Skip to content

Olivier Wonen

20 januari 2012

Voor het huis van je dromen moeten ook de bouwmaterialen volledig beantwoorden aan je eigen smaak en wensen. Dat spreekt vanzelf. De wensen en eisen die opdrachtgevers Pleun en Jannita van Walsem aan de materialen voor hun nieuwe Notariswoning stelden waren misschien wel extreem hoog. In elk geval heeft hun keuze voor zoveel mogelijk authentieke en traditionele bouw-materialen, in combinatie met de juiste architect en aannemer, voor een goede balans gezorgd. Met een eindresultaat dat gezien mag worden.

Ondernemersechtpaar Pleun en Jannita zijn eigenaar van een Doehetzelf winkel. Het is een florerende familieonderneming in het centrum van Opheusden die van vader op zoon overging en al 45 jaar bestaat. Naast de Doehetzelf zaak begon Pleun van Walsem zes jaar geleden met een verlichtingsgroothandel, een internetwinkel in combinatie met een verzendhuis. Deze nevenactiviteit groeide en dat wakkerde de behoefte aan om uit te kijken naar een doelmatig magazijn. Wanneer dat nieuw gebouwd zou moeten worden, dan bij voorkeur op dezelfde kavel dan die waarop ook het gedroomde woonhuis,
een notariswoning, gebouwd zou worden. Eerder dan het echtpaar verwachtte deed zich de kans voor om net buiten het centrum van Opheusden een kavel aan te kopen die met zijn 1600 vierkante meter geschikt was om daar zowel het magazijn van de verlichtingsgroothandel te bouwen als het gewenste woonhuis. Men begon met de bouw in september 2010 en negen maanden later, in juni 2011, kon de woning door de opdracht-gevers worden betrokken.

Notariswoning
De symmetrische vormgeving die zo kenmerkend is voor een Notariswoning heeft Pleun en Jannita altijd al geboeid. Wanneer zij door het land reisden viel hun oog telkens weer op dat type woning. Ooit, wanneer ze een huis voor zichzelf en voor hun vier kinderen zouden bouwen dan moest het een levens-loopbestendig huis worden, en het moest een Notariswoning zijn. Daar bestond geen enkele twijfel over. Wat ook voor hen vaststond was dat zij niet wilden volstaan met de zichtbare kenmerken van een Notariswoning. Dus niet een woning die er alleen op het eerste gezicht als een ambachtelijk gebouwde woning uit zou zien, maar een woning met degelijke en oorspronkelijke ambachtelijke kenmerken. Zoals traditionele constructies, authentieke materialen en een klassieke maat-
voering wat de verhoudingen en de indeling van het huis betreft. Het zou een woning moeten worden waar je telkens weer de tastbare aanwezigheid ervaart van vakmanschap, van al die disciplines die met hun specialisme een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de woning. De woning zou ondanks de ambachtelijke uitvoering toch onderhoudsarm moeten zijn. En – nog een eis – het nieuw gebouwde huis zou er dan van buiten niet blinkend van stralende nieuwigheid uit zou mogen zien. Het geheel zou zich juist moeten sieren met de vergrijzende sporen van weer en wind. De buitenmuren moesten er dus bij voorkeur al bij de bouw authentiek uit zien om zo de indruk te wekken dat het huis daar al heel wat jaren stond. Het eindresultaat laat zien dat al die eisen, door de grote vast-houdendheid van de opdrachtgever, stuk voor stuk werden verwezenlijkt.

Het bouwproject
De architect (de heer Mijnt van Adviesbureau Van Zeist) werd gevonden in het netwerk van de plaatselijke ondernemersvereniging en de aannemer, Burgland Bouw, in het nabij gelegen dorp Dodewaard. Adressen van leveranciers van authentieke bouw- materialen vond Pleun veelal op het internet, waaronder Olivier-Nederland in Geldermalsen. Deze leverancier biedt een rijk aanbod aan van vele authentieke en exclusieve bouwmaterialen waar-onder gevelstenen, dakpannen, witsteen en Belgische blauwsteen kwaliteiten. Belgisch blauwsteen werd ook toegepast voor de schoorsteen afdekkers en die op de topgevels. Voor de vensterbanken, de brievenbus en ook de platen bij de verhoogde entree, het bordes voor de hoofdingang. Bijzonderheid is dat in deze stenen vloerplaten (maatwerk), groeven en uitsparingen zijn gefreesd waarin de energiezuinige LED verlichting werd gemonteerd. De ambachtelijk gemaakte eikenhouten ondersteuning van de aanbouw van het woonhuis en de luifel van
de nabij gelegen bedrijfsloods, werd geleverd door Timmerbedrijf Willemsen in Veenendaal.

Bretoens Klompje
De eis dat de woning absoluut niet het gevoel van nieuw zou mogen uitstralen werd gehonoreerd door de keuze voor een hand-gevormde baksteen-kwaliteit, een Bretoens Klompje. Op deze steensoort zijn alle overige bouwmaterialen afgestemd. Het Bretoens Klompje is een relatief kleine baksteen met een wisselende lengte. Het oppervlak heeft vaak al wat pitjes en vlekjes omdat deze soort wordt gebakken nadat de stenen met kolenzand zijn bestreken. Deze extra bewerking bevordert het verouderde karakter van de stenen. Het effect wordt verder versterkt door de enigszins korrelige voeg van het metselwerk. Daarvoor werd een specie gekozen met een toeslag van gebroken deeltjes van schelpen zoals die op het strand gevonden worden. Traditie is dat de gekozen kwaliteit baksteen door de metselaar wordt verwerkt in de volgorde waarin de stenen op de pallet werden gestapeld. Door de gevarieerde afmetingen levert dat een niet voorspelbaar en verrassend resultaat op.De vakbekwaamheid van de metselaar die de buitenmuren bouwde, spreekt uit het feit dat geen enkele steen, ondanks de wispelturige maatvoering, een schaduwrandje heeft dat meer dan een halve centimeter bedraagt.

Voorzieningen en ambachtelijke kenmerken
Het woonhuis heeft inclusief het geïntegreerde bijgebouw een inhoud van 600 kubieke meter, is voorzien van vloerverwarming en heeft een centraal stofzuigsysteem. Van de veel toegepaste optie om zonnepanelen als bron van elektrische energie te plaatsen zag het echtpaar bewust af. Pleun voert aan dat LED verlichting die praktisch overal in en om de woning werd aangebracht, zeer energiearm is. De relatief lage kosten voor elektriciteit die daar het gevolg van zijn zouden de forse investering in zonnepanelen, hier niet rechtvaardigen.

Hoewel wit en zwart eigenlijk geen kleuren genoemd mogen worden, zijn wit, zwart en de matte zilverkleur van nikkel toe-gepast als hoofdkleuren in deze notariswoning. Hoe ver Pleun en zijn vrouw gaan in het streven naar het scheppen van eenheid en het waarderen van ambachtelijke kenmerken blijkt bijvoorbeeld uit de gekogellagerde scharnieren van de binnendeuren. Die zijn weliswaar van roestvast staal maar de binnenzijde werd onder hoge temperatuur gepolijst en dat heeft als resultaat dat het materiaal een nikkelachtige glans heeft gekregen. Mooi wanneer je de deuren opent en dan op de scharnieren kijkt. Nog een bijzonder detail zijn de gespijkerde houten luiken voor alle ramen aan de buitenkant van de parterre. De nagels die voor deze constructie werden gebruikt zijn niet – zoals je zou verwachten – keurig weg geplamuurd maar bewust zichtbaar gehouden. Een lichte welving aan de binnenzijde van de luiken verraad de plaats van de nagels. Na een rondleiding lopen we nog even om de notariswoning heen. Het terras en het pad rond het huis dat afwisselend uit hardstenen tegels en grijs grind is samengesteld gaat vloeiend over in de klinkerbetegeling van de straat en de aangrenzende parkeerplaats die de woning met het magazijn verbindt. Met de oude straatklinkers is ook iets bijzonders aan de hand. Pleun en zijn vrouw vonden ze mooi. Maar de voorraad was beperkt en onvoldoende om de complete bestrating mee te beleggen. Toch had het echtpaar de zinnen gezet op deze soort. Dus werd er het nodige speurwerk verricht overal in het land.
Zo stootte men op deze klinkers die ooit hebben gediend als plaveisel van de Rijksweg, de A2. Resultaat: voldoende klinkers om het project volgens wens uit te voeren.

Meer informatie:
———————
Olivier Nederland BV
Exclusieve Bouwmaterialen
J.F. Kennedylaan 6
4191MZ Geldermalsen
http://www.olivier-nederland.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: