Skip to content

Buurtreportage Maarssen: “Bouw een huis om jezelf heen”

21 november 2011

Het is een afwijkend uitgangspunt als je kijkt naar andere opdrachtgevers: de bewoners van deze villa wilden een huis dat juist níet opvalt. ‘Door het vele glas en de keuze van de kleuren, wordt het huis als het ware in het landschap opgenomen’.
maarssen

Licht uit onverwachte hoek, zon in de woonkamer op het noorden, veel hoogte en lange zichtlijnen: dat waren de andere wensen die architect Arjen Hoogeveen meekreeg. Met zo´n locatie, de achtertuin grenzend aan de Vecht, heb je een belangrijk ingrediënt al in handen. Maar dit vechthuis buit het extra goed uit: het is in het exterieur een Finse Merenwoning geworden. In alle vertrekken is door de grote glaspartijen de verbinding met binnen en buiten maximaal. Op elke woonlaag is een groot houten terras gemaakt. Onder één van die terrassen is een overdekt boothuis gemaakt dat plaats biedt aan een sloep.
Contrasten blijven boeien
De bewoners hadden veel ideeën voor dit huis, die door uitvoerig overleg met de architect vorm gekregen hebben. Bij binnenkomst van dit huis valt de vloer als eerste op. Het is gevlinderd beton waarin zwart pigment is verwerkt. Dat geeft een wat ruig effect, bijna zoals in een klooster. Die basis vormt een prachtig contrast met de meubels, die soms antiek zijn, en op andere plaatsen weer modern. Een zeefdruk aan de muur waar de kleuren vanaf spetteren. Maar ook een antiek ladekastje. In het hoge deel van het huis een tweedelige eettafel met een gevlamd houten blad op een strak roestvrij stalen onderstel. Stoelen die zijn bekleed met een ruig soort leer. Maar ook een matglans keuken met een zwart glanzend blad.
Eén van de details in de keuken, is de ingebouwde keukenkast. ‘Het is praktisch, het wordt minder snel vies, maar wij vinden het vooral mooi.’ De vide verbindt de slaapkamers voor en de achterliggende slaapkamer. ‘Deze slaapkamer is vooral vanwege het uitzicht misschien wel het mooiste vertrek van het huis.’
Architect Arjen Hoogeveen:
´Het beeldkwaliteitplan voor Op Buurenpark viel niet samen met de smaak van de bewoners. Voor mij was de uitdaging om onze voorkeuren te realiseren zonder daarmee in botsing te komen, bijvoorbeeld door stoere materialen te gebruiken. Verder wilde ik de locatie optimaal benutten. Omdat de kant van de Vecht op het noorden ligt, en dit dus de donkerste plek van het huis is, heb ik voor veel lichtinval van bovenaf en vanuit de straatkant gezorgd. Daar is ook het tussenlid uit ontstaan. Nu komt de zon van achteraf het huis in en beschijnt de zon tegelijk je uitzicht. Een beperking is een dubbel voordeel geworden. Het vele glas heeft ook als gevolg dat je privacy in het gedrang komt. Daarom heb ik in de woonhoek een dichte wand gemaakt die je de nodige intimiteit geeft. Je kunt wel naar buiten kijken, maar je wordt niet gezien door de vele bootjes-mensen. We wilden een natuurlijke setting, als een soort boothuis zoals je die in Finland ziet. Daar heb ik ook mijn referenties opgedaan. Die natuurlijke echtheid wilde ik hier laten doorklinken. Basis van mijn filosofie? Vanzelfsprekend en natuurlijk ruimtegebruik. Ruimte en ruimtelijkheid zijn twee heel verschillende dingen. Vides en hoogte vragen niet om veel vierkante meters. En daglicht: dat is het belangrijkste deel van een ontwerp.’

maarssen
maarssen

Architectenbureau Hoogeveen,
www.architectenbureau-hoogeveen.nl.

De Finse Merenwoning staat op een kavel van ca. 550 vierkante meter, heeft een
woonoppervlak van ca.300 vierkante meter en een volume van ca.1000 kubieke meter.

 

Publicatie Kavel & Huis 4/11

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: