Skip to content

Danilith Delmulle Bouw: Belgisch wonen

31 oktober 2011

We zijn op zoek naar een ‘soort’ notariswoning en eenmaal op de plek van bestemming, het Westland nota bene, kijken we langs een fraai gemetselde ‘kasteelmuur’ eigenlijk eerst over de woning van Dicky en Piet heen! Overigens is bij een notariswoning meestal sprake van een strakke en symmetrische snit en als we dan ook iets verder kijken, dan valt tussen oude lindebomen en ander fraai groen ineens een ietwat verscholen schoonheid op! Jawel, je kunt dit een notariswoning noemen maar symmetrisch is het gebouw in geen opzicht. Bij de voordeur is een leuk portaaltje en achter een ferme uitbouw bij de living, er is een in stijl geplaatst bijgebouw dat optisch met de woning verbonden is door een muurtje. Aan de tuin is hard gewerkt en dat zal ook in de toekomst zo blijven. De trotse bewoners zijn immers gepensioneerde tuinders… Over een Belgisch woonhuis in het Westland…

Danilith Delmulle Bouw

Een ‘soort’ notariswoning
Als we aankomen raast Piet nog snel even met zijn grasmaaier over de belendende percelen, de bouwkavel die overbleef na de verkoop van zijn tomatenkas in 2003 is nog altijd zo’n 1500 m2. Samen met echtgenote Dicky was het aanvankelijke plan om de oude tuinderswoning maar eens goed aan te pakken. Dit bleek al snel, ook volgens de gemeente een onzalig plan. Met Kavel & Huis in de ene hand en de elektronische muis in de andere werden vervolgens enkele bouwbedrijven benaderd: nieuwbouw! De stijl was bij de bewoners bekend en dan praat het iets makkelijker, een notariswoning maar dan a-symmetrisch. Dus in tegenstelling tot de gebruikelijke indeling van een entree met daaromheen een U-vorm van keuken en woonkamer wilden deze bewoners juist de woonkamer links met een uitbouw erachter en aan de rechterkant van de woning is nu een raampartij minder gekomen: de keuken met bijkeuken zijn achter de entreehal. De keuze voor Danilith Delmulle (o.a. een vestiging in Etten-Leur) werd min of meer bepaald door het feit dat deze bouw snel is, van uitstekende steen-kwaliteit, betaalbaar maar met name ingegeven door het goede gevoel dat Dicky en Piet bij de vestiging Etten-Leur overhielden.

Verder toch nog even verteld: Danilith Delmulle bouwt haar complete muurdelen in beschermde fabriek en in feite horizontaal gemetseld, alles komt dus compleet met vrachtwagens aan: binnen- én buitenmuurdelen met gevoegde stenen en al, met leidingen, ramen, deuren en kozijnen! Dat betekent bijvoorbeeld dat het contour van de complete woning binnen een week overeind staat, al duurt het dan nog enkele maanden tot afbouw, er is altijd tijdwinst! Het lijkt iets op werken met hout-skelet maar dit is wel degelijk een sténen woning! Ter plekke wordt dan de scheiding tussen de muurdelen in de breedte onzichtbaar afgevoegd; in de lengte staan de muurdelen onder een charmant hoekje ten opzichte van elkaar. Vrijwel unieke en succesvolle prefab dus. Samen met de huisarchitect van Danilith is de indeling flexibel tot stand gekomen. De inhoud van de hoofdwoning is ca. 800 m3, er is geen kelder maar wel een ruime manshoge zolderetage. Overigens lijkt deze kavel van ca. 1500 m2 door de fraaie lindeboom, andere bomen en ‘groene geneugten’ zoals waterloopjes en kunstwerken iets kleiner; aan de achterzijde is het bijgebouw werkzaam als extra kamer, met verdiepingsvloer, werkruimte en garage. Danilith’s werkploeg kwam achtereen vier dagen per week werken en verbleef na werktijd in een Schevenings hotel.

Opvallende voeg
Het is en blijft natuurlijk een belevenis om je woning op vrachtwagens te zien aankomen en met een hoogwerker geplaatst; muurankers worden verbonden en dan meestal nog hier en daar betonstort. De woning toont hoog al is het dak nauwelijks zichtbaar op korte afstand. Bovenop liggen halfmatte, antracietkleurige dakpannen en er is één flinke schoorsteen voor de open haard in de living. Een mooi breed overstek wordt gevormd door de hardhouten sierlijst voor de zinken goten en er zijn vierkante zinken afvoerpijpen gekomen. De invloed van zuiderburen zie je natuurlijk ook bij de hardstenen raamdorpels en bij het hoge, iets uitkomende trasraam (huisplint bij woningvoet). De donkergroene luiken werden op verzoek van de gemeente tot en met de eerste woonlaag uitgebreid. Verder is er een door twee gemetselde zuilen ondersteund afdak bij de voordeur op verzoek van Dicky en achter is een mooie uitbouw gekomen, als bonus bij de woonkamer.

Zonder vergunning konden twee
dakkapellen (achter) worden geplaatst. De steen is rossig en bijna vol gevoegd met opvallende, crèmekleurige specie en staande lagen boven de ramen. Ramen, deuren en kozijnen zijn uiteraard van Danilith. Een notariswoning dus en eigenlijk soms niet, de landelijke trekjes zijn bepalend maar het is een evenwichtige woning, zonder meer. Piet heeft net als alle familieleden, sterke creatieve trekjes en die vind je overal in en om het huis terug! Verder moest er op deze grond eerst nog flink worden geheid om deze volstenen schoonheid te torsen. Enkele leuke interieurdetails: in de entreehal is een fraaie hardhouten trap die tot en met de zolderetage doorloopt. Bij de keuken is nog een bijkeuken en op de 1e etage is een centrale badkamer. Klein ‘dispuut’ tot slot nog tussen Belgische bouwers en Nederlandse bewoners: bij openslaande deuren weten Belgen vaak niet anders dan naar binnen(!) openende deuren te monteren terwijl naar buiten toe, de tuin in, voor ons veel logischer lijkt! Hier werd uiteindelijk een Salomonsoordeel geveld: links zijn de openslaande deuren naar binnen scharnierend, achter naar buiten! Zó doe je dat, als op die manier de taalstrijd ook eens kon worden beslecht…

Danilith Delmulle Bouw

Danilith Delmulle Bouw

Meer informatie:
Danilith Delmulle Bouw BV.
Etten-Leur (NL)
bel: +3176-50 15 114
website: www.danilith.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: