Skip to content

Landhuis: Bouwbedrijf Lichtenberg

27 januari 2012

Aan het eind van een doodlopende weg in Haalderen staat een schitterende landelijke, en toch ook moderne, woning. De eigenaar is, terecht, trots. Graag showt hij de woning, waar alles net even anders is dan anders. Vol passie vertelt hij over het ontwerpproces, de bouw en het resultaat…

 

Dit is duidelijk zo’n unieke plek in het oosten van Nederland, waar je nog een weids zicht hebt, met op de achtergrond ‘de bewoonde wereld’ en omringd door een gezellig dorp. Bovendien, volop in de zon. “Op deze plek stond een paar jaar geleden nog een oude woning met van die bakeliet schakelaars. Echt oud dus. Wij vonden de locatie toen al uniek, dus hebben we twee kavels, zo’n 6500 m2 gekocht. Van de oude noodwoning hebben we nu een paardenstal gemaakt, maar de oude woning aan deze doodlopende weg hebben we volledig laten bouwen. Als je hier naar de overkant kijkt, dan staat er een knoeper van een huis, maar van de gemeente mochten wij niet groter dan 600 m3”, gaat de eigenaar van start.

Landelijk, maar modern
De bewoners gingen driftig aan de slag met het uitzoeken van bouwmogelijkheden, want het stond als een paal boven water dat het een landelijk, maar modern huis moest worden. Net even anders, dan anders. “Wij zijn modieus, maar het landelijk karakter hoort hier in de omgeving gewoon thuis. We hebben veel tijdschriften bekeken en ik heb alle advertenties van aannemers doorgenomen. Uiteindelijk zagen we dat Lichten-berg Bouw-bedrijf een Open Huis hield in Uchelen. Wij zijn daar gaan kijken en hebben Wilco Zwoferink ontmoet.” Er was direct een klik, herinnert de eigenaar zich. Wilco vult aan: “Jullie hadden deze kavels nog niet gekocht en keken nog naar een andere kavel.”


Huisarchitect

De wensen van de bewoners waren divers, van ruimte creëren tot knus en van een flinke overstek tot een dik pak riet op het dak. Wilco van Lichtenberg Bouwbedrijf: “Eén van onze huisarchitecten heeft de woning ontworpen. Eerst was het huis nog overdwars op de kavel geplaatst, maar zoals het nu staat heb je bij de openslaande deuren aan de ene kant én bij de veranda de hele dag zon. Bovendien was het ontwerp in eerste instantie met drie dakkapellen, maar dit werd afgekeurd. Het is uiteindelijk één grote dakkapel geworden. En, er is ook nog extra ruimte gecreëerd door
de helft van het huis te onder kelderen.” Meer informatie over de werkwijze van het bouwbedrijf is in het kader te vinden.

Donkere baksteen
De grijs/gemêleerde baksteen werd nog een projectje van de eigenaar. “Wij wisten dat we graag een donkere baksteen aan de buitenzijde wilde. Toen overigens het voorgestelde witte stucwerk door de welstandscommissie werd afgekeurd. Even denk je dan; wie heeft daar last van aan een doodlopende weg, maar oké. Een gemêleerde baksteen met grijstinten bleek nog moeilijk te vinden, dus ik heb internet flink afgestruind. En gevonden! Het resultaat mag er zijn, want het maakt deze woning met landelijke uitstraling toch modern.”

‘Huiswerk’
“We staan hier op normaal zand, dus we konden een strookfundering gebruiken. Maar voor er gebouwd gaat worden zijn alle beslissingen, van bedrading tot keuken al op papier gemaakt. Dat is bij ons bedrijf belangrijk!” legt Wilco uit. De eigenaar herinnert zich ook nog goed dat zij na het bezoek aan Lichtenberg Bouwbedrijf ‘huiswerk’ meekregen. Alles moet van te voren uitgezocht worden. “Gelukkig weten wij heel goed wat we willen, en zeker ook wat we niet willen… beslissingen konden wij snel nemen. Toch ben je zo’n twee jaar intensief bezig met ontwerpen, uitzoeken en regelen.” En dat gaan we eens rustig van binnen bekijken. Omdat het een stralend zonnige dag is komen we via de openslaande deuren bij het terras binnen. Direct valt het strakke en witte interieur op. Des te opvallend is die ene bakstenen muur aan de binnenzijde. “We hebben binnen alles landelijk, maar strak. Een stenen muur breekt dat witte en strakke dan goed”, legt de eigenaar uit.

Spot in de vloer
Er is bewust niet gekozen voor één grote woonkamer met open keuken. Er is eigenlijk midden in de woonkamer een muur geplaatst waarachter de keuken zich bevindt. Een prachtig spierwit corian
keukenblad met zwart onderstel springt in het oog. “Tijdens de bouw gingen wij natuurlijk iedere dag kijken. De muur tussen de keuken en de woonkamer stond op tekening met een verlengde open haard. Toen ze hiermee bezig waren, leek het opeens zo kolossaal. We hebben ter plekke besloten om het bovenste deel bij de open haard vrij te maken. Nu verspringt het en dat schept ruimte.” Dat er vakmensen aan het werk zijn geweest is natuurlijk duidelijk, maar valt ook op. De muren zijn prachtig strak én hebben hier en daar een precieze uitsparing voor het boxensysteem. Ander in het oog springend detail zijn de vloerspots in de donkere houten vloer. De bewoner: “Wij vinden lampen meestal lelijk. Je ziet in ons huis ook bijna geen lampen, alleen inbouwspotjes. Maar waarom zitten die altijd in het plafond? Het geeft juist zó mooi licht als je een spot in de vloer plaatst! Even verklaarden de onderaannemers ons voor gek, maar het resultaat mag er zijn. Uiteraard uitgevoerd met dimmer!”

Gietvloer
Het huis telt diverse bijzondere ruimtes, waarvan het toilet beneden en de badkamer boven zeker genoemd moeten worden. Daar kunnen mensen zich nog door laten inspireren… strak wit sanitair, maar een prachtig donkere gestucte muur. Het ovale vrijstaande bad in de badkamer met houten shutters voor de ramen, springt in het oog. “Door die shutters krijg je een waanzinnig lichtinval in de badkamer”, voegt de eigenaar toe. Wilco benadrukt nog dat iedere ruimte apart geschakelde verwarming heeft. Vloerverwarming wel te verstaan. Comfortabel!” Op de bovenverdieping is de vloer gegoten. In rustig grijs/bruin. “In ons vorige huis hadden we al een gietvloer. Ideaal, want het is zeer makkelijk in onderhoud. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor twee deuren in de badkamer. De ene deur naar de gang, de andere deur naar onze slaapkamer. Toch handig als je vaak logees hebt. Onze slaap-kamer heeft een hoge nok, waarbij je de houten balken ziet. Dat was in eerste instantie niet het plan, maar tijdens de bouw bleek het zo mooi. Het moest gewoon zo blijven”, aldus de eigenaar. Wij stappen het ruime balkon (het plafond van de veranda) op en genieten van het uitzicht over de groene natuur. Wat een plek, en vooral wat een droomhuis!

f

Meer informatie:
Lichtenberg Bouwbedrijf B.V.
Molendijk Noord 53, 7461 JG Rijssen
Telefoon 0548 51 36 63
www.bouwbedrijf-lichtenberg.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: