Skip to content

Villabouw Mattone: Klassiek met bonus

2 november 2011

Letterlijk op de grens van Ridderkerk en Rotterdam moeten we nog even speuren maar de beloning is een ogenschijnlijk geheel volgens de ‘regels’ gebouwde, klassieke schoonheid. Een notariswoning met de gekende symmetrie, stijlelementen en ‘zoals het hoort’ in de breedte geplaatst op een ruime, groene kavel. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich sloten. Deze woning is via een corridor met de dubbele garage aan de linkerzijde verbonden. Garages worden nog slechts zelden als zodanig ingezet en ook hier is het – geheel volgens vergunning- een charmant onderkomen met twee slaapkamers geworden. Er is geen kelder maar wel een functionele zolderetage, ook met twee slaapkamers. De extra bonus wordt pas duidelijk als we om de hoek aan de achterkant gaan kijken. Naast een pracht van een tuin met daarin nog een slim overdekt zwembad zien we een breed achter-terras onder een gezellige veranda pronken. Een elegant, ander gezicht van een klassieker, door Villabouw Mattone. Zo kan het dus ook.  

villabouw mattone

‘Bouwen was een feest’

De ruime kavel die Diane en Gerrit met hun gezin van 9 personen konden bemachtigen was aanvankelijk voorzien van een ‘tuinderswoninkje’ dat niet het restaureren waard bleek. Het perceel bevatte vroeger overigens een heuse fruitboomgaard en veel van die bloesemrijke bomen staan nog altijd op deze ca. 5000(!) m2 grote kavel. Bovenaan het passe-partout van de voordeur prijkt onmiskenbaar de naam “De Herberg”. Diane: “dat heeft alles te maken met herbergzaamheid, met openstaan/opvang voor anderen, kinderen met name. Wij voelen ons daar goed bij, dus die naam wilden we graag boven de voordeur.” Deze bewoners zochten aanvankelijk een woning in Sallandse stijl maar eenmaal gevonden bij Twentse bouwers bleek het nét een stap te ver in meerdere opzichten. Via een lokaal magazine kwam vervolgens ambitieuze villabouwer Mattone in beeld. Zij hadden als vertrekpunt hun basiswoning type ‘Siena’ in de hoge hoed die met deskundige bijdragen van architect Arno van der Padt tot een bijzonder geheel werd aangepast. Ook de specifieke wensen van Gerrit en Diane werden hierbij volledig gehonoreerd. Zo wilde Gerrit graag onder andere uitkomende hoeksteunen, hanenkammen, grachtengroene functionele luiken, pironnetjes op de twee schoorsteenkappen (één van de twee schoorstenen is niet werkzaam), hardstenen raamdorpels, hardhouten gootlijsten, zinken goten en afvoerpijpen, een gestuukt trasraam rondom. De keramische dakpannen zijn halfmat zwart en op het dak van het hoofdgebouw prijken zes dakkapellen, met zink bekleed. De perfect passende baksteen is gemêleerd geel/rood, met grijze specie iets terugliggend gevoegd. De fraaie en veel gebruikte veranda geeft een bijna Amerikaans tintje en lijkt de creatieve kroon op dit klassieke woningontwerp. Door hier slim een aantal lichtkoepels in het dak op te nemen wordt niet veel daglicht onttrokken bij de woonkeuken. Met ‘Amerikaans gevoel’ bedoelen we uiteraard de gezellige uitstraling en niet de bouwwijze want dit stenen woonhuis is geheel traditioneel gemetseld, binnen en buiten. Aan de binnenkant zijn de vertrekken grotendeels op aangeven van Diane (eigen schetsen) verwezenlijkt. Daarbij wilden de bewoners ‘alles beneden’, dat wil zeggen: ook slapen én baden voor de hoofdbewoners. De verdieping(en) zijn eigenlijk slaap/ logeervertrekken met weliswaar eigen badgelegenheid. Alle wensen zijn dus gehonoreerd door architect en bouwbedrijf en de bouwperiode voor de duur van een korte zwangerschap bleek zelfs een bijzonder leuke periode te zijn! Geen stressvolle toestand dus maar juist andersom! Diane: “het was eigenlijk een feest om te volgen hoe de uiterst vakkundige en prettige bouwploeg van Mattone met onze wensen omging. Flexibel, snel en niet onbelangrijk: geheel volgens afspraken, ook financieel.” Deze familie woonde enkele honderden meters verderop en kon de bouw dus goed volgen.

Grote kamers

De woning is om te zien al geen klein stulpje (er werd flink geheid) maar van binnen valt dit huis nog eens extra op door de ruime vertrekken. Neem bijvoorbeeld de fraaie entreehal, de extra lange woonkeuken met daaraan gelegen de veranda en de woonkamer rechts. Maar ook op de verdieping kunnen de kinderen genieten van forse en lichte kamers. Dat geldt overigens ook voor de twee slaapkamers in de ‘garage’ plus de zolderetage. Overal is eigen badgelegenheid beschikbaar. Beneden is naast de keuken zelfs een “extra badkamertje voor als je uit het zwembad komt”. Zoals bij notariswoningen gebruikelijk is er rondom de centrale voordeur/entreehal een aantal vertrekken gegroepeerd. Direct links is dat nu de ouderslaapkamer met eigen badkamer. Direct rechts is de woonkamer. Rechtdoor kom je evenwel niet bij een stel openslaande tuindeuren maar sta je in de brede woonkeuken met de veranda. Via de bijkeuken in de corridor kom je links in de garage met verdieping. Boven kamers, beneden is de garage nog wel ‘garage’. Op de 1e verdieping via een fraaie, houten trap komen we bij drie slaapkamers en een badkamer. Geen vlizotrap maar via een wat steilere, vaste trap komen we op de zolderetage met nog twee slaapkamers. De gemeente Ridderkerk is streng als het gaat om vierkante meters en hanteert strikte maatvoeringen; met het ontwerp waren ze direct tevreden. Diane wil graag toevoegen: “zowel de architect als bouwbedrijf Mattone hebben ons veel werk uit handen genomen, óók de aanvragen van bijvoorbeeld nutsvoorzieningen en diverse vergunningen, alle procedures werden geregeld! Heerlijk!” Onze eerste indruk bij dit fraaie woonhuis wordt allengs bevestigd: hier is iets moois tot stand gebracht! Bravo Mattone. PM

villabouw mattone

villabouw mattoneINFORMATIE:
Villabouw Mattone
Capelle a.d. IJssel
Tel: 010 458 40 98
Internet: www.mattone.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: