Skip to content

Architect aan het woord: Gerben ter Horst, architect bij Korfker Architecten Emmeloord: “Primair staat de beleving van de ruimte”

19 augustus 2011

“Het ontwerp van een woning is pas goed, wanneer de koper helemaal tevreden is”, zegt Gerben ter Horst, architect bij Korfker Architecten in Emmeloord. De architect die o.a. werkt voor Gorate uit Wierden, bedoelt daarmee te zeggen dat het hele ontwerp draait om de wensen van de opdrachtgever en zijn beleving. Veel minder om wat de architect mooi vindt.

korfker - kavel en huis

 
Gerben ter Horst (32) werd geboren in Zwolle. Zes jaar geleden kwam hij in dienst bij Korfker Architecten in Emmeloord om directeur en architect Alje Korfker te ondersteunen. Momenteel werken bij Korfker zes mensen. Een van hun opdrachtgevers is Gorate uit Wierden. “Ik ben gekomen in een tijd waarin de bouw overschakelde van standaard naar klantgericht bouwen. Dat maakt mijn werk juist zo boeiend. Want nu kiest iedere opdrachtgever, afhankelijk van zijn budget, dat wat hijzelf wil”.

 
Voor Gorate realiseren jullie woningbouw, maar welke disciplines beheersen jullie nog meer?
Gerben ter Horst: “Wij zijn een allround architectenbureau die zowel woningen, kantoren als bedrijfshallen ontwerpt. Ons specialisme ligt binnen de woningbouw en de retail. Ons bureau beschikt over ervaren mensen. Als meerwaarde bieden wij een sterke bouwbegeleiding, waardoor een ontwerp wordt uitgevoerd zoals het is bedoeld”.
Hoe ben je tot het vak van architect gekomen?
Gerben ter Horst: “Ik zat op de HAVO en vroeg me af wat ik wilde worden. Talen was mijn ding niet, ik was veel meer een techneut. Ik voelde al snel dat ik architect wilde worden. Als jongen was ik heel creatief. Ik was niet bewust bezig met het tekenen van huizen, maar er zat wel een hele creatieve onderlaag in. De bouwwereld boeide me. En als architect vind ik het leuk zelf de lijnen te bepalen en niet alleen iets uit te voeren van anderen”.

 

Waarom heb je voor Korfker gekozen?

Gerben ter Horst: “Korfker biedt me de kans om me breed te ontwikkelen. Of het gaat om een woning, een kantoor of bedrijfsgebouw, als jong ontwerper kon ik hier al een volledig project uitwerken. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen”.

 
Wat is het voordeel van de samenwerking met Gorate?
Gerben ter Horst: “Door de samenwerking met bouwbedrijf Gorate heb je als architect direct contact met de uitvoering, waardoor je jouw ideeën kunt toetsen aan de praktijk en ook een directe terugkoppeling hebt. Een aannemer is gebaat bij een zo goed mogelijk eindproduct en daar draag jij als architect je steentje toe bij. Dat maakt het tot een boeiend proces”.

 
Is de opdrachtgever in de keuze van zijn woning niet gebonden aan standaardmodellen?
Gerben ter Horst: “Nee, zeker niet! De bouwsystematiek hangt niet vast aan een vorm. De standaardmodellen zijn vooral bedoeld als oriëntatie welke stijl en sfeer de klant wil. Afhankelijk van zijn budget maakt hij volledig zijn eigen keuzes. Het liefste ga ik met mensen aan tafel zitten en begin ik met een leeg blad. Ik hou daarbij wel altijd de prijs in de gaten.”

 
Wat is de basis van een ontwerp?
Gerben ter Horst: “In het eerste gesprek ligt de nadruk op hoeveel ruimten men wil. Met hoeveel mensen gaat men er wonen? En wat heeft men verder aan specifieke wensen op het gebied van indeling? De stijl van de woning komt pas later. Daarbij is het vooral goed door te vragen wat mensen bedoelen, om vooral te checken of men op dezelfde golflengte zit. Als er al een perceel is of een grondoptie is het belangrijk na te gaan of de woning die men wil, ook gebouwd kan en mag worden op dat perceel”.

 
Met welke facetten hou je allemaal rekening bij het maken van een ontwerp?
Gerben ter Horst: “Belangrijk zijn de oriëntatie op de zon, zodat je optimaal profiteert van de lichtinval. Verder kijk je wat de mooiste kant is, voor een goed uitzicht. Belangrijk is ook de omgeving en wat er tegenover de woning staat. Ontwerpen doe je altijd van binnen naar buiten. Op dat gebied worden de meeste fouten gemaakt. Soms ziet een woning er leuk uit, maar zit de woonkamer fout ten opzichte van de zon of is de indeling niet functioneel. We leven in Nederland toch het grootste deel van het jaar binnen. Ruimte, uitzicht, oriëntatie op de zon, dat zijn de essentiële aspecten. De beleving van de ruimte staat primair”.

 
Wat heeft de nauwe samenwerking met Gorate nog meer als voordeel?
Gerben ter Horst: “Voordeel is ook dat ik tijdens het schetsontwerp al duidelijkheid kan geven wat de kosten zijn van de woning. In principe regelen wij alles voor de koperen hoeft hij nergens naar om te kijken. Wij verzorgen ook de vergunningaanvragen en houden contact met de Welstandscommissie. Maar de vroegtijdige zekerheid van de prijs biedt een groot voordeel”.

 
Gorate staat voor houtskeletbouw. Wat zijn de voordelen?
Gerben ter Horst: “Laat ik eerst zeggen dat mensen de vrijheid hebben te kiezen tussen traditionele bouwen of houtskeletbouw. Het voordeel van een houtskeletbouw woning is dat het comfortniveau veel hoger ligt en prettiger aanvoelt. Je hebt een andere temperatuurbeleving. ”Als voorbeeld noemt Ter Horst: “Een stenen of glazen tafel voelt veel killer aan dan een houten tafel. Zo is het ook met houtskeletbouw.”

 
Wie kiest de onderaannemers?
Gerben ter Horst: “Gorate werkt veelal met vaste onderaannemers of de klant moet anders willen. Die samenwerking komt tot uiting in de kwaliteit van het eindproduct. Met vaste partijen en vakmensen weet je welke kwaliteit je mag verwachten. De onderlinge communicatie verloopt veel soepeler, waardoor minder faalkosten ontstaan. Alvorens Gorate overgaat tot de uitvoering wordt alles nog eens op detailniveau doorgesproken, zodat alle partijen duidelijkheid hebben over het eindresultaat”.

 
Hoe energiezuinig en duurzaam denken opdrachtgevers?
Gerben ter Horst: “Het besef groeit, maar tot voor kort was het voor de kopers nauwelijks een item. Dat komt ook omdat de meerkosten vaak nog te hoog zijn. De gemiddelde consument is veelal tevreden wanneer een woning voldoet aan de bouwregelgeving. Uiteraard is daar het aspect duurzaamheid en energiezuinig al in meegenomen”.

 
Wat gebeurt er algemeen op het gebied van de Passiefwoning?
Gerben ter Horst: “In tegenstelling tot b.v. Duitsland is het hier pas een beperkt onderwerp. Er worden wel al woningen gebouwd, maar het is zeker nog geen groot item. Maar dat gaat veranderen. Want sinds vorig jaar bestaat er een opleiding Het Certified European Passive House Designer aan de Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam. Die opleiding wordt gevolgd door 20 architecten waarvan ik er één ben. Ik ben erg enthousiast over die opleiding, die het Passiefhuis toch meer onder de aandacht zal brengen. Want zeker op het gebied van comfort in de woning is er nog een wereld te winnen. Ook intern denken we na over duurzaamheid en voelen dat daar de toekomst ligt. Het is ook onze verantwoordelijkheid naar Gorate toe om als ‘denktank’ nieuwe stappen te zetten zodat we beiden samen klaar zijn voor de toekomst”

korfker - kavel en huis
korfker - kavel en huis


INFORMATIE:

Korfker Architecten,
Sportlaan 12,
Emmeloord,
Tel: 0527.69.99.99.
E-mail: info@korfker.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: