Skip to content

Landhuis: Allure Bouw “Twee onder vier kappen”

30 januari 2012

Met twee families een 2 onder 1 kap laten bouwen. Dat ís een uitdaging. Maar het resultaat mag er zijn! Een schitterende 2 onder 1 kap in Amsterdamse School stijl, met niet één kap. Maar vier prachtige gebogen kappen, bedekt met leisteen. In de bosrijke omgeving van Overveen straalt de witte 2 onder 1 kapper ons toe. Aan de voorzijde van de woningen vallen natuurlijk direct diverse details op, zoals het leien dak, de vier gebogen kappen, de detaillering in het houtwerk en het inspringende balkon. Een rondje om dit ‘kunstwerk’ laat meer details los, namelijk dat aan de achterzijde meer gebogen kappen bij elkaar komen. Het hoofddeel van het gebouw is dus een vierkant met een gekruist gebogen kap. Beide woningen hebben daaraan nog een uitbreiding, die echter niet symmetrisch is gemaakt, vanwege de verschillen in de ligging van beide woningen op de kavel. De ene kavel is ook ietsje groter dan de andere, maar de inhoud is wel vrijwel gelijk. Het cijferwerk: de ene kant telt ongeveer 1200 m2 bij een inhoud van circa 1290 m3. De andere helft telt ongeveer 800 m2 met een inhoud van circa 1265 m3.
 


Koekoeksramen
We bellen aan om meer over deze woningen te weten te komen. Via het voorportaal van de woning met aparte garage, komen we in de centrale hal. Wat een ruimte. En dat komt zeker door de totale hoogte van de woningen. De indelingsstructuur van deze kant van de woning loopt prachtig mee met de lijnen van het huis. Aan de voorzijde is een grote speelkamer annex muziekkamer. De eigenares legt uit: “Wij hebben vier kinderen en zij hebben veel ruimte in ons huis. In de kelder hebben we bijvoorbeeld ook nog een grote ruimte voor ze ingericht.” Het daglicht valt via de koekoeksramen goed naar binnen, waardoor dit echt een prettige ruimte is geworden. De ruimte onder de keldertrap is goed gebruikt als berging. Op naar boven… via de prachtige eikenhouten trap.
Modern en klassiek
Mevrouw vertelt in het kort hoe het tot dit prachtige pand is gekomen: “Wij woonden aan de overkant, toen deze buren vroegen of wij interesse hadden om op de kavel een 2 onder 1 kap te laten bouwen. Op deze plaats stond een dienstwoning van het landhuis dat hier achter in het bos ligt. Een kleine woning, dat een bouwval bleek te zijn. We hebben nog gekeken of het gerenoveerd kon worden, maar het was echt in slechte staat. Alles is plat gegaan en we zijn met de buren op zoek gegaan naar een goede architect die onze wensen op papier kon uitwerken. Zo zijn we bij architect Eric Bloemen gekomen en aannemer Allure Bouw B.V. uit Rijssen. Er hebben heel wat bouwvergaderingen plaats gevonden, maar de sfeer is altijd goed gebleven. De woningen moeten natuurlijk in de omgeving passen, maar we wilden wel graag een modern pand dat tegelijkertijd een klassieke uitstraling had. Natuurlijk ben je gebonden aan allerlei regels van de welstandscommissie. Zeker toen bleek dat het landgoed op de monumentenlijst zou komen te staan. Hierdoor heeft de bouw nog een tijd stilgelegen. In totaal heeft het zo’n drie jaar gekost, van tekening tot bouw. Een lange tijd, maar zo kun je wel over alles nadenken. Ik vond het vooral moeilijk dat je vanaf papier alles moet beslissen.” Maar dat heeft bijzonder goed uitgepakt. De open keuken, met zicht op de woonkamer en tuin bijvoorbeeld is zeer praktisch. Zoals de familie het ook wilde. Het natte gedeelte zit aan ‘onverwachte’ zijde, maar is via de centrale hal direct bereikbaar. “Handig als de kinderen hun handen moeten wassen.”
Goothoogte
Eén van de belangrijke regels van het Bestemmingsplan was de goothoogte. Deze mocht aan de voorzijde niet hoger zijn dan vier meter. “Vandaar dat we ook op deze kappen zijn gekomen. We hebben het met leisteen laten bedekken, omdat dat uitstekend bij de woningen en de omgeving past.” Vakwerk. Op de eerste verdieping valt die kromming al overal goed te zien. De ouderlijke slaapkamer is zelfs in zo’n gebogen kap gerealiseerd. Hierdoor oogt het heel ruimtelijk. Aan de voorzijde heeft één van de twee zonen zijn slaapkamer. We stappen via de deur het balkon op. “Het is smal, dit ingebouwde balkon, maar het past helemaal bij de woning. Ik hoop dat we eerdaags tijd hebben om de plantenbak te vullen. Dan is het plaatje compleet.”
Rust en ruimte
De zolder is het rijk van de twee meiden. Zij hebben hun eigen badkamer en veel ruimte. Maar aan ruimte geen gebrek, want er is zelfs nog een zolder (waar je kunt staan) die met een vlizotrap bereikbaar is. Beneden aan tafel vertelt de eigenares: “Het bouwen van de woningen was een avontuur, maar we hebben nergens spijt van. Alles is geheel naar wens. Wij hebben bijvoorbeeld een zalige zonnige tuin waar regelmatig herten te spotten zijn. Er heerst hier echt rust. Buiten bij het terras hebben we een openhaard. Er staan overigens twee schoorstenen op het dak, waarvan één voor de ‘sier’. De buren hebben aan de achterzijde een prachtige aanbouw en veranda. Hierdoor kijken we niet bij elkaar ‘naar binnen’. Al kunnen we het zeer goed met elkaar vinden!”


Meer informatie:
Allure Bouw B.V.,
Argonstraat 3,
7463 PD Rijssen,
Telefoon: 0548 – 80 19 80,
www.allurebouw.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: