Skip to content

Klaassen Particulieren Woningbouw: Moderne villa

26 januari 2012

De navigatie geeft het op maar als ik buurtbewoners vraag naar een voormalig kampeerterrein is de nieuwe woonwijk van Marcia en Henk Jan vlakbij Nijmegen snel gevonden. Maar daarmee zijn we nog niet een-twee-drie op het spoor van de bijzondere woning van Klaassen Particuliere Woningbouw, dit is een kersverse wijk waar op last van de gemeente gebouwd moest worden met moderne (blok)vormen, met in het achterhoofd de slogan: “wonen in het bos, met respect voor de natuur…” Het is precies die slagzin die toevallige passanten Marcia en Henk Jan op het spoor zette van deze bouwkavel om voor de laatste maal hun bouwdromen waar te maken…dit is inderdaad hun derde(!) woning! ‘Men zegt’ dat je driemaal dient te bouwen om het écht goed te doen… In samenwerking met de juiste (huis)architect en Klaassen komt dit echtpaar nu toch een heel eind!

Iets heel anders
We komen op bezoek als er zowel aan de buitenkant als in het interieur nog een boel dingen staan te gebeuren. Het mag de pret voor de enthousiaste bewoners en voor ons niet drukken, integendeel. Hier is iets tot stand gekomen dat wij van Klaassen nog niet kennen. Henk Jan: “ja, het dat was voor Klaassen ook eigenlijk een ‘nieuw’ verhaal. Natuurlijk kunnen ze bouwen, meestal naar traditionele ontwerpen, herenhuizen, notariswoningen maar wij wilden juist iets kubistisch, iets moderns en met name een huis met heel open structuur en dus ook met veel glas. We zijn samen het avontuur aangegaan en natuurlijk waren er technische en af en toe zelfs financiële obstakels te overwinnen; uiteindelijk zijn we er samen steeds goed uitgekomen en zijn we erg tevreden over het hele verloop!” Dit terrein is een voormalige camping geweest en min of meer is de kersverse woonwijk ook nog zo ingedeeld. Meerdere woningen gaan voor een deel ‘de grond in’ en ook bij deze woning is dat het geval, vrijwel de hele woning is onderkelderd, de koekoeksventers zijn aan de voorzijde goed te zien. De kelder werd in het werk gestort; er is niet geheid maar grondverbetering was toch noodzakelijk in verband met leem. Op deze behoorlijk ruime kavel van ca. 1650 m2 staan liefst 15 volwassen eiken om de woning te ‘omarmen’. Op dit perceel is nog ruimte genoeg om straks een dubbele garage linksachter op eigen grond te verwezenlijken. Eigenlijk is de ontstaansgeschiedenis in haar geheel een relaas van toevalligheden. Marcia: “een collega van Henk Jan, die bekend stond om zijn punctualiteit gaf hoog op van de bouwer van zijn woning: Klaassen in Doetinchem. Wij hadden meer informatie aangevraagd toen het allemaal serieus werd maar werden op bezoek bij Klaassen aangenaam verrast door goede prijs/kwaliteitsverhouding. Veel hangt af van de klik doe je met een architect hebt; in dit geval verliep het vanaf het allereerste moment erg vloeiend met Jan Renskers van ERS uit Terborg.” Ook de gemeente bleek vervolgens met de eerste ontwerptekeningen van deze natuurlijke, moderne villa direct klaar… in de goede zin van het woord, welteverstaan.
Ruimte te over
Een strakke schoonheid met forse onderkeldering en één verdieping, met veel glasoppervlak maar ook met drie verschillende gevelbekledingen, waarvan de aluminium-platen links het meest opvallend zijn; met charmant overstek hier en daar. Deze woning geeft het gevoel óók een landhuis te zijn, zo letterlijk omgeven door groen. Het glas neemt hier en daar bijzondere vormen aan: panoramische ruiten op enkele plekken, enorme schuifruiten tegenover de woonkeuken, doorlopende hoekruiten of de indrukwekkende raampartij aan de frontzijde! En dan de gevelbekledingen: we zien een linkerwand met aluminium bekleed, dat door de subtiele kleur zelfs eventjes aan zink doet denken. Maar er is ook een fraaie, plat gevoegde baksteen te bewonderen (fabrikant Daas met de naam Berchwood, berkenschors) die van dichtbij over zichzelf heen lijkt te druppen! En er is een substantieel stuk in gebroken wit gestuukt. De bijzondere (hoge) kozijnen zijn ook van aluminium. Delen van de woning lijken soms naar voren te komen, dan weer naar binnen toe te variëren. Zo krijg je al snel een connectie met de fraaie omgeving en bereik je ook daadwerkelijk wat de gemeente met
‘wonen in het bos’ bedoelde. Het huis werd overigens door Klaassen’s bouwploeg in een kleine negen maanden op traditionele wijze gemetseld. Mede door de onderkeldering en de gunstige blokvorm is de inhoud van dit huis op ca. 1250 m3 uitgekomen; dat merk je direct na binnenkomst! Een opmerkelijk hoge vide en een kunstwerk van een rvs trap, met glazen balustraden en (nu nog ingepakte) houten treden. Daarna komen we in een zeer open ruimte die je het best overgangsruimte kunt noemen, tegenover de moderne keuken. Een enorme schuifruit verschaft je toegang tot de tuin maar ook het overstek en het doorlopen van de vloer achter het glas zijn slimme toepassingen. Als we hier naar rechts kijken, word je overweldigd door de ruimte indruk, alsof je bijna buiten staat. Toch kijk je van buiten anders aan tegen dit huis, van binnen uit lijkt het door de fraaie glaswand en de plafond-sprong alsof iedereen van de woonkamer meegeniet, waarom ook niet? Ook de woonkeuken met eiland, is nu nog ‘under construction’, net als de achterkamer en de bijzondere tuinkamer, zij maken de ruimtes beneden compleet. Een andere gouden greep is evenwel het kleine lichtstraatje op de grens van keuken/ eetgedeelte en de tuinkamers: er komt nu echt van alle kanten licht in deze open woning. Beneden is verder al ruimte gelaten voor een toekomstige badkamer en evt. slaapkamer.
In de kelder zijn o.a. een studeerkamer met leuke koekoeksraampjes en nog vier kleinere kamers ondergebracht. Op de verdieping zijn nu de hoofdslaapkamer met kledingkamertje en nog drie slaapkamers aan de overloop (met slimme Solartube lichtlens). Ruimte in overvloed plus licht en uitzicht! Een rustig en stijlvol interieur via stappenplan verwezenlijken is de opdracht die deze dik tevreden bewoners zichzelf hebben gegeven.

Uiteindelijk weten wij natuurlijk al hoe het straks zal aflopen; driemaal scheepsrecht!


Informatie:
————–
Klaassen Particuliere
Woningbouw, Doetinchem
Tel.: 0314-376 176 of via
Internet: www.particulier.klaassen.com

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: