Spring naar inhoud

Interview: VanderPadt & Partners Architecten

25 januari 2012

Van der Padt & Partners Architecten is een klinkende naam in ‘het wereldje’. Veel landelijke woningen in de regio Alblasserwaard, maar ook daar buiten, zijn ontworpen door dit bureau.
Kavel & Huis is op bezoek bij dit architecten-bureau in Giessenburg, waar directeur Arno van der Padt een kijkje achter de schermen geeft.

Hoeveel mensen zijn er nu werkzaam bij Van der Padt & Partners?
Arno van der Padt: “We zitten hier in het pand met veertien medewerkers. Van ontwerperstot bouwkundig/technisch tekenaars en van projectbegeleiders tot en met de administratie.”

In het kort: hoe is het bedrijf ontstaan?
“Mijn vader heeft in 1971 een bouwbureau opgericht. Het heette destijds bouwbureau Visser en Van der Padt. Zij waren gevestigd in Sliedrecht. In 1986 zijn we naar Giessenburg verhuisd en hadden mijn ouders kantoor aan huis. Vanaf 1997 zitten we op de huidige locatie en ben ik ook voor het bedrijf van mijn ouders gaan werken. In 2002 heb ik het familiebedrijf overgenomen en tevens de naam veranderd in Van der Padt & Partners architecten. Naast de naamsverandering is het grootste verschil dat mijn vader ook de ontwerpen zelf bouwde. Wij richten ons daarentegen alleen
op de architectonische werkzaamheden en de begeleiding daarvan.”


Kunt u meer over het pand vertellen?

“Onze boerderij is een monumentaal pand uit 1832. De boerderij is een Rijksmonument en behoort tot de hallehuisgroep. De boerderijen in onze streek zijn sober. Het is een eenduidig volume wat te onderscheiden is in een woon-en een bedrijfsgedeelte. De opbouw is in principe gelijk gebleven. Zelf woon ik met mijn gezin in het voorhuis van de boerderij en het kantoor is gevestigd in de voormalige stal.”

Welke opleiding heeft u genoten?
“In beginsel heb ik een technische opleiding gevolgd aan de MTS en HTS. Bouwkunde dus. Het was mijn bedoeling om aannemer te worden. Tijdens deze opleiding raakte ik meer en meer geïnteresseerd in architectuur. Op latere leeftijd ben ik dan ook afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst. Deze opleiding heb ik gevolgd toen ik het bedrijf van mijn vader al had overgenomen. Mijn afstudeerproject richtte zich op de bebouwing in de Alblasserwaard op cultuurhistorisch verantwoorde wijze. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijker dat een ontwerp van een woning in de omgeving wordt opgenomen dan dat het enkel en alleen een prachtig ontwerp is.”

Waar ligt jullie specialisme?
“Ten eerste luisteren wij goed naar de wensen van onze opdrachtgever. Daarnaast verdiepen wij ons in de bouwlocatie en in de omgeving. Dit is een belangrijke stap in ons ontwerpproces, omdat wij het belangrijk vinden dat de streekeigen kenmerken herkenbaar blijven. Je kunt je pas identificeren met een plek als deze je eigen is geworden, zodat je weet wat je koestert. Zelfs al lijkt een plek nog zoveel op heel veel andere, er is altijd iets wat hem onderscheidt, bijzonder maakt. Wij ontwerpen vanuit deze identiteit. Dit kan op een historische manier, maar ook op een moderne manier. Een belangrijk onderdeel hiervan is de materialisering en detaillering. Natuurlijke producten zoals hout, baksteen, riet en keramische pannen zijn materialen waar wij graag mee werken, omdat deze zich ook goed voegen in de historische context. Wij leveren maatwerk en voeren de wensen van de opdrachtgever uit in schetsen, ontwerpen en uiteindelijk het droomhuis.”

Wat is volgens jullie momenteel de trend in ontwerp en materiaal gebruik?
“Ik zie dat de nadruk steeds meer op de combinatie van binnen en buiten komt te liggen. De tuin is als het ware een extra kamer geworden. Binnen en buiten lopen in elkaar over. Ik vind het altijd mooi om te horen als mensen over hun droomhuis zeggen dat ze niet meer op vakantie hoeven. En als ze wel gaan, dat ze naar huis verlangen. Een huis wordt pas een thuis voor de mensen als je het je eigen hebt gemaakt. Het is persoonlijk geworden. In het verleden werden vaak een interieur- en tuinarchitect in een later stadium bij het bouwproces betrokken. Tegenwoordig kunnen wij door de samenstelling van ons bureau ook het interieur en de tuin meenemen in het totale ontwerpproces. Het is een belangrijk onderdeel geworden van onze expertise.”

Stel, we hebben een kavel en willen een droomhuis. We stappen bij u naar binnen. Hoe gaat het ontwerptraject bij particulieren?
“We maken een vrijblijvende afspraak. Ik ga er overigens vanuit dat opdrachtgevers bij mij aankloppen omdat ze onze ontwerpen kennen en dat deze hun aanspreken (er staan veel voorbeelden op de website). In eerste instantie heb ik altijd het eerste gesprek met de opdrachtgever. In een paar uur tijd probeer ik een goed beeld te krijgen van de klant. Niet alleen het programma van wensen, maar ook persoonlijke informatie is belangrijk. Hierdoor leer ik de klant en hun wensen beter kennen en begrijpen. Er zijn namelijk grote verschillen in het gebruik van de woning. Samen met mijn ontwerpteam gaan wij aan het werk. De schetsrol wordt gepakt en de eerste krabbels komen op papier, deze voorlopige schetsen worden uitgewerkt op schaal en doormiddel van enkele artist impressions toegelicht aan de opdrachtgever. In teamverband komen we tot het uiteindelijke resultaat, het zogenoemde ‘Voorlopig Ontwerp’. Als de opdrachtgever het ontwerp goed heeft gekeurd, gaan we het voorleggen aan de welstandscommissie. Hier motiveren wij de door ons gemaakte keuzes. Na goed-keuring worden de detailleringen verder uitgewerkt door de architecten/ontwerpers. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke resultaat wat wij voor ogen hebben. Het plan wordt uitgewerkt tot een ‘Definitief Ontwerp’.De technische afdeling werkt dit ‘Definitief Ontwerp’ verder uit tot en met indienen van de omgevings-vergunning. Dit was vroeger de aanvraag bouwvergunning. In het verdere proces maken wij uitgebreide besteksomschrijvingen en werktekeningen. Als laatste kunnen wij ook de directievoering verzorgen. We kunnen dus het gehele proces verzorgen; vanaf het ontwerp tot de oplevering.”

Op welk eigen ontwerp bent u het meest trots?
“Er zijn meerdere ontwerpen waar ik trots op ben. Het gaat mij er om dat het gehele plaatje klopt en niet alleen het ontwerp. Als ik naar onze ontwerpen kijk vind ik het een groot compliment als mensen denken dat een huis er al honderd jaar staat, terwijl het een nieuw ontwerp is. Als je naar het verleden teruggrijpt doe het dan ook goed. Bij het particuliere opdrachtgeverschap is iedere woning bij ons maatwerk, dus eigenlijk is elk ontwerp er één om trots op te zijn. We onderscheiden ons met name in de detaillering, de combinaties van natuurlijke materialen en vaak ook aan het
landelijk karakter”, besluit Arno van der Padt.

Directievoering
René van Houwelingen, projectleider bij Van der Padt & Partners vertelt meer over de meerwaarde van directievoering: “Over het algemeen hebben particulieren die een huis laten ontwerpen en bouwen geen idee wat er op hen afkomt. Er kan veel mis gaan. Wij bieden daarom directievoering aan, zodat wij alles begeleiden, communiceren en controleren. Van adviseren bij keuzes (denk aan een verlichtingsplan, maar ook aan de keuken, badkamer etc) tot het controleren van de werkzaamheden van de aannemer en offertes aanvragen en controleren tot het managen van het bouwproces. Het doel van directievoering is alles en iedereen in goede banen leiden en de opdrachtgever te ‘ontzorgen’!”

Meer informatie:
Van der Padt & Partners Architecten
Bovenkerkseweg 96
3381 KC Giessenburg
Telefoon 0184-651845
Fax 0184-652707
www.padtenpartners.nl

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: