Skip to content

Open en warm als een Spaans kusthuis

17 augustus 2011

Anke en Dick Heinen woonden hiervoor in Sneek in een twee-onder-één-kaphuis waar ook zonnepanelen waren toegepast. Energiezuinige huizen hadden al langere tijd hun interesse. Maar toen aan de rand van hun stad 52 kavels werden uitgegeven, was niet hun eerste gedachte: hier kunnen we nu eens een compleet energiehuis realiseren. Zij zagen kansen op een grotere tuin en bovendien was het een soort ‘vakantiedroom’ die hier nu verwezenlijkt zou kunnen worden.

Sneek - Kavel en Huis

‘Vakantiedroom’? Hoe dat zo? Anke: ‘We waren ooit op vakantie aan de kust van Spanje. Dick houdt er van ver de zee in te zwemmen. Op één van zijn zwemtochten zwom hij terug naar de kust en zag daar op de rotsen een huis staan dat zich op een intrigerende manier opende naar het water toe. Het ontwerp raakte hem en het idee ervan werd de basis van het huis dat we later hebben laten bouwen.’
De juiste volgorde
De 52 kavels bleken zeer geliefd, want 1000 mensen schreven zich er voor in. Bijzonder dus dat je dan ingeloot wordt. In het uitbreidingsgebied werd veel vrijheid gegeven aan de ontwerpen, alleen de hoogte van maximaal 9 meter stond vast. Dat maakte het bouwen hier extra aantrekkelijk. Anke en Dick konden hier dus hun Spaanse droombeeld van hun ultieme huis waarmaken. Anke: ‘Op internet vonden we het bureau Boxxis Architecten. Hun ontwerpen spraken ons aan en kwamen overeen met onze ideeën.’ Het ontwerp was er al snel. Maar toen gingen Anke en Dick kijken hoe hier een energiezuinige woning van gemaakt zou kunnen worden. Anke: ‘Achteraf hadden we het in een omgekeerde volgorde moeten aanpakken. Eerst het energieplan maken, dan het ontwerp.’ De regie voor het energieplan kwam in handen van de Leeuwarder projectontwikkelaar Henk Seinen. Om van het ontwerp een energiewoning te maken moesten wel aanpassingen worden doorgevoerd. Anke: ‘Maar gelukkig hebben we in het ontwerp geen concessies moeten doen.’
Hollandse zon als warmtebron
Het in houtskelet uitgevoerde huis van Anke en Dick werd voorzien van extra dikke muren, een flinke laag Isovert glaswol van bij elkaar 23 centimeter dik. Beton werd vermeden omdat dit het schadelijke radongas bevat. De aluminium kozijnen werden om energietechnische redenen door houten kozijnen vervangen. Anke: ‘Maar die hebben ook een heel strakke uitstraling’. Omdat het ‘Spaanse’ droomhuis aan één zijde heel veel glas heeft, werd hiervoor drielaags glas toegepast. De enorme glaswanden passen overigens goed in het energiehuis-principe: de zon moet goed de kans krijgen het huis te verwarmen. En wanneer er teveel warmte dreigt te ontstaan, wordt dat wel door screens aan de buitenkant van het glas voorkomen. In de bijkeuken is de warmtepomp van ITHO geplaatst. Hiermee wordt het huis niet alleen verwarmd, maar ’s zomers ook gekoeld. Hoe dit werkt? Er wordt een leiding tot 50 meter diepte in de grond aanbracht. Het water dat hier doorheen wordt gevoerd, wordt via een bodemwarmtewisselaar ’s winters door het grondwater voorverwarmd en ’s zomers gekoeld. Door comprimeren van de lucht in de pomp kan nog een hogere temperatuur bereikt worden. De vloerverwarming is een lagetemperatuurverwarming en er hoeft dus niet veel verder verwarmd te worden. De boiler, die ook in de bijkeuken staat, bewaart het warme water dat door de zonnecollectoren op het dak wordt geleverd. In de bijkeuken is ook nog een klein kastje te zien met de naam Sunny Boy: deze omvormer is verbonden met 10 zonnepanelen op het dak, die een deel van de elektriciteit die het huis nodig heeft, produceren. Een gasaansluiting is er niet.

Ruim onder de gestelde norm
Anke: ‘Eigenlijk is het zonne-energiesysteem van het huis nog niet helemaal af. Als we op het dak nog 20 extra zonnepanelen plaatsen, zou de opgewekte elektriciteit nagenoeg evenveel zijn als ons verbruik. We wachten daarmee nog even om te profiteren van de snelle ontwikkelingen op dit gebied. In de zomer wordt er al zoveel energie opgewekt dat we een deel aan de energiemaatschappij kunnen doorsluizen.’
Met de douchewater-warmteterugwinning (douche WTW) wordt de warmte die bij het douchen in de rioolafvoer verdwijnt, gedeeltelijk teruggewonnen door het koude water voor te verwarmen. ‘Een ander belangrijk onderdeel is de ventilatie. Het huis is zo goed geïsoleerd dat zonder ventilatie geen prettig woonklimaat mogelijk zou zijn. De warme lucht die wordt afgevoerd naar buiten, gaat via het ventilatie warmteterugwinsysteem en verwarmt de vers toegevoerde lucht alvast weer voor.’
Al deze maatregelen zorgen er voor dat het huis van Anke en Dick ruim onder de norm van de overheid uitkomt als het gaat om energieverbruik. De eis is nu op een energie prestatie coëfficiënt (EPC) van 0,6 gesteld, dit huis zit op een EPC van 0,04!
Spaanse openheid
Het ontwerp van het huis van Dick en Anke is opvallend. De openheid die Dick in het Spaanse huis zo aantrok, is hier aan de tuinkant verwezenlijkt. Het huis bestaat uit twee bouwvolumes, waarvan één een plat dak heeft en één een licht hellend dak. Ze worden ook duidelijk van elkaar onderscheiden door de kleur van de steen: wit en donkerbruin. De ramen hebben een maatvoering die steeds weer terugkomt. En de straatzijde valt vooral op door de hoge houten pui waarin de omhoog inrolbare garagedeur geïntegreerd is. En ook het interieur heeft allerlei verrassingen. Op de begane grond grenzen de woonkamer en de keuken beide aan de tuin. De keuken is visueel van de woonkamer gescheiden door een smalle wand die aan twee kanten een doorgang heeft als open verbinding met de woonkamer. De zij/buitenmuur van de woonkamer is iets uitgebouwd en in die uitstekende voor- en achterkant is een smal, tot de vloer reikend raam gemaakt. Aan doorzichtmogelijkheden is veel aandacht besteed. Op de slaapverdieping kun je bijvoorbeeld ook van de slaapkamer aan de achterkant via de vide door het raam aan de voorkant kijken. De openheid en de ruimtelijkheid van het huis vormt één van de vele sterke kanten.
Over Boxxis Architecten
Wijnand Thomassen van Boxxis Architecten: ‘Uiteraard werken wij vanuit de vraag van de opdrachtgever. Wil hij een notariswoning, dan ontwerpen wij daar een bijzondere versie van. Maar als we daar niet aan gebonden zijn, wordt al snel duidelijk dat onze voorkeur ligt bij de strakke ontwerpen. Het ontwerp van Anke en Dick Heinen moest worden aangepast toen bleek dat er meer energiebesparende maatregelen in opgenomen moesten worden. Bijvoorbeeld: geen beton, maar houtskeletbouw. Het ontwerp is daar toch niet duurder door geworden.’ Wijnand Thomassen ziet in de toekomst meer samenwerking met bureaus als dat van Seinen. Verschillende projecten worden al op deze manier aangepakt. ‘Als klein architectenbureau kun je natuurlijk niet alle specialismen in huis hebben, maar juist zo’n samenwerking kan tot heel verrassende resultaten leiden.’
www.boxxisarchitecten.nl
Projectontwikkelaar Henk Seinen
Dick Heinen kwam tijdens het ontwikkelen van de plannen op internet projectontwikkelaar Seinen tegen die een opzienbarend woonwijkje van energieneutrale woningen had neergezet in Zwaagwesteinde, ook in Friesland. Dick en Anke waren meteen in voor samenwerking met Seinen toen zij merkten hoeveel kennis hij heeft rond energiebesparende maatregelen én dat het niet ten koste van je ontwerpbudget hoeft te gaan. Henk Seinen: ‘Wij hebben een financieringspakket ontwikkeld dat de toekomstige energierekening vervangt en doordat de kosten buiten het woonquotum worden gezet, kan dit fiscaal aantrekkelijk worden vormgegeven.’ Henk Seinen houdt zich alleen nog bezig met energieneutrale huizenbouw. ‘Het is kostenbesparend als er al meteen samenwerking is tussen ons en de architect van je keuze. Al in de ontwerpfase kun je dan besparende maatregelen inpassen. En wij zorgen er voor dat er dan niet alleen een warmtepomp, een balansventilatiesysteem en een goede isolatie worden toegepast, maar dat die ook een samenhangend pakket vormen. Want dáár gaat het om!’
www.seinenprojectontwikkeling.nl

 

publicatie Kavel & Huis nr. 2/11

foto’s met dank aan Martijn Heil
Sneek - Kavel en Huis
Sneek - Kavel en Huis

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: