Skip to content

Lofthome huis Bouwen: Woonconcepts geinspireerd door loft en boerenschuur

7 november 2011

Een Lofthome is simpelheid troef. Een Lofthome woning bestaat uit één grote ruimte in de vorm van een kubus of een rechthoek met of zonder een zadeldak. Het is een ‘functionele woonschuur’, voor een prijs die het concept binnen het bereik plaatst van een grote doelgroep. Een Lofthome is ook een duurzaam en levensloop bestendig gebouwd huis dat volledig naar eigen wens kan worden ingedeeld. Binnen de bouwkundige constructie, kan de indeling van de leefruimte bij een Lofthome vroeg of laat straffeloos veranderd worden.

Lofthome

Het begon met een model, een maquette van zomaar een huis. Een huis dat eruit zag als het houten kinderspeelgoed van vroeger. Een rechthoek of een vierkant, een blokje, een kubus al dan niet met een driehoekig dak, een zadeldak. Zulke huisjes kwam je ook tegen bij het Monopolispel. Zo’n eenvoudige en traditionele vorm moest het in werkelijkheid worden, een huis dat iedereen meteen herkent als een huis. Carla Fröger maakte de maquette en haar man Daan zocht vakbekwame bedrijven die het konden maken. En, het kon. Het eerste Lofthome dat overigens geheel onderkeldert is, verrees dit jaar in Veenendaal. De Lofthome eigenaren stelden hun woning open voor belangstellenden. Die zijn er in overvloed. Kortgeleden bezochten tijdens twee kijkdagen meer dan 300 geïnteresseerden de Lofthome op locatie.
 
 
Levensloop bestendig concept

Lofthome is de naam van een gedeponeerd woonconcept dat werd bedacht door Daan Fröger, eigenaar van het bureau SMLXL met expertise op het terrein van gebiedsontwikkeling.Fröger heeft zich laten inspireren door de kenmerken van lofts. Vaak zijn dat verlaten industriële ruimten en karakteristieke fabriekspanden in stedelijke omgevingen. Kenmerk van een authentieke loft is de hoge ruimte en de forse raampartijen om zoveel mogelijk van het daglicht te profiteren. Doelmatigheid bepaalde de constructie. Kolommen, dwarsbalken en spanten bleven zichtbaar. Niets van deze karakteristieke eigenschappen werd in de lofts weggewerkt. Waarom zou je ook in een fabriekspand. Al deze kenmerken zijn ook terug te vinden in de lofts van Fröger. De constructie is sfeerbepalend. Het geeft deze woningen zijn speciale karakter. De industrieën zijn verdwenen, de doelmatige werkplaatsen zijn gebleven en blijken ook voor andere doelen ideaal. Voor het maken van allerhande grote objecten, zoals beelden en schilderijen en om die reden geliefd bij kunstenaars. Lofthome biedt die ruimte, leefruimte met alle vrijheid om die naar eigen behoefte in te delen. Daarom is het ook een levensloopbestendige ruimte: de bestaande indeling kan vroeg of laat weer gemakkelijk worden gewijzigd zonder dat het gevolgen hoeft te hebben voor de bouwkundige constructie van het huis. Die flexibiliteit en vrijheid biedt een Lofthome.
 
 
Co-creatieve samenwerking

Behalve de lofts inspireerde ook de traditionele constructie van een boerenschuur de bedenkers en de bouwers van het concept Lofthome. De overeenkomsten van een loft en een schuur zijn velerlei. Zoals de uiterlijke vorm: vaak een rechthoek met een zadeldak. En zeker ook de constructie, de spanten en de kolommen die zowel bij een houten als bij een stalen uitvoering ook in de boerenschuur steeds zichtbaar blijven en zo beeldbepalend zijn. Fröger koos voor de verwezenlijking van zijn woonconcept nadrukkelijk voor samenwerking met deskundige partijen. ‘Het slagen van mijn idee wordt mede bepaald door de deskundigheid van architect en bouwbedrijf. Samenwerking voor de verwezenlijking van dit woonconcept met gespecialiseerde partners, vergroot de kans dat het concept een succes wordt. Iedere discipline werkt mee vanuit zijn unieke invalshoek. Een dergelijke samenwerking is niet nieuw. Die tref je ook aan in de kledingindustrie. Zoals in Italië bijvoorbeeld waar vele kleine bedrijfjes hun gespecialiseerde kennis en ambachtelijke vaardigheden inzetten om gezamenlijk een optimaal eindproduct te maken. De een maakt de knoopsgaten en de ander stikt de naden. Zo zijn bekende merken ontstaan. Alles zelf kunnen is mooi maar het houdt ook beperkingen in. Een creatieve coproductie stimuleert het proces, het biedt dynamiek en inspiratie en levert zo een beter en meer doordacht eindproduct op’. Inmiddels is Lofthome ook actief in België (info@lofthome.be) waar Freddy Dubuquoy de zaakvoerder en partner is.
 
 

Architect en bouwbedrijf

Fröger zocht voor zijn coproductie een architect en ging daarvoor een samenwerking aan met Blok Kats Van Veen Architecten (BKVV) in Amsterdam die partner is geworden in dit project. BKVV is een jong, dynamisch bureau dat de uiteindelijke vorm van het concept bepaalde en inmiddels de opdrachtgevers op kritische en deskundige wijze adviseert en begeleidt bij het bepalen en het vormgeven van de persoonlijke wensen en ideeën bij de indeling van hun Lofthome. Op zoek naar een bedrijf dat het woonconcept zou gaan bouwen, kwam Fröger uit bij H. Hardeman BV in Veenendaal. Het is een bouwbedrijf met meerdere disciplines dat internationale bekendheid geniet en op geavanceerde wijze gestandaardiseerde bouwsystemen produceert. Het bedrijf bouwt onder andere hallen op basis van stalen constructies en monteert bedrijfsgebouwen voor de industrie en de agrarische sector. Sinds 1994 ontwikkelt en fabriceert Hardeman hoogwaardige dak- en wandelementen die nu ook in het woonconcept van de Lofthomes worden toegepast. Het gaat om sandwichpanelen met een hoogwaardige PIRplus recyclebare vulling, een product van BASF. Deze sandwich panelen hebben vele gunstige eigenschappen. Ze combineren een grote mate van brandwerendheid, duurzaamheid en gewichtsbesparing met een optimale isolatie die 15% onder de huidige norm ligt en uitkomt op EPC 0,5. De panelen worden voor de Lofthomes aan de buitenzijde afgewerkt met duurzame Sinus profielplaten. De opdrachtgever heeft de keuze uit vele kleuren. De hoge isolatiewaarde van de sandwichpanelen, die overigens een relatief geringe dikte hebben: 13,5 cm,  bevordert een laag energiegebruik. De woningen zijn uitgevoerd met vloerverwarming. Lofthome maakt gebruik van (twee) mechanische ventilatieunits voor verse lucht met een dubbele luchtstroom en warmteterugwinning (90%). Als warmtebron wordt de keuze geboden uit een aantal opties zoals een zonneboiler, warmtepomp en palletkachel. Maar ook een gasgestookte installatie en stadsverwarming behoren tot de mogelijkheden.
 
 
Wonen in een Lofthome

Maar hoe bevalt een Lofthome nu eigenlijk in de praktijk? Verschillende projecten zijn nog in aanbouw. In Veenendaal, Katwijk en in Almere zijn de Lofthome projecten voltooid of bevindt zich in de eindfase. Fröger verwacht dit jaar twintig opdrachten in portefeuille te hebben. Behalve de woning in Veenendaal is nog geen van de huizen voltooid. De familie Brouwer aan de Damoclesstraat in het Homerus kwartier in Almere is druk met de afbouw van het interieur van hun Lofthome. De eigenaar laat ons weten dat hij, hoewel de woning nog niet betrokken is, heel enthousiast is over zijn keuze die hij omschrijft als een minimalistische woonsituatie. Vooral het gevoel van ruimte blijkt voor hem en zijn echtgenote in de praktijk een dimensie toe te voegen aan de suggestie die al op de tekening werd gewekt. De werkelijkheid overtreft hun verwachtingen in positieve zin. Bouwman en zijn echtgenote kozen voor een pure uitvoering, een Lofthome met een gegalvaniseerd stalen geraamte in het zicht. Overigens kan het frame in iedere gewenste kleur worden uitgevoerd. In de Lofthome woning van Brouwer worden de eenvoudige, pure materialen gecombineerd met de wandpanelen in een witte tint en met de gegalvaniseerde afwerking van het frame.

Voor de vloer in de Lofthome werd gekozen voor tegels in een metal look in een kleuren combinatie van grafiet, met zilverachtige en bruine metaaltinten. De vloer werd afgewerkt met een antraciet gekleurde voeg. Het contrast van de vloer met de witte tinten in het huis is heftig en verrassend en verhoudt zich fraai met de pure materialen zoals die ook in de keuken zijn toegepast. Daar zorgt een dik en massief notenhouten blad voor een warm accent. De keukenomgeving werd afgewerkt met een kalkverf in een beton-look voor de gewenste sfeer in harmonie met de industriële constructie van de woning.De achterpui bestaat volledig uit glazen elementen. Daardoor ontstaat een spectaculair zicht op de immer veranderende wolkenluchten. Vanuit elke positie in de woning is er uitzicht op het park en de waterpartij die grenzen aan deze kant van het huis. De woonkamer loopt naadloos over in het terras op het talud van de waterpartij. Het zijn aspecten die het wonen in deze woning voor Brouwer en zijn echtgenote een grote meerwaarde zullen geven maar ook zijn het eigenschappen die naar verwachting veel meer liefhebbers zal kunnen interesseren voor een Lofthome.

Lofthome

Lofthome
Veel meer informatie en technische specificaties vindt u op de informatieve site www.lofthome.nl
Adres: Postbus 50103
1303 AC Almere
Coördinatie Lofthome: Ernst Fröger
ernst@lofthome.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: