Skip to content

Kunstenaar Robert W. Jansen bouwde eigen strobalenhuisg

23 januari 2012

“Het grootste misverstand van het bouwen met strobalen is, dat mensen denken dat zo’n huis erg brandgevaarlijk is en de eigenaar problemen krijgt met de brandverzekering”, Robert Jansen, kunstenaar in het Overijsselse Markelo, bestrijdt die stelling. Samen met zijn vriendin Angeline de Jong bouwde hij hun eigen strobalenhuis. Het uitgangspunt was een woning te realiseren met natuurlijke goedkope materialen. Toen het klaar was bleek het ecologische huis ook energiezuinig, milieuvriendelijk en recyclebaar.


 

Het strobalenhuis van Robert en Angeline ligt even buiten Markelo.
Midden tussen de velden. Langs het pand loopt een riviertje en een wandelpand. Over de verharde weg voor de woning komt sporadisch een auto voorbij. Voor de rest is het er stil. Van het huis zie je vanaf de weg weinig. Het pand ligt verscholen achter de voormalige waterschapsloodsen. Die loodsen waren de reden waarom Robert en Angeline dit perceel kochten. Hij is beeldend kunstenaar en werkt hoofdzakelijk met het gieten van bronzen beelden. Daarvoor had Robert een grote loods nodig. “Het 7000 m2 omvangrijke perceel bood hen tevens de mogelijkheid een woning te bouwen waar ze ook meerdaagse cursussen kunnen geven. Deze zomer starten ze daarmee. Uitgangspunt is de bezoekers educatief, culinair en architectonisch te verwennen. Omdat de cursussen over meerdere dagen worden uitgestreken, willen ze de deelnemers een slaapplaats aanbieden. In het huis werden zes slaapkamers gerealiseerd en een gezamenlijke keuken om te kokkerellen en gezellig samen te zijn.


Regenrichting

De bouw van de woning is aangepast aan de wind- en regenrichting. De oostelijke en noordelijke gevel zijn van stro en leem. De andere twee gevels, die het meeste last hebben van de regen, zijn van glas. Het bood hen tevens de gelegenheid om aan de zuidelijke zijde de woonkamer en keuken te situeren, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon. Vanuit het leefgedeelte geniet men een riant uitzicht over de omgeving. Angeline: “Elke beweging van de zon krijg je optimaal mee. Je merkt hoe positief de zon het humeur van mensen beïnvloedt”.


Casco van staal

Het casco bestaat uit stalen liggers, die zijn gemaakt van een voormalige noodbrug over de rivier de Schipbeek in de buurt. Zo werden hoofdzakelijk restmaterialen toegepast. Het leem en de ongebakken stenen komen uit een steenfabriek in de regio. De natuurstenen vloer komt rechtstreeks uit een Italiaanse steengroeve. ”Ons uitgangspunt was om goedkoop te bouwen. Een fraaie bijkomstigheid was, dat het uiteindelijk allemaal duurzame materialen bleken te zijn” aldus Robert.


Brandwerend

Het grootste misverstand is dat bouwen met strobalen brandgevaarlijk is. Dat is absoluut niet waar. De balen stro worden met een machine samengeperst, waardoor lucht en zuurstof geen kans hebben. Vervolgens worden de strobalen bekleedt met een 6 cm dikke leemlaag. Wel zijn de muren damp doorlatend. Ze ademen als het ware, waardoor het binnen een optimale luchtvochtigheid ontstaat. Het overtollige vocht wordt opgenomen door de strobalen en verdampt. Bovendien bieden de muren een ideale isolatie. Om optrekkend vocht uit de grond te voorkomen, metselde Robert eerst overal een halve meter steense muur. Daarbovenop kwamen de strobalen. De kozijnen zijn van grenen hout voorzien van zonwerend dubbelglas. Daardoor blijft in de zomer de warmte van de zon buiten en ’s winters de warmte van de houtkachel en de daaraan geschakelde vloerverwarming binnen. Naast glas en leem is een gedeelte van de voorgevel uitgevoerd in weerbestendig cortenstaal. De bruine roestkleur correspondeert sterk met de rest van de natuurlijke materialen. Rond de woning bevinden zich grote dakoverstekken, die de lemen gevel moeten beschermen tegen de inslag van regen. “Want,” zegt Robert: “Deze leem wordt ook toegepast bij bakstenen. In gebakken toestand zijn ze echter harder. Zonder dakoverstek zou de regen de wanden als het ware oplossen. Een voordeel is dat de lemen gevels eenvoudig zijn bij te werken. Biologisch is leem een  topmateriaal. Het kost niets, je moet wel een machine hebben om het te verwerken”.

De riante vrijhangende daklijn aan de voorkant neemt de vorm van het rechthoekige grondvlak over. Aan de buitenzijde ontstaat op die manier een overdekt terras. In de doorlopende leggers is tevens de dakgoot verwerkt, waardoor het regenwater in de
hoek in een grote stalen schaal valt die op het terras staat opgesteld.

 

Centraal de toren
De woning is gebouwd rond een centraal gelegen toren waarin de natte cellen zijn ondergebracht en alle leidingen samen-komen. Op de beneden verdieping zijn wc en douches. Op de bovenverdieping is, onder de glazen dakstrook, een extra luxe bad geplaatst, waardoor men heerlijk kan baden onder de binnenvallende zonnestralen en sterrenhemel. In een van de zijwanden van deze natte cel-toren werd een leemkachel integreert. Deze met veel massa, chamotte en leem gemetselde ‘Grundofen’, vormt de kopse kant van de toren.

 

Natuurstenen vloer
De vloer in de woonkamer en keuken zijn ook een voorbeeld van huisvlijt, zoals het hele huis is gebouwd met veel ambachtelijk vakmanschap. De natuurstenen vloertegels werden samengesteld uit resten uit een Italiaanse natuursteen groeve. Er moest heel wat zaag en paswerk worden verricht om tot vierkante tegels van 60 bij 60 te komen. Maar het resultaat is verbluffend. Angeline: “Aanvankelijk wilden we de natuurstenen vloer door laten lopen naar het terras. Gezien het enorme werk hebben we daar maar vanaf gezien”. Het dak is een grasdak of te wel vegetatiedak. Het groene dak zorgt er voor dat de woning volledig wordt opgenomen in de natuurlijke omgeving.
Duurzaam bouwen
Robert: “Met deze manier van bouwen bewijzen we dat er in Nederland nog veel geld bespaard kan worden bij het realiseren van woningen. Duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch zijn algemeen gebezigde thermen. Ik denk dat wij juist echt invulling hebben gegeven aan die woorden, door bijna alleen maar gebruikte en natuurlijke materialen toe te passen. We hebben er zes jaar over gedaan. We hadden het voordeel dat we geen enkele deadline hadden. De enige deadline was het moment dat we het bouwen beu zouden zijn. Dat moment daar zaten we heel sterk tegenaan. Maar er kwam geen architect, geen aannemer aan te pas. We hebben bijna alles met z’n tweetjes gedaan. Maar dan heb je het na zes jaar ook helemaal gehad. Al doet het genieten van de woning alle ‘afzien’ snel vergeten,” verzucht Angeline.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: