Skip to content

Buurtreportage Maarssen: Warm & Doordacht

14 november 2011

Dit is het resultaat van de drie dikke ordners met woonideeën die Luciënne in de loop der jaren verzamelde. Jurgen voegde er zijn keukenvisie aan toe. Dus zo ontstaat het perfecte woonhuis in een bijzonder uitbreiding: Op Buuren-buiten, vlak boven Utrecht, in Maarssen.

Maarssen

Het klinkt inmiddels misschien als een cliché. Maar het is toch echt zo enorm waar: Less is More! Kijk zelf: het huis van Luciënne en Jurgen bewijst het maar weer. Hoe is deze wonderlijke mix van nostalgie en strakke eenvoud tot stand gekomen? Jurgen: ‘Wij woonden in Maarssen aan de gracht, boven ons restaurant De Nonnerie. Werk en privé wilden we scheiden. Iets nieuws bouwen mocht in het Maarssense Op Buuren, maar het moest wel ‘historiserend’ zijn. Voor ons geen probleem. Als we binnenshuis maar mochten doen wat wij wilden. We kwamen op een zogenaamde notariswoning uit, met een dubbele voordeur in het midden van de voorgevel, met aan elke zijde daarvan twee ramen met luiken. Het interieur is voor een heel groot deel de verantwoordelijkheid van Luciënne.’Luciënne: ‘Ik ben al jaren bezig met het verzamelen van interieurideeën. Door uit tijdschriften te scheuren, kleuren te verzamelen. Drie dikke ordners heb ik inmiddels. Alles waarvan ik denk: dat kan ik ooit gebruiken, dat bewaar ik. Ik houd van heel strak, maar dan wel zo dat het leefbaar is. Het kastje van oma hoort bij ons evenals de spulletjes meegenomen van reizen, en maakt ons interieur eigen. De benedenverdieping is in twee niveaus ingedeeld. De keuken neemt relatief veel vierkante meters in. Met twee trappetjes van twee treden kom je in de woonkamer. Die trappetjes liggen links en rechts van een doorkijk-openhaard. De treden en de vloer van de woon-kamer zijn van bleek massief eiken. De keukenvloer is van beton dat met een coating is behandeld. Heel basic en ‘hufterproof’. De kinderen, Floris van 10 en Fleur van 9, mochten er eerst gewoon rolschaatsen, maar daar hebben we uit opvoedkundige overwegingen een stokje voor gestoken…’

Dit is míjn keuken
Waarom een grote keuken en een kleine woonkamer? Jurgen: ‘Die keuken is echt mijn aandeel. Leven en eten doe je in de keuken, televisie kijken in de woonkamer en slapen in je slaapkamer. Ik heb veel met eten en drinken. In de keuken van ons restaurant heb ik geleerd dat het geen grote werkruimte moet zijn. Hoe zet je een slimme keuken in elkaar? Door naar de routing te kijken. Alles moet in één stap bereikbaar zijn. Kont draaien en pakken. Nog net ruimte overhouden voor een ander om er achterlangs te kunnen lopen. Dát is efficiënt. De rest van de keukenruimte is voor de tafel waar je met z’n allen aan leeft.’ Luciënne: ‘De keuken heb ik ‘gescheurd’ uit een VT Wonen uit 2006. Zo moet het er uit zien, dacht ik toen al. Simpel, met een eiland en voorzienvan een dun Corian blad in een kleur die overeen komt met de kleur van de muren.’

Elke ruimte moet je elke dag gebruiken
Luciënne: ‘De indeling en het interieur hebben we uiteindelijk zelf bedacht, omdat we er met de architect niet helemaal uitkwamen. Onze filosofie is: Elke ruimte moet je elke dag gebruiken. De vierkante meters van vertrekken die je niet elke dag gebruikt, zijn verspild. Liever grote slaapkamers, dan een logeerkamer waarvan je zelden gebruik maakt. Een grote badkamer, daar geniet je elke dag van. Ook de kinderen hebben een eigen badkamer met douche. En op zolder hebben we een algemene ruimte met veel licht door drie licht-koepels die op het platte dak zijn geplaatst. Daar kunnen de kinderen spelen, logeerpartijtjes houden en ik kan er eventueel een plek inrichten om straks een studie op te pakken.’

Wat is het geheim?
Wat het huis van Luciënne en Jurgen zo mooi maakt is de functionaliteit en de schoonheid van de eenvoudige details. De trap bijvoorbeeld is zo simpel: die hagelwitte wand in de hal, met de houten belijning van de traptreden als markering. Dat is gewoon een prachtig stuk architectuur. Zo’n hal heeft verder niets meer nodig! De badkamer is een juweeltje van indelings-inzicht. Een zwevende wand met twee wasbakken, met daarachter het toilet aan de ene kant en aan de andere kant een aflegruimte. Het bad zelf: afgewerkt met dezelfde Bizatza-mozaïekjes als in de rest van de badkamers en de toiletten. In de plint van het Villeroy & Boch-bad is een lichtlijn als detail aangebracht. Even simpel als effectief. Maar het trekt alles op een hoger plan. Wat is het geheim van dit huis? De combinatie Eenvoud & Doelmatigheid. En een flinke dosis goeie smaak. Dit is typisch een huis dat je als woonliefhebber zou moeten uitscheuren voor je eigen ‘woon-dossier’…

Publicatie Kavel & Huis 2011

foto’s met dank aan Martijn Heil

Maarssen
Maarssen

Meer informatie via
www.maapron.nl
of wie al directe vragen heeft, mailt naar:
info@maapron.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: