rijdend op de Oostvaardersdijk wordt vervolgens, dat kan eenvoudigweg niet anders, je blik gevangen door een aantal opmerkelijke waterwoningen, bij elkaar gegroepeerd, zilver en blauw metaal(?), drijvend(?!), blinkend en vooral knipogend naar iedereen die geïnteresseerd is in anders wonen, wonen op het water… Als de zon nog eens uitbundig gaat schijnen, dan fascineert deze ogenschijnlijk toevallige ontmoeting des te meer.

floatinglive - Kavel en Huis

“FloatingLife”, staat er pontificaal gespandoekt op één van de woningen; Internet doet de rest. Jawel, het zijn woningen en jazeker, ze drijven! “Maar ze zijn nog even niet te koop voor particuliere woonbestemming, al is dat wel de bedoeling straks!” We spreken kort met ‘drijvende krachten’ achter dit project: Rob Kohlmann en Arie-Willem Bijl.

 
Voor Pampus liggend
Officieel heet de formidabele ligplek van dit waterwoon- en werkproject “Pampushaven”, op de scheiding tussen Markermeer en IJmeer, aan de Oostvaardersdijk te Almere. Dit stelletje waterwoningen blijkt een real-life expositie, een levende folder en het is nog maar het begin van iets moois op het gebied van waterwonen. Rob Kohlmann: “wij hebben deze drijvende woningen van eigenaar woningcorporatie Stadgenoot uit Amsterdam als duurzame blikvangers mogen plaatsen, met als grotere gedachte de aandacht te vestigen op het selfsupporting karakter van dit drijvende wonen/werken, de duurzaamheid, hergebruik van materialen, de grotere groene gedachte. Juist op deze plek, met goede steun van provincie Flevoland en gemeente Almere is de aandacht die dit groepje woningen nu al genereert, een enorme boost voor sociale duurzaamheid en een frisse visie op anders wonen en werken.” Het blijkt dat ondergetekende niet de enige is die het naadje van de ‘drijfkous’ wil weten. Naast mijn toevallige beroepsnieuwsgierigheid sta je versteld van de hoeveelheid passanten die ter plekke even van de fiets gaat, de auto parkeert, ‘open minders’ die het fijne ervan willen weten. Is dit een nieuw soort woonboot, hoe voelt het als het stevig waait (hier kán het trouwens flink stormen), wat zijn de materialen en waarop drijven ze, en natuurlijk altijd de Nederlandse oervraag: wat kost het? Arie-Willem Bijl: “je kunt woningen op diverse manieren laten drijven. Er is bijvoorbeeld een betonnen casco denkbaar, een betonnen boot waar je een woning in bouwt. Maar dit zijn feitelijk omgekeerde casco’s die nog eens gevuld zijn met styropor (piepschuim) en bovendien met elkaar verbonden én nog eens verankerd aan zes palen van 20 meter lengte. Ik ben er zelf met windkracht tien bovenin geweest en stond versteld van de stabiliteit. Dit werkt gewoon prima!”

 
Doe het lekker zelf
Met hun FloatingLife willen Rob en Arie-Willem bewijzen dat er meer mogelijk is met water en wonen en juist ook op het gebied van zelf ondersteunende energievoorziening. Daarom is de plek waar dit groepje nu ligt in afwachting van meer ‘floaters’ niet alleen optisch een echte kraker maar ook gewoon de beste plek: van alle nuts voorzieningen verstoken. “Alsof je ergens ‘in the middle of nowhere’ ligt, ook daar zul je moeten overleven. Hier in de Pampushaven is geen elektriciteit beschikbaar noch riool, al die nutsvoorzieningen zullen op verantwoorde wijze op orde gebracht moeten worden. Vooralsnog is voor dit mooie avontuur van overheidswege toestemming en steun verleend voor de duur van vijf jaren. “Natuurlijk proberen wij er alles aan te doen om juist met het oog op dat duurzame karakter die proefperiode tot tien jaren verlengd te krijgen. Dat zal al die gegadigden en geïnteresseerde sponsors veel eerder over de streep krijgen dan met een relatief korte periode van vijf jaren.” Nog even geen particuliere bewoning dus maar niet getreurd want vanaf april is in deze woningen wel degelijk werkomgeving te huur! Van werken komt wonen, die twee parameters kunnen moeilijk zonder elkaar. En er komen nog meer drijvende gebouweneilandjes bij, ook China fabriceert woningen van gelijksoortige opzet, net als Duitsland. Innovatief, flexibel, selfsupporting en duurzaamheid zijn daarbij de sleutelwoorden. Deze, in alle opzichten goede ideeën komen vooralsnog van twee ‘maatschappelijke ondernemers’, zo noemen Rob Kohlmann en Arie-Willem Bijl zichzelf, niet zonder enige trots en vanaf nu ambassadeurs voor dit ó zo Nederlandse woon- en werkproject.
Opvallende, drijvende woningen in de Pampushaven, mooi en interessant; nu weet u een beetje hoe dat zit. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte, van de laatste waterstanden maar toch vooral van de vorderingen… en ja hoor, straks ook van de prijzen. PM
 
floatinglive - Kavel en Huis
floatinglive - Kavel en Huis
 
Informatie: FLoatingLife, “ruimte voor leven op het water”. Kijk op Internet: HYPERLINK “http://www.floatinglife.org” http://www.floatinglife.org of stuur een email naar HYPERLINK “mailto:info@floatinglife.org” info@floatinglife.org.
Postadres: De Fantasie 2, 1324 HZ Almere.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: