Skip to content

Hoge woning vangt weinig wind

2 september 2011

De woning van Renée en Marnix en hun vier kinderen is inderdaad een ‘hoge’ woning, zoals bouwbedrijf Flieroord uit Rijssen zelf omschrijft. Nu is het gebouw aan deze dijk bij Dordrecht geen uitzondering als het gaat om ‘hoogte’. Ook de buren weten wel raad met de onmiskenbare stijl van een hoge notariswoning of patriciërswoning. De detaillering en de afwerking van dit woonhuis, zonder kelder en met twee verdiepingen is nog maar één van de bijzonderheden. Ook als je aan de voorzijde, dat is op last van de welstand nu de linkerzijkant van het huis geworden, boven op de belendende dijk gaat staan zie je links de garage, rechts een uitbouw bij de woonkamer met daarachter de keuken maar… zie je nog altijd niets van de bijzondere bonus: een flinke achteruitbouw die is ingericht als autonoom gastenverblijf. Dit gedeelte wordt multifunctioneel ingezet; dan weer voor de kinderen, dan weer als er iemand te logeren blijft of als extra ruimte om de was te drogen. Een gesprek met zeer tevreden bewoners.

flieroord - Kavel en Huis

 
Even wennen
Renée vertelt: “wij komen uit Zwijndrecht en ik was aanvankelijk nog niet direct van deze plek overtuigd. Marnix is toen eerst eens gaan kijken naar aanleiding van een gesprek met een collega die hier al een perceel had aangekocht, ook aan de voet van de dijk. We schreven vrijblijvend in voor een kavel maar dat werd ineens serieus toen er iemand uitviel en wij dit stuk van ruim 1000 m2 konden kopen. Goed voor een flinke tuin maar die zul je ook moeten onderhouden natuurlijk. Hier achter is trouwens een prachtig natuurgebied, het pontje van Werkendam en de Dordtse Biesbos.” Juist door de ruime kavels staan de woning allemaal goed vrij en is een transparante woonplek ontstaan. Hoe verliep de zoektocht naar een bouwbedrijf? “Ook ten aanzien van houtskeletbouw had ik eerst nog wat reserves, waarom weet ik eigenlijk niet precies. Het slim gelamineerde hout waar deze woning van binnen mee werd gebouwd, komt kant en klaar uit Polen, binnen is ook veel Fermacell verwerkt. Inmiddels weet ik deze snelle, flexibele en uiterst goed geïsoleerde bouw helemaal naar waarde te schatten!” Overigens is dit weer zo’n woning waar je eigenlijk eerst in het interieur als een specht op de muren moet gaan kloppen om jezelf te bewijzen dat het houtskeletbouw is. Misschien juist omdat het metselwerk bij deze woning, o.a. door toevoeging van leuke details in het oog springt. Zo zijn daar de hoekpenanten (uitkomende hoeken) en het koppenlaagje als speelse variant op het trasraam. Geen hanenkammen maar wel staande lagen met een licht rossige baksteen boven de kozijnen en daarin opgenomen sierstukken van kalkzandsteen. Keurig netjes allemaal met licht antracietkleurige specie, iets terugliggend gevoegd. De raamdorpels zijn eveneens gemetseld. De kant die naar de weg is gekeerd kent nog de symmetrie, die we meestal tegenkomen bij een notariswoning, hier met extra gevelplaten in verdiept metselwerk overigens. Maar daar houdt het strakke evenwicht mee op en eigenlijk is dat wel zo leuk. De charmante voordeurgroep is voor het gevoel links op de kavel, twee smalle raampjes erboven en een fraaie dakkapel. Achter is de uitbouw van het gastenverblijf die enigszins het zicht op de woning zelf wegneemt maar aan het eind van de ruime tuin is er mooi en rustig zicht op het afgeplatte dak, de mat-antracietkleurige, keramische dakpannen en verder natuurlijk overal de hardhouten gootlijsten met zinken bekleding en dito regenpijpen. Wat we zeker niet over het hoofd zien is de eigenzinnige maar charmante T- verdeling van de hardhouten raamroeden, evenals de kozijnen en deuren worden die betrokken van het Duitse Wessendorf. Renée voegt graag toe dat zij via Kavel & Huis® op het spoor van Flieroord werden gezet maar dat bouwkundige kennis Benno van Luttikhuizen het ontwerp had gemaakt. Opmerkelijk: ook hij kwam met de aanbeveling Flieroord. “Daar had men vervolgens geen enkel probleem met de realisering van dit ontwerp!”

 
Supersnel en netjes
Er is van tevoren nog een flink aantal heipalen in de grond verdwenen. De woning zelf heeft een geschatte inhoud van ruim 1000 m3. Deze bewoners vonden het buitengewoon prettig dat zij niet van de bouwplaats werden geweerd, integendeel: “het was heel fijn om ter plekke met de heel flexibele bouwploeg/ hoofduitvoerder te kunnen overleggen. Het klinkt misschien al te complimenteus maar Flieroord heeft de organisatie perfect voor elkaar. Deze complete woning in houtskeletbouw met metselwerk is nota bene in vijf(5!) maanden gebouwd!” Mm, dat is zeker rap, ook gezien de kwaliteit en de hoeveelheid van het metselwerk. Niet alleen het gastenverblijf maar ook de garage is binnendoor bereikbaar en de centrale, houten trap gaat tot en met de tweede verdieping door. Als eigen wensen noemen Renée en Marnix in elk geval het karakter van deze hoge notariswoning, het gastenverblijf, de ruime woonkeuken achter en de woonkamer met uitbouw die zicht op de dijk heeft. De gemeente draaide de stand op de kavel. Verder: de roedenverdeling en de badkamer op elk van de twee verdiepingen. Na de ruime entree met de trap naar de eerste verdieping en een klein kantoortje links gaan we rechtdoor en komen we in de woonkeuken. Bij de woonkeuken is de doorgang naar de garage plus een ruime overgang naar het gastenverblijf, dit heeft een eigen slaapkamer, eigen toilet, eigen douchekamer. Vanuit de keuken naar rechts is de woonkamer met een fraaie schouw met gashaard en aan de linkerkant een brede, gezellige uitbouw en goed zicht op de tuin en natuurlijk de dijk. Op de eerste verdieping hebben de ouders een bescheiden slaapkamer met ruime inloopkast en een balkon. Verder zijn hier een ruime badkamer en nog twee slaapkamers aan de overloop, dit zijn betonnen verdiepingsvloeren. Op de tweede verdieping via vaste trap zijn nog eens twee slaapkamers, een badkamer en een techniekruimte. Deze plek, het werken maar niet in de laatste plaats ook de woning zelf én de bouwmeesters van Flieroord droegen en dragen bij tot volle tevredenheid. Een hoge woning inderdaad maar het zonnige perceel onderaan de dijk vangt nauwelijks of geen wind. Daar zijn hoge bomen immers voor. PM

 
flieroord - Kavel en Huis
flieroord - Kavel en Huis

 
INFO:
Flieroord BV, Rijssen.
Tel. 0548-539928 of via
Internet: www.flieroord.nl

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: